Dramaten

Premiär för Becketts pjäs I väntan på Godot

Dela

Samuel Becketts moderna klassiker I väntan på Godot sätts nu upp på Dramaten i regi av Karl Dunér. Han satte upp pjäsen redan 1990, och nästan 30 år senare, är det dags igen. Denna gång är det Jonas Karlsson och Johan Ulveson som iklär sig Estragon respektive Vladimirs slitna kostymer. Torkel Petersson och Per Svensson spelar Pozzo och Lucky. Premiär på Lilla scenen den 24 oktober.

Repetitionsbild. I väntan på Godot/Johan Ulveson och Jonas Karlsson. Dramaten. Foto: Hans Malm.
Repetitionsbild. I väntan på Godot/Johan Ulveson och Jonas Karlsson. Dramaten. Foto: Hans Malm.

I väntan på Godot handlar om de båda vännerna Vladimir och Estragon, som vid en landsväg väntar på någon de kallar Godot. Men Godot kan inte komma låter en pojke hälsa, han kommer säkert imorgon. Samma händelseförlopp upprepas i andra akten och som en engelsk kritiker konstaterade ”Ingenting händer, två gånger”.

– Pjäsen är det mest bekväma skruvstäd jag kan tänka mig, där själva tiden, och vad vi gör med den har huvudrollen, säger Karl Dunér om att återigen regissera pjäsen.

Samuel Becketts I väntan på Godot  upphör aldrig att fascinera. Beckett skrev pjäsen 1949, i en tid då Europa höll på att läka efter andra världskriget. Den blev en omedelbar succé vid uruppförandet i Paris 1953 och har sedan dess haft ett fast grepp över världens teaterscener. Beckett tilldelades Nobelpriset 1969.

I väntan på Godot med de ikoniska figurerna Estragon och Vladimir har satts upp tre gånger tidigare på Dramaten; 1966 i regi av Jackie Söderman med Ernst-Hugo Järegård och Jan-Olof Strandberg, 1990 i regi av Karl Dunér med Rikard Wolff och Thommy Berggren, samt 2003 i regi av Birgitta Englin med Jonas Karlsson och Krister Henriksson.

Regissören Karl Dunér har på Dramaten senast satt upp Den fjättrade Prometheus och Krapps sista band.

Medverkande
Jonas Karlsson – Estragon
Torkel Petersson – Pozzo
Per Svensson – Lucky
Johan Ulveson – Vladimir
Pojken – Ernesto Vera-Zavala / Victor Esphagen

Översättning Magnus Hedlund
Regi och scenografi Karl Dunér
Kostym Helle Carlsson
Ljus Torkel Blomkvist

Introduktion
Introduktion till I väntan på Godot med Emma Meyer Dunér, chefdramaturg. Fri entré och öppet för alla (även de utan biljett till föreställningen), den 14 och 26 november kl. 18.15.

Textning
Föreställningen textas till svenska och engelska, den 17 och 20 november, 1, 6 och 27 december.

Läs mer om Dramatens uppsättningar av I väntan på Godot här. 

I väntan på Godot, den 24 oktober, Lilla scenen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Repetitionsbild. I väntan på Godot/Johan Ulveson och Jonas Karlsson. Dramaten. Foto: Hans Malm.
Repetitionsbild. I väntan på Godot/Johan Ulveson och Jonas Karlsson. Dramaten. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild
Repetitionsbild. I väntan på Godot/Torkel Petersson/ Dramaten. Foto: Hans Malm.
Repetitionsbild. I väntan på Godot/Torkel Petersson/ Dramaten. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild
Repetitionsbild. I väntan på Godot/Karl Dunér, Johan Ulveson och Jonas Karlsson. Dramaten. Foto: Hans Malm.
Repetitionsbild. I väntan på Godot/Karl Dunér, Johan Ulveson och Jonas Karlsson. Dramaten. Foto: Hans Malm.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nya teaterchefen inleder spelåret på Elverket med rosad föreställning7.1.2020 09:49:10 CETPressmeddelande

Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg. Pjäsen är baserad på vad ett tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan: Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Stockholmspremiär den 23 januari.

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson3.1.2020 10:35:38 CETPressmeddelande

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum