Audi

Precision i varje detalj i Audi Q4 e-tron: Emotionell design formad i metall

Dela

Distinkta linjer, mjuka ytor och kraftfulla quattromarkörer – med Q4 e-tron tar Audi nästa steg i utvecklingen av elbilarnas formspråk. Linjerna från konceptbilen som visades 2019 kommer nu i serieproduktion i Audi Q4 e-tron. Ansvaret för att överföra designerns ide till produktion ligger hos Audis maskinkonstruktörer som överför den emotionella upplevelsen till metall. När pressverktyget utformas måste det leverera en precision på ned till en tusendels millimeter – maskinkonstruktionen spelar därför en avgörande roll i Audis höga kvalitetsstandard.

Audi Q4 e-tron på väg att ta form
Audi Q4 e-tron på väg att ta form
  • Pressverktyg som väger upp till 47 ton och utövar 1.600 tons tryck
  • Precision på en tusendels millimeter
  • Flera hundra delar och tiotusentals timmar per verktyg
  • Audi Q4 e-tron har världspremiär den 14:e april

Utmanande sidolinjer i Audi Q4 e-tron

Vare sig det är framifrån, från sidan eller bakifrån fångar Q4 e-tron blickarna med sin expressiva SUV-design. I coupé-versionen, som visades som koncept i juli 2020, är det bakre sidopartiet ett tydligt exempel på komplexiteten i tillverkningen. Här möts flera linjer på en utmanande liten yta – D-stolparna som sömlöst övergår till bakspoilern, fortsätter över de markerade linjerna ovanför hjulhusen och vidare ned över bakljusen. Alla dessa kurvor och linjer har förverkligats med maximal precision och ytfinish.

Här ansvarar Audi’s maskinkonstruktörer för att överföra designerns visions till verklighet. Tidigt i utvecklingen deltar metodplanerarna som granskar designskisserna utifrån genomförbarhet. När det gäller Q4 e-tron fördelades arbetet mellan specialisterna från Ingolstadt, som ansvarade för sidoplåtar, dörrar och tak, och kollegorna från Neckarsulm som ansvarade för motorhuv och baklucka.

4,50 meter lång gjutjärnsgigant på upp till 47 tons vikt
Vid konstruktionen av pressverktygen möts komplex funktion, kompromisslös precision och massiv metall. Pressverktygen som används för att tillverka sidoplåtarna är giganter i gjutjärn som är ca 4,50 meter långa, 2,40 meter breda, 1,35 meter höga – och väger nätta 47 ton. De är resultatet av tiotusentals timmar manuellt arbete, består av upp till 500 delar och tar flera månader att bygga upp.

De färdiga verktygen installerades först för test i Ingolstadt innan de transporterades till Zwickau, där Q4 e-tron tillverkas. Däremellan ligger ett stort antal optimeringsfaser som ofta bara handlar om några få tusendels millimeter. Kan det exempelvis finnas knappt synbara förtunningar i plåten eller minsta veck efter de olika processtegen? Moderna system med optiska mätmetoder ger exakta data men kan ändå inte ersätta ett skarp mänskligt öga, känsliga fingertopparna och känsla för hur metallplåten beter sig i press.

Sex steg i pressverket
Med produktionen igång i Zwickau behöver pressverket totalt sex produktionssteg för att utforma sidoplåtarna, var och ett med ett speciellt verktyg. Det första stansar plåten till önskad form och i de följande sker utsnitten med skarpa fina kanter och linjer och utformningen av det komplicerade ramverket på insidan som är nödvändigt för sammansättningen av karossen. Efter varje steg formas plåten igen för att säkerställa att den behåller sin ursprungsform genom hela processen. Det som börjar som ett plant plåtstycke når sin tredimensionella och emotionella design med högsta precision.

Accelererande elbilsoffensiv: Audi Q4 e-tron lanseras i ett dynamiskt marknadssegment
Elbilsoffensiven från Audi fortsätter accelerera med Q4 e-tron som kompletterar de större suvarna Audi e-tron och e-tron Sportback, och den prestandaorienterade e-tron GT. Q4 e-tron spelar en central roll i märkets elbilsstrategi genom lanseringen i ett attraktivt och snabbväxande marknadssegment. För Audi-kunder erbjuder Audi Q4 e-tron ett attraktivt insteg till eldriven premiummobilitet. Världspremiären sker den 14:e april.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi Q4 e-tron på väg att ta form
Audi Q4 e-tron på väg att ta form
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,69 miljoner nya bilar 2020. Företaget omsatte 55,7 miljarder euro 2019 och har över 90.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Världspremiär för eldrivna Audi Q4 e-tron and Q4 Sportback e-tron14.4.2021 19:42:06 CEST | Pressmeddelande

Audi fortsätter elektrifieringsoffensiven med två nya helt eldrivna modeller. Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron lanseras i det snabbväxande segmentet med kompakta suvar och bjuder på generösa innerutrymmen och avancerad digital teknik. Designspråket är vidareutvecklat med kraftfulla och samtidigt aerodynamiska linjer. Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron erbjuds inledningsvis i tre versioner, där toppversionen Q4 50 e-tron quattro har en maxeffekt på 299 hk (220 kW). Bakhjulsdrivna Q4 40 e-tron har en lång räckvidd på upp till 51 mil enligt WLTP-cykeln och kan laddas med upp till 125 kW. Säljstarten för Q4 e-tron sker under april och lanseringen hos de svenska Audi-återförsäljarna i början av sommaren. Priserna startar på ca 475.000 kr för instegsmodellen Q4 35 e-tron.

På väg mot Dakar. Audi elektrifierar öknen7.4.2021 11:43:47 CEST | Pressmeddelande

Audi har tagit viktiga steg på väg mot debuten i det berömda Dakarrallyt i januari 2022. Konceptet för den innovativa prototypen till världens tuffaste terrängrally är nästan färdigställt med de första testerna inplanerade till halvårsskiftet. Projektledningen för företagets fabrikssatsning inom motorsport har tagits över av Andreas Roos, som senast var ansvarig för det framgångsrika DTM-programmet inom Audi Sport.

Produktionsstart för eldrivna Audi Q4 e-tron23.3.2021 14:14:52 CET | Pressmeddelande

Audi går tillbaka till sina rötter. Produktionen av Audi Q4 e-tron har nu startat i Zwickau, själva födelseorten för det tyska märket. Modellen är Audis första helt eldrivna suv som tillverkas i Tyskland och det sker CO2-neutralt redan från början. Audi Q4 e-tron byggs på Volkswagen-koncernens modulära elbilsplattform (MEB), en mångsidig och flexibel arkitektur som är utvecklad för en mängd eldrivna modeller med stora synergier.

Audi trotsade coronapandemin med ett robust resultat för räkenskapsåret 202019.3.2021 14:00:17 CET | Pressmeddelande

Även under ett utmanande år som 2020 fortsatte Audi transformationen av företaget mot hållbar och uppkopplad premiummobilitet med full kraft. Pandemin resulterade i lägre leveranser och omsättning under det första halvåret. Tack vare ett starkt andra halvår och ett ännu starkare fjärde kvartal uppgick försäljningsintäkterna till totalt ca 50 miljarder euro under räkenskapsåret 2020. Rörelseresultatet före extraordinära poster var 2,7 miljarder euro och försäljningsmarginalen före extraordinära poster 5,5 procent. Nettokassaflödet fortsätter vara en styrka hos företaget med 4,6 miljarder euro och fortsatt kostnads- och investeringsfokus. Audi fortsätter sin konsekventa plan för e-mobilitet. Enbart under 2021 fördubblas antalet helt eldrivna modeller samtidigt som utbudet förstärks med ännu fler laddhybrider. Med förbehåll för utvecklingen av coronapandemin och leveranssituationen av halvledare ser Audi på 2021 med försiktigt optimism.

De första detaljerna om eldrivna Audi Q4 e-tron. Interiör med nya dimensioner.9.3.2021 09:29:55 CET | Pressmeddelande

Audi lyfter på täcket och visar upp interiören i kommande Audi Q4 e-tron. Tack vare den nya elbilsarkitekturen kommer den kompakta suven erbjuda en helt ny rymd som motsvarar betydligt större bilar. I förarmiljön möter flera nyheter: head-up display med augmented reality som sammanför den verkliga världen med den virtuella, en helt ny rattgeneration med touchreglage, säkerhetssäte med integrerad airbag samt praktiska förvaringsfack som rymmer ca 25 liter. Den luftiga och progressiva interiördesignen är resultatet av en ny teknisk era. Audi Q4 e-tron har världspremiär i mitten av april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum