Dramaten

Premiären av Röde Orm flyttas fram

Dela

Premiären den 10 september för Röde Orm i regi av Alexander Mørk-Eidem flyttas fram och alla inbokade föreställningar ställs in. Regissören har ihop med ensemblen och teaterledningen beslutat att så länge rådande restriktioner om avstånd mellan skådepelarna gäller så måste produktionen skjutas till framtiden. Publiken kommer istället att erbjudas tillfällen att vara med vid öppna repetitioner på Stora scenen i full kostym och scenografi.

Gerhard Hoberstorfer, Lennart Jähkel, Emma Broomé, Karin Franz Körlof, Hulda Lind Jóhannsdóttir,. Foto Sören Vilks.
Gerhard Hoberstorfer, Lennart Jähkel, Emma Broomé, Karin Franz Körlof, Hulda Lind Jóhannsdóttir,. Foto Sören Vilks.

Höstens tjugotre inplanerade föreställningar av Röde Orm ställs in, men förhoppningen är att kunna ta upp föreställningen på repertoaren med nytt premiärdatum när det inte längre finns avståndsrestriktioner för skådespelarna på scen.

Vi har fått testa och prova nya vägar i vårt arbete med höstens produktioner. Det har varit krångligt i vissa fall och fungerat mycket bra i andra fall. Vi kommer att ge tre fullskaliga premiärer nu i september, men vad gäller uppsättningen av Röde Orm har regissören ihop med ensemblen gjort bedömningen att den tyvärr inte går att genomföra i sitt grundkoncept. Det skulle bli en lustfylld, improvisatorisk föreställning med mycket fysisk interaktion och det går inte att genomföra med de restriktioner som nu råder. Jag har valt att lyssna på upphovspersonen och är glad att vi ändå kommit fram till detta alternativ med ett slags work-in-progress som presenteras för publik nu i höst, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten.

Samtidigt vill jag också säga att Dramaten är mycket positiva till regeringens öppenhet och vilja till dialog med kulturarrangörer gällande eventuella förändringar kring begränsningen om max 50 personer i publiken som presenterades på dagens presskonferens med kultur- och demokratiminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg, säger Mattias Andersson.

De som köpt biljetter till höstens föreställningar kommer istället erbjudas, att vid några tillfällen få vara med på öppna repetitioner. Repetitionerna kommer att äga rum på Stora scen i full kostym och scenografi under ledning av regissören Alexander Mørk-Eidem. 

Det är självklart tråkigt att inte kunna gå till premiär, både för publiken och alla som jobbat med föreställningen. Men med de förutsättningar vi jobbar utifrån idag fungerar tyvärr inte föreställningen som tänkt. Röde Orm blir inte den Röde Orm vi sett fram emot att presentera för publiken. Men jag hoppas att vi istället, genom de öppna repetitionerna, kan erbjuda publiken att få vara med om något  annorlunda, ett intensivt arbete med att repetera en pjäs. Det kan vara nog så spännande, man vet aldrig vad som händer, säger regissör Alexander Mørk-Eidem.

Alla med biljetter till föreställningarna kommer att få en automatisk återbetalning och även förtur till att boka något av de tio tillfällena med öppna repetitioner. De kommer också att erbjudas förköp av biljetter när det är klart för ny premiär.

Röde Orm, öppna repetitioner på Stora scenen, den 25, 26 september, 2, 3, 10, 11, 17, 18, 29 oktober och 14 november.Kontakter

Bilder

Gerhard Hoberstorfer, Lennart Jähkel, Emma Broomé, Karin Franz Körlof, Hulda Lind Jóhannsdóttir,. Foto Sören Vilks.
Gerhard Hoberstorfer, Lennart Jähkel, Emma Broomé, Karin Franz Körlof, Hulda Lind Jóhannsdóttir,. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild
Hulda Lind Jóhannsdóttir, Lennart Jähkel, Gerhard Hoberstorfer, Karin Franz Körlof, Emma Broomé, Andreas T Olsson. Foto Sören Vilks.
Hulda Lind Jóhannsdóttir, Lennart Jähkel, Gerhard Hoberstorfer, Karin Franz Körlof, Emma Broomé, Andreas T Olsson. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten delar värdskapet för europeisk digital teaterfestival22.12.2020 12:59:09 CETPressmeddelande

Den 20 januari inleds en fjorton dagar lång europeisk digital festival där flera engelsktextade teaterföreställningar publiceras dagligen. Hela festivalprogrammet släpps den 5 januari och finns då tillgängligt på Dramatens hemsida. – I en värld med närmast helt stängda gränser och med en konstform som blöder av att inte få möta sin publik känns det oerhört viktigt att ändå upprätthålla samarbeten med kollegor på den internationella arenan, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum