Dramaten

Presidentskorna, Karlsson på taket och ny konstnärlig ledare för Unga Dramaten – nyheter från Dramatens vårsamling

Dela

Vid förmiddagens vårsamling på Dramaten presenterades den kommande repertoaren med uppsättningar som Alexander Mørk-Eidems Rampfeber på Stora scenen, nypremiären av Mats Eks Utvandrarna och den första vårpremiären: Pussy Riot- en punkbön . Dessutom presenterades tre nyheter: Ingela Olsson, Stina Ekblad och Lena Endre för första gången på scen tillsammans i Presidentskorna , Ada Berger blir ny konstnärlig ledare för Unga Dramaten och Nour El Refai och Krister Henriksson i familjeföreställningen Karlsson på taket på Stora scenen.

Teaterchef Eirik Stubø och skådespelarna Bahar Pars och Hannes Meidal berättade om kommande produktioner och presenterade nya medarbetare.

Regissören Ada Berger blir Unga Dramatens nya konstnärliga ledare från och med hösten 2016. Hon är för Dramatenpubliken framförallt känd för succéuppsättningen Liv Strömquist tänker på dig!

– Unga Dramaten har under många år utmärkt sig för att göra så väldigt fin ung teater. Det känns roligt att få fortsätta att utveckla den verksamheten, säger Ada Berger, som i dag är konstnärlig ledare för Unga teatern på Malmö Stadsteater.

Ada Berger efterträder Agneta Ehrensvärd som lämnar över efter att ha varit konstnärlig ledare för Unga Dramaten sedan 2004. Ehrensvärd fick Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2014 för att hon "med engagemang och lyhörd nyfikenhet har brutit ny mark för Unga Dramaten".

Eirik Stubø presenterade utöver Ada Berger flera långtidskontrakterade regissörer. Mattias Andersson, Alexander Mørk-Eidem och Tobias Theorell gör nu Jenny Andreasson sällskap, som sedan tidigare har ett flerårigt kontrakt med Dramaten. Dessutom knyts scenografen Magdalena Åberg och ljusdesignern Ellen Ruge till teatern.

Nyheter på repertoaren är familjeföreställningen Karlsson på taket med Krister Henriksson och Nour El Refai som har premiär på Stora scenen 28 maj och blir årets sommarspel. Karlsson på taket spelades på Göteborgs Stadsteater under 2015.

Till hösten återvänder Staffan Valdemar Holm till teatern med den österrikiske dramatikern Werner Schwabs pjäsPresidentskorna . De tre rollerna spelas av Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson, som nu står på samma scen för första gången. Premiär den 22 oktober.

Vårprogrammet för Dramaten& presenterades också med smakprov från Lindy och Orkestern , en konsertserie som kommer att ges på Lejonkulan i vår med Lindy Larsson och ett sexmannaband. Läs mer om Dramaten&:s vårprogram nedan.NYHETER SOMMAR/HÖST 2016

Karlsson på taket 
av Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens berättelse om den rebelliska Karlsson och hans vän Lillebror ges i en härlig, högtflygande familjeföreställning som sätter snurr på det mesta.

På taket till ett alldeles vanligt hus vid en alldeles vanlig gata i Sverige bor Karlsson. Han är en vacker, genomklok och lagom tjock man i sina bästa år med en liten propeller på ryggen. Med den kan han flyga, hjälpligt i alla fall… Han bestämmer sig för att landa hos Lillebror som bor med sina föräldrar och två syskon. Sedan blir ingenting sig likt.

I rollen som Karlsson ser vi Krister Henriksson och som Lillebror Nour El Refai. Regi av Alexander Öberg. Uppsättningen hade premiär på Göteborgs Stadsteater den 11 april 2015.

En föreställning för alla från 6 år.

Premiär 28 maj, Stora Scenen


Presidentskorna 

av Werner Schwab

Med Presidentskorna introduceras nu 1990-talsikonen Werner Schwab på Dramaten. Staffan Valdemar Holm sammanför för första gången Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson på samma scen.

Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson spelar tre städerskor från samhällets bottenskikt som i ett enda långt och vindlande samtal klär av varandra livslögn efter livslögn. Det är brutalt, groteskt och humoristiskt.

– I en tid då all möjlig europeisk skit tycks sippra ut ur varje spricka, känns det mer än relevant att spela Schwab. Det är helt enkelt bra för Sverige, säger regissören Staffan Valdemar Holm.

Den österrikiske dramatikern Werner Schwab dog bara 35 år gammal. Från genombrottet med Presidentskorna 1990 till sin död 1994 skrev han ett femtontal pjäser i ett rasande tempo. Hans kortlivade karriär gjorde ett djupt avtryck i den tyskspråkiga dramatiken: 1991 utsågs han till årets dramatikernykomling och 1992 till årets dramatiker av den ansedda tidskriften Teater Heute. Åren 1992­­­-1993 spelades hela 70 olika uppsättningar av Schwabs pjäser i Europa. 

Schwabs djupt originella språk (”schwabiska”) har beskrivits som expressionistisk brutalprosa. Hyckleri, småaktighet och ett okontrollerat driftsliv är några återkommande teman i hans pjäser, som alltid har en samhällskritisk udd. "Fekaldramer", "radikalkomedier" och "teaterförintelsespel" kallade Schwab själv sina verk.

Staffan Valdemar Holm gästade senast Dramaten med Vintersolstånd våren 2015. Han har tidigare satt upp Schwabs pjäsFolkmord på Malmö Dramatiska Teater (nuvarande Malmö Stadsteater) 1997.

För scenografi och kostym svarar Bente Lykke Møller. 

Premiär 22 oktober, Lilla scenen 


Samtliga premiärer, nypremiärer och gästspel våren 2016 

Pussy Riot – en punkbön , urpremiär 5 februari, Unga Dramaten/Målarsalen 
De stora vidderna, 
premiär 13 februari, Lilla scenen 
Tove Jansson – den avslöjande tröstaren , 6-7 februari, Stora scenen 
Nomnomnom , urpremiär 25 februari, Unga Dramaten/Tornrummet 
Hans och Greta , nypremiär 27 februari, Unga Dramaten/Elverket 
Utvandrarna, 
nypremiär 5 mars, Stora scenen 
Fåglarna, premiär 19 mars, Elverket 
Rampfeber , premiär 16 april, Stora scenen 
I lodjurets timma , premiär 13 maj, Lilla scenen 
Karlsson på taket , premiär 28 maj, Stora scenen

Dramaten&, våren 2016 
Dramatens bokcirkel , 24 januari, 7 februari, 17 april, Paulikafét 
Levanten – Österlandet 
, 24 januari, Lilla scenen 
Anna von Hausswolff, 
25 januari, Stora scenen 
Lunchpoesi och livemusik, 
29 januari, 18 mars, 8 april, 13 maj, Lejonkulans foajé 
Middag med Shakespeare, 21 mars, 4 april, Marmorfoajén 
Spoken word 
, 21 mars, 22 mars, Lilla scenen 
Lindy och Orkestern, 
2 och 15 april, Lejonkulan 
Astroekologi 
, 3-5 maj, Lejonkulan 
Kärleken kommer att skilja oss åt, 
nypremiär 5 maj, Elverket

Uppsättningar från hösten som fortsätter att spela 
≈ [ungefär lika med], Lilla scenen 
Fanny och Alexander, Stora scenen 
Liv Strömquist tänker på dig!, Lilla scenen 
Marodörer, Lilla scenen 
Idioten, Stora scenen 
Och ge oss skuggorna, Stora scenen 
Sufflören – en teaterviskning, Lilla scenen 
Tigern, Lilla scenen

Läs mer om Dramatens repertoar på www.dramaten.se 

Nya och förlängda långtidskontrakt, konstnärliga medarbetare 
Mattias Andersson, regissör och dramatiker 
Jenny Andreasson, regissör 
Ada Berger, tillträder som konstnärlig ledare för Unga Dramaten den 1 september 2016 
Alexander Mørk-Eidem, regissör 
Ellen Ruge, ljusdesigner 
Tobias Theorell, regissör 
Magdalena Åberg, scenograf 


För mer information: 

Emma Englund/Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
emma.englund@dramaten.se 
mimmi.fristorp@dramaten.se

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum