Carl Johans pastorat

Presenningsikoner i Masthuggskyrkan

Dela

Mats Hermansson målar färgstarka ikoner på gamla utslitna presenningar. 1 april öppnar utställningen med dessa lappade och lagade ikoner i Masthuggskyrkan.

Utställningen pågår från 1 april - 27 maj i Masthuggskyrkan.

Slitet och förgyllt

Konstnären Mats Hermansson gör presenningsikoner med inspiration i det klassiska ikonmåleriet. De gamla utslitna presenningarna används som duk och utgångspunkt för de färgstarka bilderna. Att återanvända ”förbrukade” material, lagade och lappade, är en viktig del av uttrycket. ”Förbrukat är vackert och användbart – och så verka för skapelsens överlevnad. Återbruk är en from gest.” säger Mats Hermansson.

Händer i fokus

I många av presenningsikonerna spelar händer en betydande roll. Händer som vinkar, välsignar, uttrycker omtanke eller ber. Mats Hermansson berättar:

”Det vi formulerat med ord när vi knäppt våra händer kräver att vi öppnar dem och själva handlar och agerar i bönens riktning. Våra liv ska vara den praktiska konsekvensen av det vi ber. Det är med våra händer vi agerar och är solidariska. Därför så många händer på mina presenningsikoner.”

Präst och konstnär

Mats Hermansson är i grunden präst i Svenska kyrkan, men som arbetat parallellt som konstnär. Han har målat presenningsikoner i 25 år och haft många utställningar runt om i landet.

- - - - - - - - 

Masthuggskyrkans öppettider

Måndag–fredag kl. 9–16

Torsdag kl. 9–15

Lördag, söndag och helgdagar kl. 11–15

Påskfirande i Masthuggskyrkan

Det spirar och blommar inne i kyrkan! I Masthuggskyrkan finns plats för dina förhoppningar och böner.

För att se videon från www.svenskakyrkan.se måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Utställning: Presenningsikoner

Nyckelord

Kontakter

Anna

Bilder

Länkar

Om

Carl Johans pastorat
Carl Johans pastoratMasthuggs församling

Välkommen upp till kyrkan som är öppen varje dag. Tillsammans söker vi det som ger tro, hopp och kärlek. Här möts vi i vardag och högtid. Alla är välkomna!

Följ Carl Johans pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Carl Johans pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum