Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Preliminärt resultat i kyrkovalet för Västerås kyrkofullmäktige

Dela

Röstningen i kyrkovalet, som pågått mellan den 6-19 september, är nu avslutad. Det finns nu ett preliminärt resultat för valet till Västerås kyrkofullmäktige,

Det preliminära resultatet hittar du på vår webbplats. 

- I valet till Västerås kyrkofullmäktige hade det betydelse att Sverigedemokraterna, som fick 4 mandat i 2017 års kyrkoval, inte ställde upp i kyrkofullmäktigevalet 2021. I nyvalda kyrkofullmäktige blir det därmed åtta nomineringsgrupper istället för nio i nuvarande fullmäktige, säger Jörgen Eklund, ordförande i kyrkorådet, Svenska kyrkan Västerås.

-  Tre nomineringsgrupper fördubblade antalet mandat i kyrkofullmäktige enligt det preliminära valresultatet. Vänstern i Svenska kyrkan (VISK) ökade från två till fyra mandat. Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna (MPSKDG) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) ökade från ett till två mandat vardera. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) och Borgerligt alternativ (BA) ökade vardera med ett mandat till 15 respektive 5 mandat. Socialdemokraterna (S) och Centerpartiet (C) tappade ett mandat vardera till 12 respektive 4 mandat. POSK och S är som tidigare den största respektive näst största nomineringsgruppen i Västerås kyrkofullmäktige, fortsätter Jörgen Eklund.

- Kyrkovalet i Västerås genomfördes väl. Det finns all anledning att tacka valnämnden, alla röstmottagare och berörda medarbetare för goda insatser, avslutar Jörgen Eklund.

Västerås kyrkofullmäktige

Västerås kyrkofullmäktige beslutar i frågor av större vikt och i principiella ärenden för hela Svenska kyrkan Västerås. Det gäller till exempel att godkänna församlingsinstruktionen, mål och riktlinjer och budget.

Kyrkofullmäktige utser också de olika styrelserna som finns inom Svenska kyrkan Västerås genom att välja ledamöter till kyrkoråd och församlingsråd. Fullmäktige väljer även revisorer och valnämnd. Mer information om kyrkofullmäktige finns på Svenska kyrkan Västerås webbplats: https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/kyrkofullmaktige

Största nomineringsgrupper i kyrkofullmäktige enligt det preliminära resultatet

De tre största nomineringsgrupperna i kyrkofullmäktige enligt det preliminära resultatet är:

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) med 33,95% av rösterna.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna med (S) med 27,02% av rösterna.

Borgerligt alternativ (BA) med 11,19% av rösterna.

Det slutliga valresultatet beräknas vara klart under första halvan av oktober. Därefter står det också klart hur majoriteten i kyrkofullmäktige kommer se ut från den 1 januari 2022.

Nuvarande kyrkopolitisk majoritet

Majoriteten i kyrkofullmäktige innehas i nuläget av en samverkansgrupp med (S), (C), (BA), (MPSK) och (KR). De samlar 24 av 45 ledamöter. Minoriteten i kyrkofullmäktige utgörs av (POSK) med 14 ledamöter, (SD) med 4 ledamöter, (VISK) med 2 ledamöter samt (FK) med 1 ledamot.

För mer information

Kontakta kyrkorådets ordförande, Jörgen Eklund, 021-10 76 10 eller jorgen.e.eklund@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Anhörigdagen – ett stöd för dig som anhörig30.9.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu går Svenska kyrkan Västerås, Västerås Stad och flera intresseorganisationer och föreningar i Västerås samman och anordnar gemensamt en anhörigdag, dvs en dag för de personer som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, beroende, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand. Här kan den som är intresserad ta del av bl a föreläsningar, där de medverkande aktörerna delar med sig av sina erfarenheter av situationen som anhörig och berättar mer om sin verksamhet.

Oersättlig ljusplåt från Badelunda kyrka återlämnas den 26 september22.9.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål och inventarier som till exempel tavlor, altarskåp och andra konstföremål, är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, en ljusplåt tillverkad på 1600-talet, stals 2015 från Badelunda kyrka men har nu hittat hem. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni, kl. 15.00 den 26 september i Badelunda kyrka för att höra den spännande historien.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum