Audi

Premiär för Nya Audi A1 Sportback

Dela

2010 lanserades en helt ny modell i Audi-programmet – Audi A1. Nu är det dags för utrullning av den andra generationen. Audi A1 Sportback har vuxit och designats för en ännu sportigare attityd. Dessutom utrustats med det senaste i uppkoppling, assistanssystem och digital miljö. Nya linjer gör det ännu lättare att skapa sin egen skräddarsydda bil.

Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback

Design inspirerad av -80-talsikoner

A1 Sportback har vuxit ordentligt på längden – med ytterligare 56 millimeter mäter den nu 4,03 meter. Samtidigt är den nästan lika bred som föregångaren med sina 1,74 cm och 1,41 meter hög. Med korta överhäng ger det uppföljaren ett stramare och sportigare utseende. Fronten domineras av stora luftintag och den breda och låga Singleframe-grillen, som i anslutningen till motorhuven formar tre slitsar –  en hyllning till Audi Sport quattro, rallyikonen från 1984.

Även från sidan syns släktskapet med Audi urquattro och Sport quattro med de breda, sluttande C-stolparna som gör bilen framåtlutad redan från stillastående. Kontrastlackerat tak i två olika mörka nyanser gör att hela bilen ser lägre ut rent optiskt.  Med S line-paket förstärks det sportiga intrycket genom större luftintag, tröskelbreddare, en större spoiler och dubbla ändrör. LED-strålkastarna bidrar till attityden hos Audi A1 Sportback där inspirationen hämtats från seglingsvärlden – designen hos full-LED-strålkastarna (tillval) skall bl.a. liknas vid en hydrofoil.

Vid marknadsintroduktionen erbjuds Audi A1 Sportback dessutom i en specialedition som baseras på S line. Stora 18-tumshjul sätter tonen i brons, vitt eller svart beroende på exteriörlack. De mörktonade LED-strålkastarna och bakljusen har hämtat inspiration från Audi Sport quattro och Audi-ringarna i grillen och modellbeteckningen är dessutom svarta.

Rymligare för både passagerare och bagage

Nya A1 Sportback är betydligt rymligare. Trots de kompakta exteriörmåtten och den sportiga taklinjen är det gott om huvud- och benutrymme även i baksätet. Bagageutrymmet har ökat med 65 liter till 335 liter och med de bakre ryggstöden nedfällda ökar det till 1090 liter.

Sportigare digital förarmiljö

Vid designen av den nya modellen var målet att åstadkomma den “sportigaste interiören i klassen”. Resultatet är en förarfokuserad digital miljö som kan skräddarsys efter egen smak. Audi A1 Sportback är standardutrustad med en helt digital och högupplöst 10.25-tumsskärm direkt i förarens siktfält. Med tillvalet Audi virtual cockpit tillkommer fler avancerade funktioner med bl.a. animerade navigationskartor och avancerad grafik. MMI radio plus är dessutom standard i Sverige med funktioner som kan styras via multifunktionsratten eller den digitala pekskärmen som är vinklad mot föraren. Den senaste generationens röststyrning kompletterar möjligheterna till kommunikation mellan förare och bil

Helt uppkopplad och uppdaterad infotainment och Audi connect.

Det avancerade infotainmentkonceptet är hämtat från de större modellerna. Tillsammans med Audi connect och MMI navigation plus erbjuds t.ex. vägvisning som beräknar rutten via molnet och tar den aktuella trafiksituationen i beräkning. Kartvyn kan visas via satellit och stadsmiljöer i 3D. Upp till fyra kartuppdateringar per år ingår med automatisk nedladdning.  Ägaren kan dessutom dra nytta av flera onlinetjänster via Audi connect. Med Audi phone box kan mobiler med Qi-standard dessutom laddas induktivt och mottagningen förstärkas med LTE-stöd. För musikälskare erbjuds Bang & Olufsen Premium Sound System med elva högtalare på 560 watt och 3D effekt.

Förarassistanssystem för ökad säkerhet och komfort

Även säkerhets- och förarassistanssystemen i Audi A1 Sportback är hämtade från de större syskonen. Lane departure warning är standard och ser till att bilen håller sig inom filmarkeringarna i hastigheter över 65 km/h. Likaså är Audi pre sense front standard där radarsensorerna upptäcker kritiska situationer med andra fordon, gående eller cyklister framför bilen. Med hjälp av akustiska, visuella signaler varnas föraren och om nödvändigt sker även automatisk nödinbromsning för att förhindra en kollision eller konsekvenserna av den. Med den radarbaserade adaptiva farthållaren håller sig Audi A1 Sportback på valt avstånd från bilen framför. Utrustad med S tronic kan bilen även bromsa till stillastående och automatiskt fortsätta framåt i vissa kösituationer.

Kraftfulla och effektiva bensinmotorer

Audi A1 Sportback erbjuds med ett brett program av kraftfulla och effektiva bensinmotorer, från 95 till 200 hk. Turboladdning, direktinsprutning och partikelfilter är standard. Samtliga versioner går att få manuella eller med sjustegad S tronic dubbelkopplingslåda förutom toppversionen där en sexväxlad S tronic är standard.

Sportigt avstämd och fyra olika körprofiler med Audi drive select

Chassikonstruktionen i nya Audi A1 Sportback borgar för agila och sportiga köregenskaper. Framaxeln är en McPherson-konstruktion och bakaxeln en kompakt, lätt torsionsbakaxel. Som tillval erbjuds även sportchassi och Audi drive select som gör att föraren kan välja mellan fyra olika körlägen som påverkar bilens karaktär: auto, dynamic, efficiency och individual. Med dynamikpaket kan Audi A1 anpassas för ännu sportigare framtoning och känsla. I instegsmotorn innebär det sporchassi, röda bromsok och större bromsskivor medan de större motoriseringarna även får justerbara dämpare, en ljudaktuator och Audi drive select. Fälgar erbjuds ifrån 15 till 18 tum.

Lansering

Försäljningsstarten för Nya Audi A1 Sportback är planerad till augusti 2018 och marknadsintroduktionen till november.  Svenska priser är ännu inte fastställda.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback interiör
Audi A1 Sportback interiör
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback interiör
Audi A1 Sportback interiör
Ladda ned bild
Audi A1 Sportback baksäte
Audi A1 Sportback baksäte
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 MIO nya bilar 2017. Företaget omsatte 59,3 miljarder euro 2016 och har ca 88 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland. Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och tillverkar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och quattro GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Fem säkerhetsstjärnor till nya Audi A6 i Euro NCAP21.9.2018 09:58Pressmeddelande

Nya Audi A6 har testats och belönats med toppbetyget fem stjärnor i Euro NCAP, ett av de viktigaste säkerhetstesterna i Europa. Tjänstebilsfavoriten är därmed en av de säkraste i sin klass. På den svenska marknaden ingår dessutom flera avancerade säkerhetssystem som standard där information inhämtas både från den egna bilens sensorer, andra bilar och navigationsdata för att göra körningen så säker som möjligt.

Audi e-tron startsignal för elbilsoffensiv17.9.2018 20:18Pressmeddelande

Märket med de fyra ringarna startar en stor elbilsoffensiv i samband med världspremiären för Audi e-tron. 2025 kommer Audi att erbjuda tolv helt eldrivna bilar på de viktigaste marknaderna. Laddbara bilar beräknas samtidigt stå för en tredjedel av märkets försäljning. I portföljen ingår de två suvarna Audi e-tron och e-tron Sportback, varav den senare debuterar 2019. Dessutom tillkommer en rad eldrivna modeller med klassiska former som Avant och Sportback som skall erbjudas i varje relevant marknadssegment – från kompakt- till storbilsklassen.

Audi lanserar ett kort med 72000 laddpunkter i Europa med Audi e-tron Charging Service12.9.2018 14:37Pressmeddelande

Audi e-tron är början på en ny era inom Audi. Märket med de fyra ringarna är på väg att omvandlas från klassisk biltillverkare till premiumleverantör av mobilitetstjänster. Audi e-tron Charging Service är en av tjänsterna i det breda utbudet och ger tillgång till publika laddstationer i hela Europa. Audis eget laddningskort knyter samman över 72000 laddpunkter från 220 leverantörer. Allt för att ge problemfria resor med elbilen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum