Dramaten

Premiär för ny Spoken word-föreställning på Dramaten Play

Dela

Sedan en blygsam Spoken word-start för tolv år sedan i Lejonkulans foajé har författare, poeter, musiker och skådespelare fått en trogen publik på Dramatens största scener. Tisdagen den 30 mars är det dags för en pandemidrabbad premiär på den digitala scenen – Dramaten Play.

Niklas Mesaros, Eric Stern och Sanna Sundqvist. Foto: Klara G.
Niklas Mesaros, Eric Stern och Sanna Sundqvist. Foto: Klara G.

Skådespelaren och nyutbildade terapeuten Eric Stern startar tillsammans med skådespelaren Sanna Sundqvist och poeterna Niklas Mesaros, Nachla Libre, Ville Gobi och Nawroz Zakholy en hemlig terapigrupp för att bearbeta årets händelser.

Årets första Spoken word-föreställning Gruppterapi för pandemipåverkade poeter blir är en dysfunktionell och reflekterande terapisession med en grupp tystade poeter.

– Det blir en timme med nyskriven poesi, märkliga gruppövningar och tänkvärda funderingar från året som har gått, säger regissör Malin Stenberg.

Eric Stern har medverkat i flera produktioner på Dramaten, bland andra Figaros bröllop, Här kommer alla känslorna på en och samma gång och Förlovningen, och är nu aktuell med Liv Strömquist tänker på sig själv. Eric har också setts i tv-serien Bonusfamiljen och i 2018 års julkalender Storm på lugna gatan.

Sanna Sundqvist är också med Liv Strömquist tänker på sig själv. På Dramaten har hon tidigare bland annat medverkat i Det blåser på månen och Oidipus/Antigone och 2013 framförde hon sin monolog Jag borde få något slags pris. Sanna har även medverkat i dramaserien Torka aldrig tårar utan handskar och Andra åket. 2020 nominerades hon till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Lisa Aschans långfilm Ring mamma!.

Niklas Mesaros är poet och författare och har sedan starten medverkat i Spoken word på Dramaten. Han har även regisserat flera av föreställningarna. Han bokdebuterade 2018 med relationsromanen Sjöhästar.

Nachla Libre är konstnär, spoken word-pionjär och poet. Mellan 2009 och 2019 var hon konstnärlig ledare för scenen och rörelsen Revolution Poetry. Nachla har uppträtt på och regisserat evenemang på bland annat Dramaten, Unga Klara, Way Out West och Kulturhuset Stadsteatern. 2020 debuterade hon med diktsamlingen Tiden har sett allt.

Nawroz Zakholy är skribent och poet och har en bakgrund inom språkvetenskap och kommunikation. Hon har bedrivit kulturpedagogiska verksamheter för unga i bland annat Järva. I samröre med scenen och rörelsen Revolution Poetry har hon producerat och uppträtt på Folkoperan, Unga Klara och Kulturhuset Stadsteatern. 2018 ingick Zakholy i Revolution Poetrys diktsamling med samma namn.

Ville Gobi, poet, döpt efter en öken han aldrig sett, har tidigare medverkat i Spoken word på Dramaten. Han har tävlat i Poetry Slam på olika scener i USA och vunnit Storytelling-SM i Sverige 2019. Gobi har även pluggat film och skådespeleri i New York och drivit vandrarhem i Los Angeles. Idag regisserar han film och försöker skriva en bok.

En produktion från Dramaten&.

Medverkande: Eric Stern, Sanna Sundqvist, Niklas Mesaros, Nachla Libre, Ville Gobi och Nawroz Zakholy. Regi: Malin Stenberg

Spoken word: Gruppterapi för pandemipåverkade poeter, premiär 30 mars klockan 19.00 på Dramatens hemsida. Föreställningen finns sedan tillgänglig att se utan kostnad i en månad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Niklas Mesaros, Eric Stern och Sanna Sundqvist. Foto: Klara G.
Niklas Mesaros, Eric Stern och Sanna Sundqvist. Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Tre premiärer i olika format avslutar våren på Dramaten22.4.2021 08:59:02 CEST | Pressmeddelande

En filmad existentiell komedi, ett bildsatt audiodrama och urpremiär för en helt ny pjäs. Vårsäsongen avslutas på Dramaten Play med Berusade av Ivan Vyrypajev och Tintagiles död av Maurice Maeterlinck. Sara Stridsbergs Sårad ängel ges på Målarsalen för en exklusiv publik om åtta personer. – Jag är glad och stolt över att vi på Dramaten fortsätter lyckas få ut innehåll till vår publik i dessa extremt svåra tider. Jag är överväldigad av flexibiliteten, tålmodigheten och kreativiteten hos scenkonstnärerna som hela tiden ställer sig öppna för nya format, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Hela ensemblen medverkar i nytt scenkonstverk av Mattias Andersson13.4.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt scenkonstverk av Mattias Andersson inleder hösten på Dramatens stora scen. Verket kommer helt att anpassas efter aktuella förutsättningar och har inletts redan under våren genom att samtliga skådespelare har fått ett uppdrag. – Startpunkten var pandemin och den stängda teatern, att gräva där vi står och bygga i nuet. Jag ställde en fråga till alla skådespelare i ensemblen – Om du bara hade en sista minut på Dramatens stora scen när teatern öppnar igen, vad skulle du välja att framföra då?, berättar han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum