Dramaten

Premiär för Peer Gynt i regi av Michael Thalheimer

Dela

Den rastlöse oduglingen som reser jorden runt i jakt på sig själv återvänder till Dramaten efter 27 år. Senast Peer Gynt spelades på teatern var 1991 och då i regi av Ingmar Bergman. Nu tar den tyska stjärnregissören Michael Thalheimer sig an det norska nationaleposet. Premiär på Stora scenen den 15 februari.

Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall

Peer Gynt av Henrik Ibsen liknar ingenting annat med sin vilda blandning av satir, surrealism och saga. Nu skildras Peer Gynts makalösa liv i en uppsättning signerad regissören Michael Thalheimer, en av Europas mest omtalade regissörer, känd för koncentrerade och intensiva iscensättningar av klassiker, med starka bilder och känslor.

I Thalheimers uppsättning kommer publiken vara ett med Peer Gynt. Alla kommer att vara inne i Peer Gynts huvud och i hans fantasivärd.

–Genom ljus och mystik och Olaf Altmann scenografiska lösningar ser vi aldrig skådespelarna göra entré på scen, de bara finns där, i våra huvuden och i Peer Gynts huvud, berättar Michael Thalheimer.

Michael Thalheimer har regisserat för en rad stora europeiska teatrar och är fast regissör vid prestigefulla Berliner Ensemble i Berlin. Hans första besök på Dramaten var ett gästspel med Goethes Faust på Stora scenen 2006. Två år senare regisserade han Kasimir och Karoline, som blev en stor framgång. 2013 var han tillbaka med den kritikerrosade Woyzeck.

Medverkande
Peer Erik Ehn
Åse Stina Ekblad
Solveig/Ingrid/En grönklädd kvinna/Anitra Rebecka Hemse
Aslak/Solveigs pappa/Troll 1/En grönklädd kvinna - gammal /Ballon/ En norsk skeppare/ En knappstöpare Carl Magnus Dellow
Man 1/Drovegubben/Cotton/En okänd passagerare Thomas Hanzon
Man 2/Brudgummen/Troll 2/Den grönklädda kvinnans son/Eberkopf/Begriffenfeldt/En kock Andreas Rothlin Svensson

Översättning  Lars Forssell
Regi Michael Thalheimer
Bearbetning Michael Thalheimer och Maja Zade
Scenografi Olaf Altmann
Videodesign Alexander Du Prel
Musik: Bert Wrede
Kostym Michaela Barth
Ljus Michael Gööck
Peruk och mask Eva-Maria Holm och Peter Westerberg

Peer Gynt, premiär 15 februari, Stora scenen.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson tillsammans på scen för första gången i Påklädaren5.3.2018 13:45Pressmeddelande

Sven-Bertil Taube spelar ”Sir”, skådespelaren som lever för sin konst. Krister Henriksson spelar Norman, påklädaren som gör allt för den store skådespelaren. I Ronald Harwoods pjäs skildras ett möte mellan två män med helt olika livsvillkor. Och runt omkring dessa män, en hel ensemble som är beroende av dem. Påklädaren är en föreställning om livet på teatern. För regi står Eva Dahlman. Premiär på Stora scenen den 24 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum