Uppsala stift

Preliminärt valresultat för Uppsala stift

Dela

Under kvällen och natten har rösterna i kyrkovalet räknats och det finns nu ett preliminärt resultat. I det preliminära valresultatet till stiftsfullmäktige i Uppsala stift så ökar Vänstern i Svenska Kyrkan med 2 mandat, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Öppen kyrka – en kyrka för alla, ökar med 1 mandat. Nya i stiftsfullmäktige är Himmel och Jord som får 1 mandat.

Kyrkoval 2021. Sankt Pers kyrka, Uppsala domkyrkoförsamling. Foto: Magnus Aronson /IKON
Kyrkoval 2021. Sankt Pers kyrka, Uppsala domkyrkoförsamling. Foto: Magnus Aronson /IKON

Arbetarepartiet Socialdemokraterna är fortsatt största nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige med sina 20 mandat. Även Borgerligt alternativ, Frimodig kyrka och Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna behåller samma antal mandat som tidigare. Centerpartiet minskar med 2 mandat. Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna minskar alla med 1 mandat.  

Brevröster och en del av förtidsrösterna är inte inräknade i det preliminära resultatet utan räknas först i den slutgiltiga räkningen och kan komma att påverka valresultatet, säger Johanna Blomkvist, projektledare för kyrkovalet i Uppsala stift. 

Valdeltagandet i Uppsala stift ligger på strax över 17 procent jämfört med strax över 19 procent år 2017 och runt 12 procent år 2013.  Även nationellt har valdeltagandet minskat något från förra valet och landar på strax över 17 procent.   

Valdeltagandet är ungefär som vi förväntat oss, vi kunde se innan valet att engagemanget minskat något från tidigare år men vi är glada att så många tagit sig till vallokaler och röstat. Eftersom det finns förtidsröster som ännu inte är räknade så kommer valdeltagandet stiga något under de kommande veckorna, säger Johanna Blomkvist.

Fortfarande saknas rapporteringen från ett fåtal valdistrikt. Under natten och morgonen fortsätter röstrapporteringen till kyrkomöte, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. All information om kyrkovalet finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Ett slutgiltigt resultat förväntas publiceras inom 3–4 veckor.

Kontakter

Bilder

Kyrkoval 2021. Sankt Pers kyrka, Uppsala domkyrkoförsamling. Foto: Magnus Aronson /IKON
Kyrkoval 2021. Sankt Pers kyrka, Uppsala domkyrkoförsamling. Foto: Magnus Aronson /IKON
Ladda ned bild

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2018-12-31) 800 620 personer varav 60,6 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum