Stiftelsen Skansen

Premiär igen – för sjunde gången!

Dela

På samma arena – Lill-Skansens scen i Stockholm! Två nyskrivna föreställningar, med helt ny musik! Picknick-teater, där barnen är med och skapar!

Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson
Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson

Fyra gånger varje dag mellan första maj och sista oktober får barn vara med och utforma berättelser om djur, natur och miljö på Lill-Skansens lilla intima scen.

Med barns fantasi och finurlighet får publiken var med och påverka pjäserna, som ändå följer en kärnberättelse.

Allt i picknickteaterns anda.

Staffan Granrot, skådespelare, som har varit med sen starten för sju år sen;

-Vi längtar nu till mötet. Varje föreställning blir unik, beroende på de barn som är i publiken och på scenen med oss skådespelare. Det är oerhört spännande att behålla historien, och samtidigt låta barnen få ta plats med sina utfall och infall.

-Picknickteater är den mest interaktiva upplevelse du kan ha som publik, säger Johan Briggert, som är den som skrivit pjäserna och introducerat picknickteatern på Lill-Skansen, som han också regisserar. Under många år har han med framgång arbetat med den här formen av teater bl a på Astrids Lindgrens värld i Vimmerby.

-Barn ska uppmuntras att delta med sin fantasi och kunna känna att de är hjältar och hjältinnor i berättelsen, säger Johan. Och som skådespelare måste du jobba stenhårt med din ärlighet, hitta ett tilltal och en lekfullhet där skådespeleriet och teatern blir en nyckel för att nå fram till barnens lust att skapa.

Teaterformen, kallad ”picknickteater” – just av sin enkelhet, det behövs egentligen bara en öppen yta och en skådespelare, har sitt ursprung ur berättartekniken, och det enkla levandegörandet av en historia. Under åren har formen utvecklats och använder nu olika framarbetade medel för att nå målet av att skapa en öppen och kommunikativ teater. Brott, flexibilitet, ärlighet, lyhördhet – är några av de ord som arbetas med, och som implementeras i manusläsning och uppsättningsarbetet.

Helt i linje med Skansens pedagogik om öppenhet och respekt för människor, miljö och djur, och självklart ingår teatern i Skansens inträdesbiljett!

Föreställningarna på Lill-Skansen produceras av Teater Pegasus Produktion på uppdrag av Stiftelsen Skansen, som tar över produktionerna efter premiär, med täta uppföljningar för att säkerställa kvalitén och att publikens delaktighet är maximerat.

Årets ensemble

Musiker och kompositörer:

Kim Nkoubou

Fredrik Arvidsson

Skådespelare:

Jenna Gillinger

Cecilia de la Motte

Staffan Granrot

Markus Christensen

Turné och inhopp:

Marcus Sturevall (musiker)

Johan Briggert

Josefin Reinhard

Producent:

Maria Kirsch, Skansen

Kontaktperson:

Johan Briggert, Teater Pegasus Produktion, 0707 92 61 23

Bilder

Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson
Lill-Skansenteatern. Foto: Maria Johansson
Ladda ned bild
Lill-Skansenteatern - något farligt på marken Foto: Cecilia Törnqvist
Lill-Skansenteatern - något farligt på marken Foto: Cecilia Törnqvist
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Årets vårtalare är Göran Rosenberg15.4.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Årets vårtalare på Skansen är en prisbelönt journalist och författare, mitt i arbetet med en ny bok. En röst i samhällsdebatten som lyfter frågor "om samhällets skörhet, men också samhällets konstfullhet – frågor som leder tillbaka till hans egen historia, som barn till två av förintelsens överlevare" för att citera en intervju inför hans 70-årsdag 2018. Vad hans tal kommer att handla om är en väl förborgad hemlighet fram till kl 20.45 på Valborgsafton på Skansen.

Holger Blom’s sea lion terrace becomes the Baltic Sea Science Center22.3.2019 14:10:01 CETPressmeddelande

How should Skansen use the former sea lion terrace that has stood unused for many years? The location between Skansen Aquarium, the Galejan Fairground and the former Elephant House was too central to be left empty. Head of the Zoological Department Tomas Frisk and CEO of Skansen John Brattmyhr put their heads together. They contacted Stockholm University and the Swedish University of Agricultural Sciences, and together they began thinking about a knowledge centre for the Baltic Sea and the environment – a place for learning. Architect Katarina Wahlström from KAWA and landscape architects Topia were commissioned to produce an initial sketch for the area.

Kunskapsrådet kvalitetssäkrar Baltic Sea Science Center19.3.2019 07:00:00 CETPressmeddelande

Östersjön på Skansen – Baltic Sea Science Center – är ett kunskapscenter som lyfter samspelet mellan Östersjön och människan. I anläggningen ligger fokus på de miljöutmaningar som finns i form av övergödning, icke hållbart fiske och miljögifter. Verksamheten utformas i samråd med forskare från Stockholms universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i ett kunskapsråd och det samarbetet kommer att fortsätta långt efter att huset öppnar 12 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum