Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Premiär för SBL Herr!

Dela

Topptrion har blivit de fyras gäng. Inför seriestarten i SBL herr ifjol handlade förhandssnacket bara om tre lag. Borås, BC Luleå och Södertälje. Men nu har trion fått sällskap av Jämtland, och fjolårssensationen Köping nämns med respekt.

De flesta nämner regerande mästarna Borås Basket som favoriter och visst förtjänar de det. Inte omöjligt dock att deras coach Henrik Svenssons vurmande för att vara underdog har placerat dem längst fram i tipset. Men även truppen som sådan ser ramstark ut. Nyförvärvet Avery Woodson rapporteras vara på samma nivå som de tidigare guardsensationerna Elvar Fridriksson och Nimrod Hilliard. 
Läs mer om Borås Basket här >>>

Inte minst norrbottnisk media placerar Borås högst upp. Det egna BC Luleå bedöms alldeles för osäkert för att tippa som segrare i år. Peter Öqvists gäng har förlorat tunga pjäser som Brandon Rozzell, Quinton Upshur och Denzel Andersson. Dessutom har stjärnskottet Pelle Larsson lämnar för Utah Utes. Klubben har dock både kompetens och resurser för att ersätta så räkna med att de hamnar högt upp. 
Läs mer om BC Luleå här >>>

Sedan går det inte att prata SM-guld utan att nämna Södertälje Ki…Södertälje BBK! Klubben har en ny varumärkesplattform och vill gå tillbaka till de framgångsrika rötterna. I herrlaget har de en imponerande svensk stomme med Martin Pahlmblad, Dino Pita och bröderna Gaddefors. Coach Ludde Degernäs vet från 2019 hur man vinner SM-guld, det här blir ett tufft gäng att rubba. 
Läs mer om Södertälje här >>> 

Sista förhandsfavoriten är Jämtland Basket som är mästare…inte i basket ännu men på att skapa uppmärksamhet och väcka känslor. Värvningen av Adnan Chuk skriker ambitioner och så gör också spelartruppen. Spännande att se Pierre Hampton tillbaka i SBL herr tillsammans med bland andra RT Guinn, Charles Barton Jr och Anes Zekovic. 
Läs mer om Jämtland här >>>

Köping Stars hamnar strax utanför toppkvartetten i många tips men kan mycket väl slå sig in. De kan dock glömma underskattningsfaktorn denna säsong. Att de får tillbaka CJ Jackson är oerhört viktigt för kontinuiteten, årets coach Panagiotis Nikolaidis har många verktyg i lådan och de kommer att knipa flera segrar än folk tror. 
Läs mer om Köping här >>>

På den undre halvan tippas Fryshuset, Umeå BSKT, Nässjö Basket och Norrköping Dolphins hamna. Men de sistnämnda kan lika gärna hamna högre upp. Coach Mikko Ripinen bygger laget på centralaxeln Tim Schüberg, Felix Terins och Adam Ramstedt. Tre unga spelare som ändå är etablerade ligaspelare, kan de axla ansvaret i samband med att värvningarna håller så kan Norrköping skrälla både en och två gånger. Kanske redan i premiären som sänds på SVT på söndag! 
Läs mer om Norrköping här >>>

Umeå BSKT värvade coachen Boris Balibrea från Wetterbygden som föll offer för Corona och tvingades gå ner i Superettan. Han har fått ihop ett spännande spelarmaterial men det ser lite tunnare ut på papperet än de övriga lagen. Meddelst hård träning och en hel del tändvätska i texter som denna kan dock Umeå säkerligen prestera bättre än experterna tippar. 
Läs mer om Umeå här >>>

Samma sak gäller för Nässjö Basket. Coach Joakim Källman gör sitt andra år och har även fått tillbaka viktiga pjäser som exempelvis Dartaye Ruffin. Laget har en bra hemmapublik i en tight arena och drabbas säkerligen hårdare än många andra av publikrestriktionerna. Ekonomiskt men kanske främst atmosfären blir helt annorlunda. 
Läs mer om Nässjö här >>>

Nykomlingarna Fryshuset Basket följer sin idé som också tagit dem till basketens finrum. De satsar på egna produkter och har inga amerikaner i truppen. Aleksa Solevic, som tidigare spelat i SBL för Köping, är den ende utländske spelaren och laget har haft det svårt i träningsmatcherna.
Läs mer om Fryshuset här >>>

Premiäromgången
SBL Herr startar på söndag med Norrköping-BC Luleå i direktsändning på SVT1. Här är hela premiäromgången:

18/10 16:04: Norrköping Dolphins - BC Luleå, Stadium Arena (visas på SVT1)
20/10 18:34: Köping Stars - Borås Basket, Karlbergshallen
20/10 19.04: Nässjö Basket - Södertälje BBK (uppskjuten pga. Covid-19)
20/10 19.04: Umeå BSKT - Jämtland Basket (uppskjuten pga. Covid-19)

Alla SBL Herr-matcher under säsongen sänds på SBLPlay.se, där du kan köpa säsongskort för att få tillgång till alla matcher. 
Klicka här för att köpa >>>

Mediaguide: Svenska Basketligan Herr 2020-2021 >>>

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Amanda Zahui söker baskethjältar i pandemin!20.1.2021 17:06:04 CETPressmeddelande

Initiativet Loka Heroes har alltid stöttat människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg. Just nu står sporten inför stora utmaningar. Därför söker nu Amanda Zahui tillsammans med Loka Heroes och Svensk Basket personer som gjort något extra inom basketen trots det svåra läget. Med initiativet LOKA Lockdown Heroes vill man sätta ljuset på dessa hjältar och lyfta deras engagemang för barn och ungdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum