Dramaten

Premiär för en komedi om berusade vägval

Dela

Berusade, av den ryske dramatikern Ivan Vyrypajev, är en existentiell komedi om livets olika vägval. Under en händelserik natt möts femton människor i olika grader av berusning och bildar en väv av livshistorier. För regi står Tobias Theorell. Premiär på Lilla scenen den 7 november.

Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.
Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.

Berusade är en existentiell komedi om en parmiddag med bankkollegor och deras fruar, en svensexa i köket på en vegetarisk restaurang och ett ögonblick av omedelbar förälskelse mitt på gatan.

Från barn, dårar och berusade får man höra sanningen, sägs det. Här drabbas de raglande och sluddrande rollkaraktärerna av sina egna och andras öppenhjärtiga insikter, ödesdigra infall och livsbejakande överraskningar. Det handlar om en spretig grupp människor, som ändå har mycket gemensamt. De står alla inför något slags vägval i livet och har försatt sig i ett tillstånd där ingen tanke verkar för stor, för dum eller för sann för att uttala.

Vi får möta en samling mycket fulla människor som längtar efter en mening med livet. De försöker hitta vad de skall göra med sig själva och sina liv. De längtar efter någon som kan hjälpa dem. Är det Gud? De påstår saker med en frenesi och övertygelse som bara den verkligt berusade vågar. Pjäsen har också en enorm charm i sin improvisatoriska karaktär. Den är liksom oordnad och väldigt levande och dessutom en synnerligen lustfylld skådespelarutmaning, säger Tobias Theorell, regissör.

Ivan Vyrypajev, född 1974, är en av den moderna ryska teaterns allra främsta dramatiker och spelas flitigt både i Ryssland och internationellt. I Sverige har hans pjäser Illusioner och Omfamningar tidigare visats på Galeasen.

Tobias Theorell har på Dramaten satt upp hyllade uppsättningar som Bortbytingen, Stolarna och Anna Karenina. I augusti 2020 tillträdde han som konstnärlig ledare för Folkoperan.

Föreställningen är framtagen i nära samarbete med koreografen Lars Bethke. Bethke är regissör och koreograf på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Cirkus Cirkör.

För scenografi och kostym står Magdalena Åberg som tidigare arbetat med ett stort antal produktioner på Dramaten däribland Bortbytingen, Det blåser på månen, Jane Eyre och Fallna från månen.

I föreställningen medverkar tillsammans med skådespelare från Dramatens ensemble fyra studenter från teaterhögskolorna i Malmö och Göteborg.

Medverkande:
Gerhard Hoberstorfer
Johan Holmberg
Albert Häggblom
(praktikant från Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet)
Carita Ivanova
(praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)
Hamadi Khemiri
Melinda Kinnaman
Karin Franz Körlof
Tova Magnusson
Sofia Pekkari
Torkel Petersson
Shanti Roney
Wahid Setihesh
(praktikant från Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet)
Christoffer Svensson
Jakob Urman
(praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)
Nadja Weiss

Översättning: Janina Orlov
Regi:Tobias Theorell
Koreografi och biträdande regi: Lars Bethke
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Torben Lendorph
Peruk och mask: Anne-Charlotte Reinhold, Sofia Ranow Boix-Vives

Berusade, premiär 7 november, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.
Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten undertecknar Deklaration för en stark demokrati28.5.2021 12:13:36 CEST | Pressmeddelande

I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige efter att riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt. För att stärka och stå upp för demokratin undertecknade idag Dramatens teaterchef Mattias Andersson, tillsammans med demokratiambassadör Lena Posner-Körösi, Deklaration för en stark demokrati. – Som Sveriges nationalscen för konstformen teater är det självklart att vi har ett stort ansvar att vara en aktiv aktör och ständig försvarare av demokratiska värden och det fria ordet, säger han.

14 premiärer och flera internationella samproduktioner på Dramatens scener i höst19.5.2021 09:58:00 CEST | Pressmeddelande

Hösten 2021 på Dramaten bjuder på svenska och internationella regissörer, klassiska och nyskrivna pjäser, fiktion blandat med verklighet, dansverk och scenkonstformer som både bygger vidare på och omprövar Nationalscenens traditioner. Stora scenen öppnar den 3 september med Mattias Anderssons nyskapade verk Den yttersta minuten, med hela Dramatens ensemble på scen. - Det blir en uppsättning som verkligen gräver där vi står och en slags inventering för mig av både ensemblen och Dramatenhuset i en föreställning om några ultimata sceniska minuter på Stora scenen, säger han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum