Riksteatern

Premiär 13 september, Älvdalen: Landsbygdsupproret, ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder. Upphottad lokalpolitik som utmanar den urbana normen. En show fylld av folkbildning, folkrörelse och folkmusik

Dela

Uppror. Resning. Revolt. Att förverkliga en gemensam idé om något annat, att sträva mot en utopi. Det är det manifest som folkmusikern och landsbygdsaktivisten Samantha Ohlanders har skapat. Tillsammans med musikerna Staffan Jonsson, Emil Skogh, Ebba Wigren och Maria Dahlin omdefinierar de begreppet ”uppror” i en rörelse som utmanar den urbana normen. Under hösten åker de på en exklusiv turné till 41 landsbygdsorter på bygdegårdar och samlingslokaler, runtom i landet tillsammans med Riksteatern.

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner

–Landsbygdsupproret är inte till för staden. Det här riktar sig direkt till oss i periferin. Ett slags samhälleligt tankeexperiment där landsbygden med dess berättelser och erfarenheter får stå i centrum. I denna föreställning är platsen helt avgörande. Upproret blir till i mötet med publiken. Därför har det varit viktigt att alla delar av showen utgår från rurala erfarenheter, från val av repplats och research till faktiska turnéstopp. Genom musiken kan vi skapa samtal. Koppla ihop trådarna. Brodera ut. Väven växer. Väcker aktion. Och en vilja att ta makten över sin tillvaro, säger Samantha Ohlanders, folkmusiker och skapare av Landsbygdsupproret.

Landsbygdsupproret är en föreställning om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt.

–Vi som bor på landsbygd har på många sätt redan tagit kliv i en annan riktning. Bort från den ekonomiska tillväxtivern. Vi har valt platser som ur samhällets synvinkel inte betraktas som lönsamma. Vi har valt andra värden än det rationella. Vi kanske till och med tror på något annat än pengarna. Jag tror att dessa värden kommer att vara avgörande i en framtid där vi måste bygga vårt samhälle mer hållbart och lämna grundpremissen om den eviga tillväxten, säger Samantha Ohlanders.

Rörelsen var redan igång innan uppsättningen sattes upp. På digitala syjuntor samlades engagerade runt hela landet för att brodera på en bit tyll, det som uttryckte deras förhoppningar om hembygden. Därefter sattes tyllbroderierna ihop till den utopiklänning som 

Ohlanders bär i föreställningen. Broderiet blev en metafor för hur man kan bygga ett samhälle.

– Visioner och drömmar för framtiden är svåra att uppbåda i en värld där det känns som att allt är på väg käpprätt åt helvete. Men vi vill åt en känsla av agens. Att det angår oss alla. Runt om i världen ser vi missnöje och tankar om antietablissemang som grundar sig i en känsla av hopplöshet. Vi vill ingjuta hopp. Det är ett banalt litet ord men vi måste våga tro att det kan bli bra. Annars är allt redan för sent. Utan hopp finns det inget hopp, säger Ohlanders.

Landsbygdsupproret är en samproduktion mellan Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Under våren har den turnerat med Folkteatern i Gävleborgs län och nu väntar en höst med turné runt om hela Sverige tillsammans med Riksteatern.

Press bjuds in till premiären den 13 september i Älvdalen och på övriga orter i turnéplanen fram till den 2 december, https://www.riksteatern.se/forestallningar/landsbygdsupproret2/#section2 

För föreställningsbilder och trailer: https://mediabank.riksteatern.se/folder/224944/

Om Samantha Ohlanders: 
Samantha Ohlanders är sedan länge engagerad i landsbygdsfrågor. Hon har tidigare turnerat med Riksteatern i de hyllade föreställningarna Fäboland och Nationalparken. Hon är aktiv i föreningen Unga på landsbygden, som jobbar för att förändra synen på landet och utmana den urbana normen samt arbetar som krönikör för Arbetarbladet med fokus på landsbygdsfrågor.

Medverkande

Samantha Ohlanders  
Övriga musiker på scen: Staffan Jonsson, Emil Skogh, Ebba Wigren/ Maria Dahlin

Konstnärligt team

Av: Samantha Ohlanders  
Musikkomposition: Samantha Ohlanders samt trad  
Jinglar: Emil Skogh, Ebba Wigren, Staffan Jonsson och Edvard Grieg  
Dramaturg: Alexandra Loonin  
Scenograf: Annika Bromberg  
Kostymdesigner: Tove Berglund  
Maskdesigner: Jessica Hedin  
Ljusdesign: Ingvar Mikander  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf:Märta Thisner
Fotograf:Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf:Märta Thisner
Fotograf:Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf:Märta Thisner
Fotograf:Märta Thisner
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Odysseus irrfärd hem aktualiseras när den kritikerrosade regissören Christiane Jatahy sätter upp det klassiska eposet utifrån flyktingens perspektiv i en unik samproduktion med Riksteatern23.9.2022 09:20:28 CEST | Pressmeddelande

Antikens epos Odysséen, blir återigen angelägen när människor i pågående flyktingkatastrofer från världens olika hörn möter skådespelarna i salongen i den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer. Efter att ha behövt ställa in turnén med Riksteatern våren 2021 i Sverige till följd av pandemin får nu verket äntligen Sverigepremiär.

Minnen, drömmar och frihetens villkor när Sissela Kyle regisserar Tjechovs Tre systrar som åldrande kvinnor19.9.2022 10:26:35 CEST | Pressmeddelande

Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Här får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen, en hel del år äldre, i en nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén, i regi av Sissela Kyle. På scen ser vi Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson och Emil Almén. Premiär den 29 september i Årsta.

Premiär 30 september, Stockholm: Hoota- mästaren Amer Hlehel tar oss igenom ett verk om hur människan kompromissar med sin medmänsklighet15.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern presenterar en av mellanösterns mest kända skådespelare, den kritikerhyllade dramatikern, regissören och skådespelaren Amer Hlehel. Han medverkar själv och har även skrivit manus till föreställningen Hoota som åker på turné med Riksteatern i höst. Det blir en gripande pjäs om människans kreativitet för att överleva.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum