Statens medieråd

Premiär i dag för nya No hate-filmerna

Dela

Såra ingen. Det är budskapet i den första kortfilmen mot näthat som nu släpps, lagom till No hate-dagen i morgon den 4 november. Anders Rune, prisbelönt regissör, har arbetat med filmerna, och medverkande är ”vanliga” barn och unga som berättar sina historier.

– De har verkligen delat med sig av vad de tycker och känner. Jag är sjukt nöjd, och jag hoppas att många kan känna igen sig och att filmerna sprids som löpeldar på No hate-dagen och alla andra dagar, säger projektledaren Johnny Lindqvist.

Kortfilmerna – denna första är 37 sekunder – ska spridas i sociala medier och riktar sig framför allt till barn och unga. Syftet är att öka kunskap och motverka hat och hot på nätet. Filmerna utgår från No hate speech movement-kampanjens fyra konkreta och enkla råd för ett bättre internet: ”Var kritisk”, ”ljug inte”, ”såra ingen” och ”säg till”. 

Till stämningen i den första filmen bidrar låtskrivaren Cajsa Siik med sin låt Birds.

Se kortfilmen (37 sek)  https://youtu.be/VU1BDAoo6Eg

Lyssna på Cajsa Siiks ”Birds” https://open.spotify.com/track/6RtJtmYkoBUF9cgPACKyVl

Nyckelord

Kontakter

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

Smarta mobiler behåller sin statusroll1.12.2017 11:03Pressmeddelande

Familjens inkomst och utbildningsnivå spelar en fortsatt viktig roll för barns tillgång till och användning av medier. I Statens medieråds rapport Ungar & medier: demografi från 2015 visade resultaten att tillgång till medieteknik i hemmet hade en tydlig koppling till familjens inkomst. Detta bekräftas nu även i 2017 års undersökning. Exempelvis använder barn till föräldrar med både låg utbildning och låg inkomst internet allra minst medan barn till föräldrar med låg utbildning och hög inkomst använder internet allra mest.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum