Stiftelsen Skansen

Premiär igen – för sjunde gången!

Dela

På samma arena – Lill-Skansens scen i Stockholm! Två nyskrivna föreställningar, med helt ny musik! Picknick-teater, där barnen är med och skapar!

Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson
Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson

Fyra gånger varje dag mellan första maj och sista oktober får barn vara med och utforma berättelser om djur, natur och miljö på Lill-Skansens lilla intima scen.

Med barns fantasi och finurlighet får publiken var med och påverka pjäserna, som ändå följer en kärnberättelse.

Allt i picknickteaterns anda.

Staffan Granrot, skådespelare, som har varit med sen starten för sju år sen;

-Vi längtar nu till mötet. Varje föreställning blir unik, beroende på de barn som är i publiken och på scenen med oss skådespelare. Det är oerhört spännande att behålla historien, och samtidigt låta barnen få ta plats med sina utfall och infall.

-Picknickteater är den mest interaktiva upplevelse du kan ha som publik, säger Johan Briggert, som är den som skrivit pjäserna och introducerat picknickteatern på Lill-Skansen, som han också regisserar. Under många år har han med framgång arbetat med den här formen av teater bl a på Astrids Lindgrens värld i Vimmerby.

-Barn ska uppmuntras att delta med sin fantasi och kunna känna att de är hjältar och hjältinnor i berättelsen, säger Johan. Och som skådespelare måste du jobba stenhårt med din ärlighet, hitta ett tilltal och en lekfullhet där skådespeleriet och teatern blir en nyckel för att nå fram till barnens lust att skapa.

Teaterformen, kallad ”picknickteater” – just av sin enkelhet, det behövs egentligen bara en öppen yta och en skådespelare, har sitt ursprung ur berättartekniken, och det enkla levandegörandet av en historia. Under åren har formen utvecklats och använder nu olika framarbetade medel för att nå målet av att skapa en öppen och kommunikativ teater. Brott, flexibilitet, ärlighet, lyhördhet – är några av de ord som arbetas med, och som implementeras i manusläsning och uppsättningsarbetet.

Helt i linje med Skansens pedagogik om öppenhet och respekt för människor, miljö och djur, och självklart ingår teatern i Skansens inträdesbiljett!

Föreställningarna på Lill-Skansen produceras av Teater Pegasus Produktion på uppdrag av Stiftelsen Skansen, som tar över produktionerna efter premiär, med täta uppföljningar för att säkerställa kvalitén och att publikens delaktighet är maximerat.

Årets ensemble

Musiker och kompositörer:

Kim Nkoubou

Fredrik Arvidsson

Skådespelare:

Jenna Gillinger

Cecilia de la Motte

Staffan Granrot

Markus Christensen

Turné och inhopp:

Marcus Sturevall (musiker)

Johan Briggert

Josefin Reinhard

Producent:

Maria Kirsch, Skansen

Kontaktperson:

Johan Briggert, Teater Pegasus Produktion, 0707 92 61 23

Bilder

Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson
Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson
Ladda ned bild
Lill-Skansenteatern - något farligt på marken Foto: Cecilia Törnqvist
Lill-Skansenteatern - något farligt på marken Foto: Cecilia Törnqvist
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Trendiga gråärter skapar rusning på Skansen9.1.2019 10:21Pressmeddelande

När Agneta Magnusson skulle presentera sin bok och ha en föreläsning om den trendiga gråärten, och de lika intressanta rovorna och kålrötterna, på Skansen den 16 januari blev det fullbokat direkt. -Det hade vi inte räknat med, säger Sarah Gühne som ansvarar för föreläsningsverksamheten. Som tur är har Agneta en lucka i kalendern så hon kan komma tillbaka för en ny föreläsning redan nu den 24 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum