Uppsala kommun

Preliminär statistik visar bästa skolresultatet på fem år

Dela

Kunskapsresultatet för Uppsalas kommunala grundskola och gymnasieskola ser ut att bli det högsta på fem år. Det visar preliminär betygsstatistik för vårterminen 2020.

Trots en utmanande vårtermin under coronapandemin har eleverna i de kommunala skolorna höjt sina betyg. Foto Johnér
Trots en utmanande vårtermin under coronapandemin har eleverna i de kommunala skolorna höjt sina betyg. Foto Johnér

De preliminära kunskapsresultaten för vårterminen 2020 är klara och visar på en fortsatt ökning av kunskap bland barn och unga i kommunens skolor. Trots en utmanande vår under coronapandemin så har Uppsalaeleverna höjt sina betyg visar den första analysen av statistiken.

Fler behöriga till yrkesprogram
Av eleverna i årskurs nio på den kommunala grundskolan är 85,6 procent behöriga till gymnasieskolornas yrkesprogram jämfört med 84,2 procent förra året. Bland avgångseleverna i den kommunala gymnasieskolan har 94,4 procent klarat gymnasieexamen jämfört med 93,8 procent förra året. Både meritvärdet för årskurs nio och betygspoängen för avgångseleverna på gymnasiet har ökat under 2020.

– En stor eloge till elever och lärare och det arbete som lagts ner för att åstadkomma kunskapsresultat som är de bästa Uppsala haft de senaste fem åren både inom grundskola och gymnasieskola, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Statistiken är preliminär
Statistiken är preliminär och resultatet kan komma att förändras något när sluträkningen är klar. En djupare analys av andelen studieavbrott på gymnasiet under våren behöver göras för att resultaten ska kunna tolkas rätt. Även sommarens lovskola, som brukar kunna höja resultaten märkbart, behöver bli klar innan hela bilden över resultat i grundskolan är färdiga.

– Det är ett glädjande och starkt besked som visar att våra medarbetare och elever trots de svårigheter vi haft under våren fokuserat på att nå målen för utbildningarna, säger Susana Olsson Casas förvaltningsdirektör på utbildningsförvaltningen.

Alla ska klara examen
Nu ska kommunen analysera resultaten i detalj per skola och årskurs tillsammans med rektorer och lärare för att kunna sätta in de åtgärder som behövs för att fortsätta den positiva utvecklingen för de kommunala skolorna i Uppsala.

– Vi har fortfarande cirka 15 procent av eleverna i grundskolan som inte blir behöriga till gymnasiet innan sommarskolan, så det är fortfarande en bit kvar för att vi ska nå vårt mål, att alla barn och elever ska klara sin utbildning och nå sin gymnasieexamen, säger Susana Olsson Casas förvaltningsdirektör på ut bildningsförvaltningen.

Nyckelord

Kontakter

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden
Mobil: 072-518 9294
E-post: helena.hedman-skoglund@uppsala.se

Susana Olsson Casas, förvaltningsdirektör, utbildningsförvaltningen
Mobil: 076-697 7827
E-post: susana.olsson-casas@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

Bilder

Trots en utmanande vårtermin under coronapandemin har eleverna i de kommunala skolorna höjt sina betyg. Foto Johnér
Trots en utmanande vårtermin under coronapandemin har eleverna i de kommunala skolorna höjt sina betyg. Foto Johnér
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum