Dramaten

Premiär för Peer Gynt i regi av Michael Thalheimer

Dela

Den rastlöse oduglingen som reser jorden runt i jakt på sig själv återvänder till Dramaten efter 27 år. Senast Peer Gynt spelades på teatern var 1991 och då i regi av Ingmar Bergman. Nu tar den tyska stjärnregissören Michael Thalheimer sig an det norska nationaleposet. Premiär på Stora scenen den 15 februari.

Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall

Peer Gynt av Henrik Ibsen liknar ingenting annat med sin vilda blandning av satir, surrealism och saga. Nu skildras Peer Gynts makalösa liv i en uppsättning signerad regissören Michael Thalheimer, en av Europas mest omtalade regissörer, känd för koncentrerade och intensiva iscensättningar av klassiker, med starka bilder och känslor.

I Thalheimers uppsättning kommer publiken vara ett med Peer Gynt. Alla kommer att vara inne i Peer Gynts huvud och i hans fantasivärd.

–Genom ljus och mystik och Olaf Altmann scenografiska lösningar ser vi aldrig skådespelarna göra entré på scen, de bara finns där, i våra huvuden och i Peer Gynts huvud, berättar Michael Thalheimer.

Michael Thalheimer har regisserat för en rad stora europeiska teatrar och är fast regissör vid prestigefulla Berliner Ensemble i Berlin. Hans första besök på Dramaten var ett gästspel med Goethes Faust på Stora scenen 2006. Två år senare regisserade han Kasimir och Karoline, som blev en stor framgång. 2013 var han tillbaka med den kritikerrosade Woyzeck.

Medverkande
Peer Erik Ehn
Åse Stina Ekblad
Solveig/Ingrid/En grönklädd kvinna/Anitra Rebecka Hemse
Aslak/Solveigs pappa/Troll 1/En grönklädd kvinna - gammal /Ballon/ En norsk skeppare/ En knappstöpare Carl Magnus Dellow
Man 1/Drovegubben/Cotton/En okänd passagerare Thomas Hanzon
Man 2/Brudgummen/Troll 2/Den grönklädda kvinnans son/Eberkopf/Begriffenfeldt/En kock Andreas Rothlin Svensson

Översättning  Lars Forssell
Regi Michael Thalheimer
Bearbetning Michael Thalheimer och Maja Zade
Scenografi Olaf Altmann
Videodesign Alexander Du Prel
Musik: Bert Wrede
Kostym Michaela Barth
Ljus Michael Gööck
Peruk och mask Eva-Maria Holm och Peter Westerberg

Peer Gynt, premiär 15 februari, Stora scenen.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Erik Ehn som Peer Gynt/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

LasseMaja och Hamletmysteriet – en klurig deckargåta på Dramatens stora scen25.9.2018 09:25Pressmeddelande

Den 20 oktober är det urpremiär på den för Dramaten specialskrivna pjäsen LasseMaja och Hamletmysteriet, om Lasse och Maja från den populära bokserien LasseMajas detektivbyrå. Pjäsens mysterium handlar om en försvunnen kungakrona som spelar en stor roll i pjäsernas pjäs Hamlet som ska sättas upp på Vallebys egna teaterhus Dramaten. En helaftonsföreställning för hela familjen med sång och musik och galna upptåg. Jonna Nordenskiöld regisserar pjäsen som hon skrivit i samarbete med bokseriens upphovsman Martin Widmark.

Dramaten& presenterar: Who’s afraid of Jenny Wilson?5.9.2018 08:58Pressmeddelande

Artisten Jenny Wilson, regissören Py Huss-Wallin och konstnären Hanna Kisch blir de första att tolka Dramaten&:s nya format Performance concert. Tillsammans har de tre konstnärerna skapat en föreställning som förenar livemusik, teater och performance. Med föreställningen vill de ta oss genom natten mot gryningen. Genom rädslor och sorg och vilda begär. Hela världen är i en skälvande rörelse, inget kommer någonsin vara så som det en gång var. För vem är rädd för vem nu? Urpremiär för Who´s afraid of Jenny Wilson den 8 november på Lilla scenen. Biljetterna släpps idag onsdag den 5 september klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum