Audi

Premiär för Audi Q3 Sportback

Dela

Audi utökar modellprogrammet med en helt ny modell. I Audi Q3 Sportback kombineras en smäcker coupédesign med en praktisk och mångsidig SUV-karaktär. Med sportchassi, progressiv styrning och drive select som standard har Audi dessutom prioriterat sportiga köregenskaper. Säljstarten sker under augusti med lansering under hösten.

Audi Q3 Sportback
Audi Q3 Sportback

Kraftfull design med lång taklinje

Audi Q3 Sportback står för både kraft och precision vilket återspeglas i alla designdetaljer. Den oktagonformade Singleframe-grillen har ett nytt tredimensionellt mönster och luftintag och stötfångarna är tydligt markerade. Den coupé-formade taklinjen avslutas i en takkantsspoiler och står i kontrast till den kraftfulla SUV-karaktären med kontrastlackerade detaljer. Audi Q3 Sportback upplevs därför betydligt längre än sin systermodell Audi Q3. Den är dessutom nästan tre centimeter lägre och får därmed ett mer muskulärt utseende. De markerade konturerna ovanför hjulen ger association till quattrodrivningen som är standard vid de flesta motorvalen. Bakpartiet har en helt egen karaktär med vinklad bakruta och kraftfulla stötfångare som markerar bilens bredd. Bakljusen är kilformade och återspeglar designen i de främre strålkastarna som erbjuds i tre versioner med Matrix LED som toppversion.

Sportig både på och vid sidan av vägen

Audi Q3 Sportback ger körglädje vid alla typer av körning och underlag. Sportchassi och progressiv styrning är standard med utväxling som gör den mer direkt när styrvinkeln ökar. Som tillval finns även chassi med dämparreglering som ökar spannet mellan komfort och sport. Beroende på körsituation, vägförhållanden och personliga preferenser kan föraren variera karaktären på bilen via Audi drive select som ingår som standard. Sex olika profiler är valbara inklusive offroad-läge. Utöver motor och växellåda påverkar systemet även de elektroniskt justerbara stötdämparna och styrningen. Som tillval kan hill descent control stötta föraren vid körning utför i brantare partier.

TFSI, TDI, S tronic, quattro

Vid lanseringen erbjuds en bensin- och en dieselmotor.  Audi Q3 Sportback 45 TFSI quattro S tronic med 2.0 TFSI-bensinmotor på 230 hk och Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic med 2.0-litersmotor på 150 hk. Kort tid efter marknadsintroduktionen erbjuds TDI-motorn även i en manuell version med quattro. Senare under året tillkommer fler motorer, bl.a. en kraftfullare diesel och en bensindriven instegsmotor som arbetar tillsammans med ett 48-volts mildhybridsystem. Systemet gör att energi återvinns vid inbromsning samtidigt som det stöttar motorn vid acceleration från låga varvtal. Vid verklig körning kan det spara upp till 0,4 l bränsle per 100 km. I toppversionerna är quattro standard med hydraulisk multilamellkoppling på bakaxeln som samverkar med den hjulselektiva vridmomentfördelningen. Det gör körningen ännu mer dynamisk och stabil tack vare små korta bromsingrepp på de inre hjulen.

Flexibel interiör

Audi Q3 Sportback är 4,50 m lång, 1,84 m bred och 1,56 meter hög med en hjulbas som mäter 2,68 meter. Det ger förutsättningar för en rymlig och flexibel interiör. Baksätet kan skjutas 130 mm i längsled som standard och ryggstöden är delbara 40:20:40 med ställbar lutning i sju steg. Bagageutrymmet lastar från 530 till 1,400 liter och lastgolvet kan justeras i två nivåer med möjlighet att placera hatthyllan därunder. Som standard ingår sportstolar med elektriskt svankstöd och elbaklucka, som mot tillval kan öppnas och stängas med en fotrörelse. För att förstärka den progressiva designfilosofin erbjuds även Alcantara-beklädda ytor på instrumentpanel och armstöd samt ljuspaket med möjlighet att ställa in 30 olika nyanser.

Digital interiör

Förarmiljön är helt digital med en 10,25-tumsskärm som regleras från multifunktionsratten.  I mittkonsolen finns även en pekskärm som mäter 10,1 tum och ger akustisk feedback som bekräftelse på en vald funktion. Hela displayen är vriden 10 grader mot föraren, liksom reglagen för klimatanläggningen som är placerade under skärmen.  Som tillval finns även 12,3-tums Audi virtual cockpit plus med tre valbara layouter, inklusive en sportvariant. Som alternativ till den platta digitala menystrukturen finns även naturlig röststyrning. Vid inmatning av ett resmål baseras navigationen även på fri textinmatning. Systemet känner då igen förarens vanligaste resmål baserat på tidigare resor och skapar lämpliga förslag. Systemet tar då även hänsyn till vanligt förekommande trafik och tid på dagen.

Uppkopplad infotainment och Audi connect

Utrustad med MMI navigation plus erbjuds även onlinetjänsterna från Audi connect via ett permanent installerat SIM-kort. Då ingår bland annat trafikinformation online och kartdata med bilder med mer information. Tack vare att de nyare bilarna i Audi-programmet är uppkopplade kan Q3 Sportback både få och lämna information om trafikfaror som halkrisk, lediga parkeringsplatser längs vägar och hastighetsbegränsningar som upptäcks via bilens kamera och sensorer. Trafikljusinformation är en ny så kallad Car-to-X -funktion. Bilen får då data från stadens trafikserver, varpå föraren får information om trafikljusintervallen i bilens virtual cockpit. Det gör det möjligt för föraren att anpassa körningen i förväg vilket gör det mer effektivt och förbättrar trafikflödet. Tjänsten kommer inledningsvis att erbjudas i ett fåtal europeiska städer och utvidgas succesivt beroende på infrastrukturen.

Med tillvalet Audi connect Navigation & Infontainment plus sker navigationen med Google Earth™. Röststyrningsfunktionen hämtar då även information från molnet för att svara på frågor och kommandon. Med den kostnadsfria myAudi-appen och Audi smartphone interface, som är standard, skapas en koppling mellan mobilen och bilen som integrerar Android och iOS till bilens infotainment system. Om en iPhone används tillsammans med toppnivån av infotainmentsystem behövs inga kablar. Med Audi phone box kan mobilen dessutom laddas induktivt och med Bang & Olufsen Premium Sound System erbjuds virtuellt 3D-ljud.

Assistanssystem som säkrar och stöttar

I Audi Q3 Sportback ingår lane departure warning som hjälper föraren att hålla sin egen fil och Audi pre sense front som varnar föraren både akustiskt, visuellt och haptiskt om det finns risk för en frontalkollision. I nödfall aktiveras även full inbromsning. Som tillval erbjuds adaptiv körassistent som hjälper föraren att hålla hastighet, avstånd och fil. Den ultramoderna 360 graders-kameran ger som tillval assistans vid parkering och i trånga utrymmet med visningsläge från olika perspektiv. Vid backning ut ur skymda lägen varnar även tillvalet rear cross traffic assist för fordon som klassificeras som kritiska.

Lansering under hösten

Leveranserna av Audi Q3 Sportback sker under hösten med försäljningsstart under augusti. Q3 Sportback har i Sverige ett pristillägg på 19000 kr jämfört med Q3. I detta ingår en utökad standardutrustning med 18” fälgar, Audi drive select, sportchassi samt progressiv styrning. Vid lanseringen erbjuds även två exklusiva editionmodeller som kallas “edition one dew silver” och “edition one mythos black” med bl.a. S line exteriör, svart optikpaket och 20-tumshjul.

Bränsleförbrukning och CO2–utsläpp varierar beroende på hjulstorlek och fälgval
Audi Q3 Sportback 35 TDI S tronic: blandad förbrukning l/100 km: 4,7 – 4,9 l/100 km; CO2 utsläpp 123 - 129 g/km
Audi Q3 Sportback 45 TFSI quattro S tronic: blandad förbrukning l/100 km: 7.3 - 7.7; CO2-utsläpp 166 - 174 g/km

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2018. Företaget omsatte 60,1 miljarder euro 2017 och har över 90. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Making of RS: Audi Sport GmbH finslipar RS-modellerna på Nordschleife25.5.2020 16:32:13 CESTPressmeddelande

RS-modellerna från Audi Sport GmbH är spjutspetsarna i varje produktlinje. De har en stark karaktär med egen design, suverän prestanda och en körupplevelse utöver det vanliga, samtidigt som de är fullt användbara i vardagen. Allt är ett resultat av intensivt fokus på detaljer från designers, utvecklings- och testingenjörer, och som förfinas till perfektion genom otaliga testkörningar runt om i världen. Följ med på en resa i utvecklingsarbetet med RS-modellerna.

Audi motorsport ställer om – lämnar DTM och fokuserar på Formel E28.4.2020 13:57:40 CESTPressmeddelande

28 april, 2020 – På vägen mot C02-neutral mobilitet ändrar Audi inriktning för märkets motorsportprogram: Märket med de fyra ringarna kommer inte förlänga engagemanget i det tyska standardvagnsmästerskapet DTM efter årets säsong. Ledningen för AUDI AG fattade beslutet även mot bakgrund av de ekonomiska utmaningarna till följd av corona-pandemin och meddelade beslutet till ITR e.V., paraplyorganisationen för DTM, under måndagen. Därmed står det framgångsrika engagemanget i Formel E och kundracing i centrum för Audis framtida motorsportaktiviteter. Märket har varit representerat i Formel E sedan starten av den eldrivna racingserien 2014. Med 41 pokaler är Audi Sport ABT Schaeffler det hittills mest framgångsrika teamet i Formel E.

Säljstart för laddhybriderna A6 Avant och A6 Sedan 55 TFSI e quattro27.4.2020 12:25:11 CESTPressmeddelande

Södertälje, 27 april 2020. Audi fortsätter elektrifieringsoffensiven och lanserar två eftertraktade laddhybrider. Nu kan även tjänstebilsfavoriterna A6 Sedan och A6 Avant köras eldrivet med lokalt nollutsläpp. Elmotorn i 55 TFSI e quattro ger en räckvidd på upp till 50 km för A6 Avant och 55 km för A6 Sedan enligt den verklighetsnära WLTP-körcykeln. I kombination med en 2.0 TFSI-motor på 252 hk levereras en systemeffekt på 367 hk. Standardutrustningen är väl tilltagen med S line exteriörpaket, Audi virtual cockpit, Matrix LED strålkastare, sportchassi, sportstolar och navigationssystem. Försäljningen startar denna vecka och de första leveranserna beräknas ske efter sommaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum