Universeum

Premiär för nya Regnskogen – nu börjar äventyret!

Dela

Från Andernas dimhöljda berg ner till Amazonflodens delta sträcker sig den sydamerikanska regnskogen. Där, i Sydamerikas tropiker, finns en artrikedom som inte går att finna någon annanstans i världen. Förutom möjligen i Göteborg. Den 8 juni öppnar nya Regnskogen!

Kapokträdet i Regnskogen.
Kapokträdet i Regnskogen.

Dag: Onsdag 8 juni
Tid: 9.00
Plats: Start i Kafé Tukan, plan 1

Bygget har pågått sedan november. Det gör projektet till Universeums största satsning någonsin. Den mest i ögonfallande förändringen är det 25 meter höga kapokträdet. Via gångar, trappor och broar tar du dig här upp till regnskogens krontak.

– En regnskog är inte bara det man upplever på marken. Med det nya trädet kan vi illustrera livet i regnskogen från trädtopparna via mellanskiktet ner till marken. Dessutom kommer det vara en kittlande upplevelse att få klättra så högt upp och gå på svajande hängbroar, berättar Jan Westin, vetenskaplig ledare, zoolog och initiativtagare till Universeum.

1 642 växter direkt från Costa Rica

För att få växtlivet i Universeums regnskog så autentiskt som möjligt åkte Jan Westin och Håkan Sigurdsson, också vetenskaplig ledare, till en plantskola i Costa Rica. Där valdes en mängd olika blommor, gröna växter och träd varsamt ut. Totalt fraktades 1 642 plantor med båt till hamnen i Göteborg. Dessa har nu planterats av trädgårdsmästare och klättrare, som fick i uppgift att klä kapokträdets grenar med epifyter.

Nya och gamla djurarter flyttar in

Under premiärdagen kommer både nya och gamla regnskogsinvånare att släppas ut, många av dem i samband med pressvisningen. Trumpetarfåglar gör comeback i Regnskogen, en art som fanns på Universeum när huset öppnade men togs ur djurkollektionen några år senare. Tocotukanerna Big George och Georgina flyttar in igen, liksom röda ibisar, motmots och en mängd småfåglar. Utrotningshotade brasilianska tangaror, inkaskrikor och brokskrikor är några nya fågelarter som får Universeum som hem.

De tre aparterna, vitörad silkesapa, Goeldisapa och tvåfärgad tamarin, kommer åter att bjuda Universeums besökare på charmig underhållning. Både Goeldisapa och tvåfärgad tamarin är starkt hotade och aporna på Universeum ingår i bevarandeprojekt för att rädda arterna.

I nya området Kanjonen kommer en mängd pilgiftsgrodor, basilisker och fjärilar att hitta hem. De flesta fiskar, som rödbukad piraya och arapiama, finns redan på plats liksom sengångarna Annika (hane) och Tallina (hona).

Rädda regnskogen!

Över 50 procent av alla jordens växt- och djurarter, upptäckta och oupptäckta, finns i världens regnskogar. Men över hälften av världens regnskog har försvunnit de senaste hundra åren. Människan har skövlat 60 miljoner år gammal regnskog till förmån för sojaodling, köttproduktion och palmoljeplantager. Varje minut försvinner motsvarande 37 fotbollsplaner regnskog.

– Som biolog är jag ju bara fantastiskt glad att alla dessa organismer finns där och att de inte dör ut. En utdöd art är oåterkalleligen borta, för alltid. Men världens regnskogar är viktiga ur ett mänskligt perspektiv också: De stabiliserar klimatet, ger mediciner och är hem åt människor.

Och det är därför Göteborg har en egen regnskog; för att engagera, främst barn och ungdomar, i bevarandet av den biologiska mångfalden och för att lyfta hållbar utveckling.

– Det är viktigt att ha förståelse för människorna i regnskogsområdena. Vi som bor här kan tycka att det är dumt att de skövlar regnskog, men det handlar om deras livsvillkor, och också om våra krav. Hur vi agerar här har betydelse för regnskogen där. Med hjälp av vår regnskog kan vi visa hur det hänger ihop. Att en hållbar utveckling är allas vårt ansvar, säger Jan Westin.

Syftet med Universeums regnskog är att på olika sätt bidra till att världens regnskogar och arterna som lever där räddas.

– Det är ju det som är vårt yttersta mål: Att få upp ögonen på människor så att de inser vikten av att bevara djur och natur.

Pressvisning med rundvandring och djursläpp hålls den 8 juni kl 9.00 till ca 10.00. Därefter finns ansvariga för projektet, vetenskapliga ledare och djurvårdare tillgängliga för intervjuer.

Om möjligt föranmäls deltagande i pressvisningen. Kontakta Charlotte Mansfield på 031–335 64 95 eller charlotte.mansfield@universeum.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kapokträdet i Regnskogen.
Kapokträdet i Regnskogen.
Ladda ned bild

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum