Audi

Precision i varje detalj i Audi Q4 e-tron: Emotionell design formad i metall

Dela

Distinkta linjer, mjuka ytor och kraftfulla quattromarkörer – med Q4 e-tron tar Audi nästa steg i utvecklingen av elbilarnas formspråk. Linjerna från konceptbilen som visades 2019 kommer nu i serieproduktion i Audi Q4 e-tron. Ansvaret för att överföra designerns ide till produktion ligger hos Audis maskinkonstruktörer som överför den emotionella upplevelsen till metall. När pressverktyget utformas måste det leverera en precision på ned till en tusendels millimeter – maskinkonstruktionen spelar därför en avgörande roll i Audis höga kvalitetsstandard.

Audi Q4 e-tron på väg att ta form
Audi Q4 e-tron på väg att ta form
  • Pressverktyg som väger upp till 47 ton och utövar 1.600 tons tryck
  • Precision på en tusendels millimeter
  • Flera hundra delar och tiotusentals timmar per verktyg
  • Audi Q4 e-tron har världspremiär den 14:e april

Utmanande sidolinjer i Audi Q4 e-tron

Vare sig det är framifrån, från sidan eller bakifrån fångar Q4 e-tron blickarna med sin expressiva SUV-design. I coupé-versionen, som visades som koncept i juli 2020, är det bakre sidopartiet ett tydligt exempel på komplexiteten i tillverkningen. Här möts flera linjer på en utmanande liten yta – D-stolparna som sömlöst övergår till bakspoilern, fortsätter över de markerade linjerna ovanför hjulhusen och vidare ned över bakljusen. Alla dessa kurvor och linjer har förverkligats med maximal precision och ytfinish.

Här ansvarar Audi’s maskinkonstruktörer för att överföra designerns visions till verklighet. Tidigt i utvecklingen deltar metodplanerarna som granskar designskisserna utifrån genomförbarhet. När det gäller Q4 e-tron fördelades arbetet mellan specialisterna från Ingolstadt, som ansvarade för sidoplåtar, dörrar och tak, och kollegorna från Neckarsulm som ansvarade för motorhuv och baklucka.

4,50 meter lång gjutjärnsgigant på upp till 47 tons vikt
Vid konstruktionen av pressverktygen möts komplex funktion, kompromisslös precision och massiv metall. Pressverktygen som används för att tillverka sidoplåtarna är giganter i gjutjärn som är ca 4,50 meter långa, 2,40 meter breda, 1,35 meter höga – och väger nätta 47 ton. De är resultatet av tiotusentals timmar manuellt arbete, består av upp till 500 delar och tar flera månader att bygga upp.

De färdiga verktygen installerades först för test i Ingolstadt innan de transporterades till Zwickau, där Q4 e-tron tillverkas. Däremellan ligger ett stort antal optimeringsfaser som ofta bara handlar om några få tusendels millimeter. Kan det exempelvis finnas knappt synbara förtunningar i plåten eller minsta veck efter de olika processtegen? Moderna system med optiska mätmetoder ger exakta data men kan ändå inte ersätta ett skarp mänskligt öga, känsliga fingertopparna och känsla för hur metallplåten beter sig i press.

Sex steg i pressverket
Med produktionen igång i Zwickau behöver pressverket totalt sex produktionssteg för att utforma sidoplåtarna, var och ett med ett speciellt verktyg. Det första stansar plåten till önskad form och i de följande sker utsnitten med skarpa fina kanter och linjer och utformningen av det komplicerade ramverket på insidan som är nödvändigt för sammansättningen av karossen. Efter varje steg formas plåten igen för att säkerställa att den behåller sin ursprungsform genom hela processen. Det som börjar som ett plant plåtstycke når sin tredimensionella och emotionella design med högsta precision.

Accelererande elbilsoffensiv: Audi Q4 e-tron lanseras i ett dynamiskt marknadssegment
Elbilsoffensiven från Audi fortsätter accelerera med Q4 e-tron som kompletterar de större suvarna Audi e-tron och e-tron Sportback, och den prestandaorienterade e-tron GT. Q4 e-tron spelar en central roll i märkets elbilsstrategi genom lanseringen i ett attraktivt och snabbväxande marknadssegment. För Audi-kunder erbjuder Audi Q4 e-tron ett attraktivt insteg till eldriven premiummobilitet. Världspremiären sker den 14:e april.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi Q4 e-tron på väg att ta form
Audi Q4 e-tron på väg att ta form
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,69 miljoner nya bilar 2020. Företaget omsatte 55,7 miljarder euro 2019 och har över 90.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Över 5000 nya snabbladdningspunkter till 2025. IONITY´s massiva expansion stärker Audis laddningstjänst.24.11.2021 09:39:01 CET | Pressmeddelande

En välutvecklad laddinfrastruktur är en grundförutsättning för eldrift. IONITY investerar därför ca 700 miljoner euro i ytterligare 5000 snabbladdningspunkter till 2025. Företaget, som är ett joint venture med Volkswagen-koncernen som delägare genom Porsche och Audi, etablerar därmed över 1000 nya snabbladdningsstationer med upp till 350 kW. Ett nytt flaggskeppskoncept från IONITY och “Plug & Charge” till Audi e-tron skall göra själva laddningstillfället ännu mer smidigt och bekvämt.

I första klass mot framtiden2.9.2021 23:06:09 CEST | Pressmeddelande

Under bilsalongen IAA 2021 i München visar Audi upp en privatjet för vägarna - Audi grandsphere concept. Liksom i ett förstaklassflyg kombinerar den 5,35 m långa grandsphere lyxkänslan i en privatjet med högsta komfort och en avancerad upplevelse ombord. Självkörande på nivå 4 ger den en helt ny frihet - interiören omvandlas då till en rymlig upplevelsesfär utan ratt, pedaler eller instrument. Framsätena blir en förstaklasslounge med maximalt med utrymme, fri sikt och tillgång till alla funktioner i ett heltäckande digitalt ekosystem.

Audi på väg mot klimatneutral mobilitet1.9.2021 10:29:15 CEST | Pressmeddelande

Redan om fyra år startar tillverkningen av den sista nya förbränningsmodellen från Audi. Från 2026 kommer premiummärket enbart släppa helt eldrivna nya modeller på marknaden. Tillverkningen av förbränningsmotorer kommer samtidigt att fasas ut fram till 2033. För att bli ledande leverantör av klimatneutral mobilitet optimerar Audi varje länk i värdekedjan och engagerar sig dessutom i utbyggnaden av förnybar energi. På temat “Hållbarhet” under Audis mediadagar inför bilsalongen IAA, presenterade företaget bland annat sin vision för klimatneutral tillverkning och visade hur hållbarhet implementeras i värdekedjan.

Vorsprung 2030: Audi ökar takten i omställningen26.8.2021 19:06:06 CEST | Pressmeddelande

Audi satsar på att bli hållbart, socialt och teknisk ledande till 2030. “Företagsstrategin ‘Vorsprung 2030’ säkerställer Audis handlingskraft för framtiden,” säger Markus Duesmann, CEO för AUDI AG. Förändringstakten i vårt samhälle ökar snabbt. Vi ökar därför takten på vår egen omställning.” För några veckor sedan annonserade Audi att företagets nya modeller från och med 2026 kommer att vara helt eldrivna. Produktionen av förbränningsmotorer fasas gradvis ut fram till 2033. Det tydliga beslutet är resultatet av en intensiv strategiprocess med ambitionen att fortsätta växa med lönsamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum