Trafikverket

Pressinbjudan 11 oktober invigs ett trafiksäkrare och mer tillgängligt centrum i Pajala

Dela

Nu är upprustningen av Pajalas tätort klar. Fyra vägar i centrum har utformats för att förbättra säkerheten och tillgängligheten för lokal trafik, fotgängare och cyklister. Skolelevers idéer till förbättringar har nu blivit verklighet.

Det är framför allt fyra vägar i centrum som utformats för att förbättra säkerheten och tillgängligheten för lokal trafik, fotgängare och cyklister. Elever från grundskolan har varit med i arbetet, och flera av deras idéer har nu blivit verklighet, till exempel gång- och cykelväg, upphöjda passager, parkeringsfickor, belysning, träd och cykelställ.

Tid och plats: torsdagen den 11 oktober 2018, kl. 13.00, Soltorget i Pajala.

Efter ceremonin på Soltorget fortsätter invigningen med visning av våra åtgärder och tipstävling längs de upprustade vägarna. På plats deltar bland andra Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket och Pajalas kommunalråd Jan Larsson.

Bakgrund

För att bättre tillvarata och tillgodose barnens och de ungas behov och rättigheter beslutade Pajala kommun att tillsammans med Trafikverket genomföra ett projekt för att aktivt involvera barn och unga i planeringsprocessen. Under hösten 2014 inledde Plan- och miljöavdelningen vid Pajala kommun med stöd av Trafikverket ett samarbete med Centralskolan och Smedskolan. Syftet var att använda barnens kunskaper och få deras synpunkter på problem och brister i trafikmiljön i Pajala centralort samt att få förslag på hur trafik- och centrummiljön skulle kunna bli tryggare och mer attraktiv att vistas i.

Inom ramen för den ordinarie undervisningen har över 100 elever från förskoleklass, årskurs 3, 4 och 8 under hösten 2014 studerat och analyserat trafik- och centrummiljön i Pajala centralort. Eleverna har själva illustrerat resultatet i form av såväl text och bild som modeller. Resultatet har även redovisats för politiker och tjänstemän från Pajala kommun och för Trafikverket och allmänheten.

Kontakter

Mats Elgcrona, projektledare, Trafikverket, 010-124 22 17
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum