Dramaten

Premiär för en komedi om berusade vägval

Dela

Berusade, av den ryske dramatikern Ivan Vyrypajev, är en existentiell komedi om livets olika vägval. Under en händelserik natt möts femton människor i olika grader av berusning och bildar en väv av livshistorier. För regi står Tobias Theorell. Premiär på Lilla scenen den 7 november.

Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.
Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.

Berusade är en existentiell komedi om en parmiddag med bankkollegor och deras fruar, en svensexa i köket på en vegetarisk restaurang och ett ögonblick av omedelbar förälskelse mitt på gatan.

Från barn, dårar och berusade får man höra sanningen, sägs det. Här drabbas de raglande och sluddrande rollkaraktärerna av sina egna och andras öppenhjärtiga insikter, ödesdigra infall och livsbejakande överraskningar. Det handlar om en spretig grupp människor, som ändå har mycket gemensamt. De står alla inför något slags vägval i livet och har försatt sig i ett tillstånd där ingen tanke verkar för stor, för dum eller för sann för att uttala.

Vi får möta en samling mycket fulla människor som längtar efter en mening med livet. De försöker hitta vad de skall göra med sig själva och sina liv. De längtar efter någon som kan hjälpa dem. Är det Gud? De påstår saker med en frenesi och övertygelse som bara den verkligt berusade vågar. Pjäsen har också en enorm charm i sin improvisatoriska karaktär. Den är liksom oordnad och väldigt levande och dessutom en synnerligen lustfylld skådespelarutmaning, säger Tobias Theorell, regissör.

Ivan Vyrypajev, född 1974, är en av den moderna ryska teaterns allra främsta dramatiker och spelas flitigt både i Ryssland och internationellt. I Sverige har hans pjäser Illusioner och Omfamningar tidigare visats på Galeasen.

Tobias Theorell har på Dramaten satt upp hyllade uppsättningar som Bortbytingen, Stolarna och Anna Karenina. I augusti 2020 tillträdde han som konstnärlig ledare för Folkoperan.

Föreställningen är framtagen i nära samarbete med koreografen Lars Bethke. Bethke är regissör och koreograf på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Cirkus Cirkör.

För scenografi och kostym står Magdalena Åberg som tidigare arbetat med ett stort antal produktioner på Dramaten däribland Bortbytingen, Det blåser på månen, Jane Eyre och Fallna från månen.

I föreställningen medverkar tillsammans med skådespelare från Dramatens ensemble fyra studenter från teaterhögskolorna i Malmö och Göteborg.

Medverkande:
Gerhard Hoberstorfer
Johan Holmberg
Albert Häggblom
(praktikant från Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet)
Carita Ivanova
(praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)
Hamadi Khemiri
Melinda Kinnaman
Karin Franz Körlof
Tova Magnusson
Sofia Pekkari
Torkel Petersson
Shanti Roney
Wahid Setihesh
(praktikant från Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet)
Christoffer Svensson
Jakob Urman
(praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)
Nadja Weiss

Översättning: Janina Orlov
Regi:Tobias Theorell
Koreografi och biträdande regi: Lars Bethke
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Torben Lendorph
Peruk och mask: Anne-Charlotte Reinhold, Sofia Ranow Boix-Vives

Berusade, premiär 7 november, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.
Karin Franz Körlof. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten ställer in alla föreställningar till och med 19 november30.10.2020 11:27:39 CETPressmeddelande

Dramatens ledning har idag beslutat att ställa in all publik verksamhet på teaterns scener till och med den 19 november. Beslutet är fattat med anledning av Länsstyrelsen Stockholms beslut om en fortsatt begränsning om max 50 personer vid offentliga sammankomster och Folkhälsomyndighetens allmänna råd för Stockholms län med en uppmaning till allmänheten att avstå från sammankomster, bland annat konserter och föreställningar.

Johan Rockström och Sanna Sundqvist möts i en iscensatt föreläsning om vår stund på jorden29.10.2020 09:01:10 CETPressmeddelande

Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.

En personlig berättelse om en flykt från en ö i Grekland till hemlandet Sverige21.10.2020 10:23:01 CESTPressmeddelande

Welcome to Sweden är en annorlunda föreställning om möten och vänskap där skådespelaren Lukas Orwin bearbetar sina erfarenheter som volontär på ett flyktingläger på ön Leros och en flykt hem till Sverige. Det personliga tilltalet förstärks av att publiken får lyssna till hans röst i hörlurar vilket skapar en speciell intimitet. Premiär på Elverket den 11 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum