Stockholms stad

Preliminära betygsresultat: Stabil nivå och fortsatt högt meritvärde för eleverna i årskurs 9

Dela

De preliminära betygsresultaten* för eleverna i årskurs 9 i Stockholms stads kommunala skolor visar en fortsatt stabil nivå i år. Elevernas meritvärde är också fortsatt högt.

Lee Orberson grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson
Lee Orberson grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson

87,9 procent av eleverna som nyligen gick ut årskurs nio i Stockholms stads kommunala skolor har behörighet till gymnasiet. Motsvarande siffra förra året var 88.4 procent.

Andelen elever i årskurs nio som har godkänt i alla ämnen är i år 80,1 procent, jämfört med 79,5 procent förra året.

Det preliminära meritvärdet är i år 248,8 jämfört med 248,1 förra året. Det kan jämföras med meritvärdet för samtliga nior i Sverige som förra året var 232,1.

- Många lärare, rektorer och andra medarbetare i Stockholms stads skolor har gjort stora insatser under detta läsår. Alla elevers möjligheter är i fokus. Ett målmedvetet och fokuserat arbete ger effekt, säger Lee Orberson, grundskoledirektör.

Att förbättra kunskapsresultaten i Järva är ett prioriterat utvecklingsområde för utbildningsförvaltningen. Utvecklingen på skolorna i Järva är fortsatt stabil även om de preliminära siffrorna visar en något minskad behörighet till gymnasiet i år, meritvärdet i samma område ökar dock. De preliminära siffrorna visar att 77.6 procent av eleverna i årskurs nio i skolorna i Järva har gymnasiebehörighet och meritvärdet är 216. Motsvarande siffror förra året var 79.9 procent och 211.

6 519 elever gick ut nian i Stockholms stads kommunala skolor under 2022. Siffran är inklusive 51 elever på International School of the Stockholm Region (ISSR) som har annat betygssystem (IB) och inte är inräknade i betygsstatistiken. Även resultaten för årskurs 9 exklusive nyanlända 9 är i linje med förra årets resultat. Gymnasiebehörigheten exklusive nyanlända var 91,6 procent i år, jämfört med 91,8 procent 2021. Det genomsnittliga meritvärdet exklusive nyanlända ökade något till 255,7 i år jämfört med 254,4 2021.

Fakta

*De siffror som presenteras nu är preliminära och visar statistik för kommunala grundskolor i Stockholm. Under höstterminen kan Stockholms stad presentera slutliga resultat på totalnivå och per skola. De slutliga siffrorna presenteras även i september i SCB:s officiella statistik.

Meritvärdeär en sammanräkning av betyg för ansökan och antagning till gymnasieskolan, högskola/universitet eller annan eftergymnasial utbildning i Sverige. Mer om meritvärde på Skolverkets webbplats.  

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Lee Orberson grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson
Lee Orberson grundskoledirektör. Foto: Liza Simonsson
Ladda ned bild

Dokument

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum