Stockholms stad

Premiär för årets På Sergels torg – med gömda ljudinstallationer, livemåleri och oväntade möten

Dela

Nu är det återigen dags för kulturen att flytta ut på Sergels torg. Hitta de gömda ljudkonstverken på torget eller var med och skapa konstverket Partikeldans. Se hur fönstret till Under Fontänen förvandlas till ett konstverk eller koppla av i upcyclade möbler.

På Sergels torg, som invigs idag den 3 juni, är en del av ett långsiktigt arbete där Stockholms stad tillsammans med Vasakronan, AMF Fastigheter, City i Samverkan, Axfast och Gålöstiftelsen arbetar tillsammans för att öka tryggheten och göra Sergels torg till en levande och inbjudande plats att vara och umgås på.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu kan upprepa förra sommarens succé på Sergels torg. Med platssamverkan där flera aktörer samarbetar för att skapa trygghet återtar vi platserna och ser till att torgen fylls av möten och liv. Vi stockholmare går en annorlunda sommar till mötes och jag hoppas att många kommer ta del av aktiviteterna runt om i Stockholm, som är anpassade efter de rådande rekommendationerna, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

– Genom att tillföra konst och kultur levandegör vi Sergels torg, Stockholms hjärta för alla som passerar här varje dag. I år satsar vi på interaktiv ljud- och bildkonst och hoppas på oväntade möten, säger Maria Stigle, verksamhetsansvarig för Platssamverkan Sergels torg.

Konsten kommer finnas på plats på Sergels torg hela sommaren fram till slutet av augusti.

Det här sker på torget

Kollektivet Livet, som skapat tyginstallationen över Sergels torg, kurerar installationer som har en koppling till gatan och dess mångfald av människor och uttryck. Årets upcyclade möbler på Sergel torg är signerade konstnären Dwane. Upcycling är ett hantverk där objekt som annars skulle blivit skräp får ett nytt liv.

Illustratören och designern Erica Jacobson kommer att göra en målning i ett 15 meter långt fönsterparti i Superellipsen/Under Fontänen. Den 3, 5, 6 och 9 juni klockan 10.00–13.00 är Erica på plats och målar inför alla som passerar i Sergelgången.

Missa inte heller ljuden under talarstolen, att sjunga tillsammans med en ängel i tunneln eller att genom dans skapa konstverket Partikeldans av konstnären Jaime Reyes.

Följ projektet På Sergels torg på sociala medier: @pasergelstorg

Läs mer om Stockholms stads arbete med platssamverkan runt om i staden:
stad.stockholm/platssamverkan

Presskontakt

Presschef hos Anna König Jerlmyr: Caroline Cederquist
Telefon: 076-122 91 97
E-post: caroline.cederquist@stockholm.se


Press och kommunikation Platssamverkan Sergels torg: Emma Englund
Telefon: 076-129 01 77
E-post: emma.a.englund@stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Våld går att stoppa och förebygga - antivåldsveckan i Rinkeby-Kista 28 september-4 oktober22.9.2020 07:51:15 CESTPressmeddelande

Att förebygga våld är en fråga för oss alla. För tredje året i rad bjuder Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning in till en antivåldsvecka för att inspirera och öka kunskapen om det förebyggande arbete som pågår året runt. Det blir samtal, workshops och föreläsningar för barn, unga och föräldrar. 400 medarbetare utbildas också i våldsförebyggande metoder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum