Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Premiär för SBL Dam: Storstäderna slår tillbaka?

Dela

De senaste åren har Svenska Basketligan Dam dominerats totalt av Luleå och A3 (Umeå). Men i år ser Alvik (Stockholm) och Högsbo (Göteborg) ut att vara starkast inför uppkast. Kan storstäderna stå pall för trycket eller står den norrländska vinnartraditionen i sig? Det är mer ovisst än på länge.

Alvik Basket var närmare ett SM-guld än de trodde ifjol. Hade de vunnit den sista grundseriematchen mot Luleå, innan säsongen blåstes av på grund av Coronavirusets utspridning, ja då hade de gröngula tjejerna från Bromma stått där med ännu en pokal. Inne på kansliet i Åkeshovshallen står nämligen mästarpokalen från Svenska Cupen, som bärgades i februari och fick agera tröstpris. I år är siktet låst på att gå hela vägen. Med Shanity James, Janel McCarvilles och Klara Lundquists spetskvaliteter i respektive lagdel är det ett realistiskt mål.
 
I landets andra stad har en liknande mentalitet installerats. Högsbo Basket gick till final som nykomling och följde upp med en fantastisk säsong ifjol. Truppen ser om möjligt ännu starkare ut i år. Kontinuiteten är säkrad och tandemparet Alexis Hyder och Kourtni Perry kommer att göra livet svårt för alla under korgarna. Från Lund ansluter slitvargen Louise Noaksson, en av de nyttigaste spelarna i SBL Dam, inte minst med sin förmåga att plocka bort spelare helt och hållet med sin defensiv. På försäsongen har laget levererat vilket säkerligen späder på det redan goda självförtroendet.
 
De främsta utmanarna är, som ingressen skvallrar om, de två senaste årens mästarinnor Luleå och A3. Luleå Basket har valt att hämta hem stjärnor som Josefin Vesterberg och Ellen Nyström vilket kommer att stärka defensiven något enormt. Det blir en svensk satsning med en brasiliansk twist, sevärda point guarden Debora Costa blir en nyckelspelare, men räkna med att truppen spetsas om det behövs. Vi ska dock ha med oss att Luleå Basket, som räknar med 20% av alla intäkter från matchdagarna, är det lag som drabbas hårdast av publikrestriktionerna i SBL.
 
I Västerbotten pratas det om revansch. Fjolårets femteplats var inte alls enligt planerna och A3 Baskets klubbdirektör Lotta Enjebo har signat upp många riktigt bra spelare. Även här finns kontinuitet i bland andra Ama Degboen och laget kommer även spela i FIBA Europe Cup, något som brukar ge tuffhet inför slutspelet i SBL. Får coach Jan Enjebo till lagbygget kan de hota alla lag.
 
Under dessa fyra förhandsfavoriter finns ett gäng utmanare. Mark Basket tror på sitt lag och andas självförtroende, Södertälje BBK har övertygat under försäsongen, Uppsala Basket har värvat centrarna Zenta Melnika och Klaudia Lucacovicova vilket ger dem både rutin och storlek en masse. Laget från den andra universitetsstaden, IK Eos Lund, har imponerat storligen på försäsongen och det är inte omöjligt att Alexa Middleton snittar mer än 20 poäng per match.
 
Norrköping Dolphins var fjolårets sensation och kommer med coach Kevin Lundgren att kunna utmana i år igen. Visby Ladies har många nya ansikten och det blir svårt att bedöma hur de kommer att stå sig i konkurrensen. Förhandstipsen säger att de får fightas med nykomlingen Helsingborg BBK i botten av tabellen. När vi nämner Helsingborg så måste vi också nämna 24-åriga grekiska landslagscentern Vasiliki Louka som värvats till sundets pärla i år – ja, det ser ut som om vi kommer att få se en mängd holmgångar i tresekundersområdet.

Premiäromgången
SBL Dam startar ikväll med ett tungviktsmöte, Luleå Basket mot A3 Basket. Här är hela premiäromgången:

1/10 19:00: Luleå Basket - A3 Basket Umeå, Luleå Energi Arena
2/10 19:00: Wetterbygden Sparks - Mark Basket, Huskvarna Sporthall
3/10 14:00: Uppsala Basket - Södertälje BBK, Upplands Bilforum USIF Arena
3/10 15:00: Alvik Basket - Helsingborg BBK, Åkeshovshallen
3/10 16:00: Högsbo Basket - Norrköping Dolphins, Gothia Arena (visas på SVT1)
3/10 17:30: IK Eos Lund - Visby Ladies, Eoshallen

På lördag sänds matchen mellan Högsbo Basket och Norrköping Dolphins på SVT1, en del av SVT:s basketsatsning föregående och kommande säsong med direktsända matcher både från SBL Dam och SBL Herr.

Alla SBL Dam-matcher under säsongen sänds på SolidSport, där du kan köpa månadskort för att få tillgång till alla matcher.
Klicka här för att köpa >>>

Mediaguide: Svenska Basketligan Dam 2020-2021 >>>

Skribent: Johannes Wohlert

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum