Värmdö Kommun

Premiär för Stockholm Craft Week 3–6 oktober

Dela

I veckan släpptes programmet till den första upplagan av Stockholm Craft Week, en helt ny satsning på svenskt samtida konsthantverk. Stockholm Craft Weeks syfte är att synliggöra det internationellt sett högkvalitativa svenska konsthantverket och nå en ny publik. Programmet innehåller bland annat vernissager, seminarier, konstnärsamtal och öppna ateljéer och äger rum på Värmdö, Gustavsbergs hamn samt i centrala Stockholm den 3–6 oktober 2019.

Stockholm Craft Week är den första satsningen i sitt slag på svenskt konsthantverk, och tanken är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang. Bakom den nya plattformen står Värmdö kommun, Konsthantverkscentrum och Konsthantverkarna. Tillsammans vill de uppdatera en allmän bild av vad konsthantverk är, visa upp hur expansivt och innovativt svenskt konsthantverk är just i detta nu och dessutom se till att fältet får den uppmärksamhet som det förtjänar.

"Det svenska konsthantverket har genomgått en mycket stark utveckling under hela 2000-talet och håller en osedvanligt hög internationell nivå, något som inte rimmar med det faktum att konsthantverk sällan syns eller lyfts fram i större sammanhang eller politiska satsningar. En så stark och mångfacetterad uppställning av konsthantverkare som vi har i Sverige kan få länder stoltsera med – vi har verkligen ett guldläge", säger Maj Sandell, VD för Konsthantverkscentrum.

Nationalmuseum, Stene Projects och Galleri Glas är några av de mer centralt belägna museer, konsthallar, gallerier och ateljéer som medverkar på Stockholm Craft Week. På Värmdö deltar bland andra G-studion och Gustavsbergs Konsthall. Men även BOOM! den kvinnoseparatistiska glasgruppen som tidigare gästat Värmdö med sin utställning Kvinnomaskinen, gör ett kärt återbesök med sin mobila glashytta Spajsy. På konsthallen hålls vernissage för utställningen FABRIK, där konstnärer utforskar platser för tidigare hantverksindustrier i Europa, dess minnen och betydelser. Under utställningen tar även en performance plats, Rita Floyd tillverkar porslinsblommor som oavbrutet kastas i en till synes vissnande hög. Värmdö erbjuder helt enkelt ett spännande lokalt program under veckan, där konsthantverket i kommunen verkligen visar sin bredd.

"Kulturarvet tillsammans med en hög närvaro av samtida konsthantverkare, Gustavsbergs Konsthall och Gustavsbergs Porslinsmuseum gör Gustavsberg till en särskild betydande plats för både de som verkar här och de som besöker Gustavsberg. Att delar av Stockholm Craft Week huserar just på Värmdö känns därför både rätt och riktigt", säger Heidi Trakowski, utvecklingsledare Kultur- och fritidskontoret, och en av initiativtagarna till Stockholm Craft Week.

Själva invigningen av Stockholm Craft Week sker också just i Gustavsberg, i samband med ett stort internationellt seminarium med speciellt inbjudna talare.

"Stockholm Craft Week kommer utöka och utveckla Värmdös kulturella och hantverksmässiga position, både nationellt och internationellt", säger Jasmin Farid (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. "Vår förhoppning är också att en bred målgrupp upptäcker och vill ta del av evenemanget, både i vår kommun och i centrala Stockholm under veckan".


Se det lokala programmet för Värmdö här:
www.varmdo.se/stockholmcraftweek 

Läs det ursprungliga pressmeddelandet här:
Pressmeddelande Stockholm Craft Week

Ta del av hela programmet och läs mer via:
www.stockholmcraftweek.se

Stockholm Craft Week 2019 genomförs med stöd av Stockholms stad och Region Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Malin NybergTf kontorschef Kultur- & fritidskontoret

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

073-682 78 40malin.nyberg@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum