Trafikverket

Premiär för Östergötlands första miljövänliga färja

Dela

Stegeborgsleden i Söderköpings kommun, Östergötland, blir nu första färjeleden i länet att drivas med förnybar energi. Genom eldrift via kabel kan utsläppen på Stegeborgsleden minska markant. Dessutom tillkommer andra miljövinster, till exempel reducerat buller, genom en näst intill ljudlös drift.

Förra året trafikerades Stegeborgsleden av 56 000 bilar. Det görs 11 300 färjeturer på ett år. Övergången till eldrift innebär att miljöpåverkande utsläpp som koldioxid och kväve i princip kan elimineras. Dessutom minskar behovet av underhåll.

Driftsystemet med el genom linfärjans kabel är utvecklat av Trafikverkets färjerederi och har prövats på fyra leder med gott resultat. Det är ett säkert och robust alternativ till dieseldrift.

Samma system har testats på linfärjan i Hamburgsund i Tanums kommun, sedan 2012. Under de två första åren minskade koldioxidutsläppen med hela 107 ton per år. Den näst intill ljudlösa driften gynnar känslig kustnära miljö, och den förbättrar arbetsmiljön för färjans medarbetare.

Det är främst genom alternativ till fossila bränslen som färjetrafiken kan bidra till långsiktig hållbarhet. För linfärjor är eldrift det bästa alternativet. För frigående färjor, till exempel på Skenäsleden i Bråviken, handlar det om att använda andra bränslen, som metanol eller HVO (syntetiskt framställt bränsle).

– I våra nordiska grannländer finns ett engagemang för att bygga batteridrivna färjor och det är något vi gärna vill utveckla även i Sverige, under förutsättning att det finns en rimlig finansiering, säger rederichef Anders Werner.

Kort fakta Stegeborgsleden 
Stegeborgsleden går mellan Slottsholmen och Norrkrog i Slätbaken vid Stegeborg. Färjeledens längd är 250 meter och överfartstiden är tre minuter. 94 procent av de som reser på leden har ett positivt helhetsintryck av tjänsten (Markör: Nöjd kund index 2016).

*Fler bilder finns att tillgå, kontakta mediekommunikatör Josefine Gröndahl 070-724 09 15

Nyckelord

Kontakter

Mediekommunikatör Josefine Gröndahl, 070-724 09 15
Rederichef Anders Werner, 070-676 15 70
Distriktchef Per-Olof Eriksson, 070-348 15 65
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum