Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Prästbanken - ny vikariepool i Svenska kyrkan

Dela

En ny modell lanseras nu för att motverka prästbrist och underlätta rekryteringar inom Svenska kyrkan. Genom Prästbanken ska församlingar snabbare och enklare kunna tillsätta uppkomna vakanser.

Att rekrytera en ny präst eller kyrkoherde är en process som kan dra ut på tiden för många av Svenska kyrkans arbetsgivare. På initiativ av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation startar nu Prästbanken – en nationell pool av präster som ska kunna gå in och täcka behoven hos församlingar och pastorat under kortare eller längre perioder. 

- Svenska kyrkans arbetsgivare har länge uttryckt ett behov av en enkel och enhetlig lösning för att kunna täcka vakanser under en övergångsperiod eller sätta in extrapersonal under en begränsad tid. Nu finns för första gången en modell för nationell samordning för detta, säger Birgitta Ödmark, vd för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao.

Prästbanken vänder sig i första hand till pensionerade präster, men även till andra präster som inte har någon fast församlingstjänst, och som kan tänka sig att gå in på vikariat i som längst två år.

Skao samlar och förmedlar kontakterna i Prästbanken. Församlingen eller pastoratet har sedan ansvaret för rekryteringen och det fulla arbetsgivaransvaret under den tid som anställningen pågår.

 Christina Eriksson är kyrkoherde i Falun och ledamot i styrelsen för Skao:

- Målet är att Svenska kyrkan ska ha tillsvidareanställd personal. Men eftersom rekryteringar vissa gånger kan ta upp till ett år är Prästbanken en värdefull temporär lösning. Den avlastar arbetsgivare och gör att verksamhet kan hållas levande och igång utan avbrott.

Hans Ulfvebrand är tidigare domprost i Stockholms domkyrkoförsamling och ingår i styrgruppen för Prästbanken. Han ser med spänning fram emot gensvaret.

- Behovet är uppenbart och vi tror att det finns många pensionerade präster som känner att de fortfarande har mycket att bidra med och som ser det som berikande att få dela med sig av sina erfarenheter i nya sammanhang. Vi tror också att det är berikande för församlingar att få ta del av de erfarenheterna.

- Själv kommer jag med glädje att ställa mig till förfogande i sammanhang där jag tror mig kunna bidra.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Birgitta Ödmark, vd för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Foto: Susanne Kronholm.
Birgitta Ödmark, vd för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Foto: Susanne Kronholm.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Besöksadress: Vattugatan 17
10123 Stockholm

http://www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivar- och serviceorganisation för anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift. Vi ger råd och utbildar i arbetsgivar- och arbetsmiljöfrågor. Vi tecknar kollektivavtal för Svenska kyrkan.

Följ Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tackar nej till medlarnas bud om omställningsavtal28.4.2022 20:09:11 CEST | Pressmeddelande

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tackat nej till medlarnas slutbud.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum