Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan - workshop om ozonrening 14 mars

Dela

Tekniska verken i Linköping bjuder in till en workshop om ozonrening för avancerad avloppsvattenrening. I september 2017 invigdes Tekniska verkens läkemedelsreningsanläggning på Nykvarnsverket. Dåvarande miljöministern Karolina Skog var på plats för att klippa bandet till Sveriges första permanenta fullskaliga rening av läkemedelsrester i avloppsvatten.

Vattnet renas med hjälp av ozon och det nya reningsteget tar bort mer än 90 procent av läkemedelsresterna som finns i avloppsvattnet som kommer till Nykvarnsverket i Linköping.

Karolina Skog sa i sitt invigningstal att "Tekniska verkens anläggning är en förebild som vi hoppas att flera kommuner ska inspireras av och ta efter. Tekniska verken, som investerat i och drivit fram den här anläggningen, är miljöpionjärer i Sverige. Jag är djupt imponerad och är säker på att både nationella och internationella delegationer kommer att stå på kö för att få se hur läkemedelsreningen fungerar här i Linköping" .

Nu bjuder Tekniska verken i Linköping in forskare, ingenjörer, konsulter, myndigheter med fler till en workshop om ozonrening för avancerad avloppsvattenrening.

Workshopen är ett samarbete mellan de tre EU-projekten CWPharma, CleanWater och LIWE-life. Alla tre projekt har som mål att minska flödet av läkemedelsrester i naturen. Under workshopen kommer resultat att förmedlas och diskuteras i grupper.

Medarrangörer är Länsstyrelsen i Östergötland, Lunds Universitet, Aarhus Universitet (DK), Berlin Centre of Competence for Water (DE), VA-kluster Mälardalen, VA-teknik Södra och Linköpings kommun

Antalet anmälda deltagare är ca 70 st.


Workshopen innehåller bland annat:

- Översikt av fullskaleanläggningar för ozonering
- Planering och design av ozoneringsanläggningar
- Drift och underhåll av ozoneringsanläggningar
- Parallella workshopsessioner
- Visning av Linköpings ozoneringsanläggning och MBBR

 

Datum: Torsdag 14 mars
Plats: Tekniska verkens huvudkontor, Hörsalen, Brogatan 1, Linköping
Tid: Media hälsas varmt välkomna mellan 8.45 och 10.45, observera att workshopen startar 9.15.


För mer information kontakta gärna:
Robert Sehlén, processingenjör affärsområde Vatten & Avlopp, Tekniska verken i Linköping
013-20 83 37
robert.sehlen@tekniskaverken.se

 
Länkar till beskrivning av EU-projekten:
http://www.cwpharma.fi/en-US/
https://www.swedenwaterresearch.se/en/projekt/bonus-cleanwater/
https://blogg.lidkoping.se/angensarv/projektbeskrivning/

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum