Umeå kommun

Preliminär plan för underhåll av takkonstruktioner på idrottshallar

Dela

Ett antal av kommunens idrottshallar med underspända takstolar kommer under året att förstärkas och behöver därför stängas helt eller delvis för underhållsarbete. Berörda hallar är friidrottshallen, ishall 1 och 2 på Nolia, Hippologum, Sjöfruhallen, Umeå energi arena Vind. Tillåten snölast har minskats så att hallarna kan nyttjas tills förstärkningsåtgärderna har genomförts.

Umeå Energi Arena Vind är en idrottshall, där kommunen kommer att takkonstruktionen
Umeå Energi Arena Vind är en idrottshall, där kommunen kommer att takkonstruktionen

Efter tillbudet på Tarfallahallen i Kiruna förra vintern identifierade Statens haverikommission allvarliga fel på en viss typ takkonstruktion, så kallad underspänd takstol, som tidigare varit godkänd.

Till följd av utredningen granskade Umeå kommun sina hallar, gjorde riskbedömning och redovisade sina rutiner till Arbetsmiljöverket, som godkände kommunens skrivelse. Vid utredningen framkom att ovanstående sex hallar som visade sig ha liknande takkonstruktioner som är i behov av anpassning. Men med reducerat snödjup kan hallarna hållas öppet tills underhållsarbete äger rum.

Åtgärder för kommunens idrottshallar

Åtgärderna består i att underspända takstolar ska förstärkas. Fram till att dess att förstärkningsåtgärderna genomförts sänker kommunen gränsen för tillåtet snödjup på taket som en säkerhetsåtgärd. Därefter kontrollerar kommunen noggrant snödjupet samt prioriterar skottning av taken på dessa hallar vid snöfall.

– Efter undersökningen i höstas anpassade vi maximalvärden för snödjupet på dessa hallar med riskkonstruktioner för att förebygga skada av snöbelastning. Vid dessa snödjup såg konstruktören inte någon risk att hallarna kan användas som vanligt. Det betyder att vi kontrollerar snödjupet ännu hårdare och vid större snöfall kommer vi att prioritera dessa hallar för skottning, säger Karin Isaksson, chef på Teknik och fastighet.

Kommunen samarbetar tätt med konstruktörer och vidtar säkerhetsåtgärder vid behov. Ishall 1 stängdes under en kort period på måndag eftermiddag när det hördes knakande ljud i takkonstruktionen. Hallen kunde öppnas senare på kvällen efter att den hade besiktats av konstruktör.

Tidsplan

  • Ishall 2 på Nolia kommer att vara helt stängd 8 februari – 21 mars
  • Ishall 1 på Nolia kommer att vara helt stängd 15 mars – säsongen ut
  • Friidrottshallen på Nolia planeras att starta vecka 10

De övriga tre hallarna: Hippologum, Sjöfruhallen, Umeå energi arena Vind, kommer att åtgärdas efter vintern när verksamheter som använder hallarna har bättre möjlighet att bedriva verksamhet utomhus.

Föreningar med bokningar i hallarna kontaktas

De föreningar eller andra som har bokningar i någon av hallarna under perioden de håller stängt kommer att bli kontaktade av Föreningsbyrån, Lokalbokningen.

– Vi har precis påbörjat vårt arbete på Ishall 2 på Nolia och kan inte exakt säga hur mycket tid vi behöver. Hallarna måste stängas helt under pågående underhållsarbete. Naturligtvis vill vi genomföra vårt arbete så fort som möjligt för att inte påverka bokningarna i hallarna för mycket, tillägger Karin Isaksson.

Kontakt:
Karin Isaksson
chef, Teknik och fastighet
Umeå kommun
090 – 16 14 39
karin.isaksson@umea.se

Patrik Lindqvist
projektledare
Bygg- och fastighetsteknik
090-16 23 86
patrik.lindqvist@umea.se

Anders Linder
driftchef, Fritid
Anders.linder@umea.se
090-16 54 07

Allmänna frågor om bokningar:
Fritid.bokning@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Umeå Energi Arena Vind är en idrottshall, där kommunen kommer att takkonstruktionen
Umeå Energi Arena Vind är en idrottshall, där kommunen kommer att takkonstruktionen
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

”Studiegård” på Dragonskolan ska stötta efter distansstudier4.5.2021 09:06:12 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har gymnasieeleverna tvingats ta ansvar för sina studier på ett helt annat sätt än vad som är normalt. På Dragonskolan arrangeras därför nu en ”studie-gård” för alla elever under varje dag fram till sommaren. – Vi har upprätthållit en god kvalitet på undervisningen genom hela pandemin, men det går inte att sticka under stol med att närundervisning slår all form av distansundervisning, säger Henrik Bolin, samordningsrektor på skolan.

Fortsatt delvis distansundervisning på kommunala högstadie- och gymnasieskolor27.4.2021 08:30:03 CEST | Pressmeddelande

De kommunala högstadie- och gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning 3-28 maj. – Tyvärr är smittspridningen i Umeåområdet hög, den positiva trend som exempelvis finns i Södra Lappland finns inte här. Vi har därför efter samråd med smittskyddsläkare på Region Västerbotten beslutat att förlänga nuvarande beslut om delvis distansundervisning. Om smittläget ytterligare försämras kan vi snabbt övergå till distansundervisning på heltid, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum