SkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Pressinbjudan – åtgärdsplan ska förbättra miljön runt Mieån

Dela

Genom att arbeta tillsammans ska lokala intressenter och myndigheter ta fram en långsiktigt hållbar åtgärdsplan för Mieån i Blekinge. Hur kan vi fortsätta nyttja de resurser som finns men på ett hållbart sätt? Det är temat på en fältdag 19 november.

Utmaningarna kring ån är många – trygga säker dricksvattenförsörjning, skapa fria vandringsvägar för fisk, hantera ojämnt vattenflöde och tidvis uttorkning, men också förbättra situationen för den hotade och skyddsvärda arten flodpärlmussla samt dess värdfisk öring som finns i ån. Andra utmaningar är historiska rensningar och rätningar och en tilltagande brunfärgning (brunifiering) av vattendraget. Förhållanden som gör det svårare för både djur, växter och människor att verka och leva vid ån.

Därför bjuder vi in till en fältdag vid ån på temat skogsbruk vid vatten. Under dagen kommer vi att visa upp och diskutera exempel på åtgärder och anpassningar utmed ån. Vi kommer också berätta om dricksvattenförsörjningen och Mieåns förmåga att hålla kvar vattnet i landskapet. Åtgärder för att återställa naturliga livsmiljöer i ån och vad man ska tänka på vid rensning av diken är andra inslag under dagen.

Datum: fredag 19 november 2021
Tid: klockan 10.00 - 15.00
Plats: Gäddeviksås kvarn och såg vid sjön Miens södra strand (se karta nedan)

Program:

09:45 Samling parkeringen vid Gäddeviksås kvarn, se kartbild.
10:00 Välkommen och presentation av GRIP on Life (länsstyrelsen Therese Stenholm Asp) och Blekinge Arkipelag (Susanne Mattsson).
10:15 Promenad upp till Miens utlopp. Information om sjön och trakten (skogsägare Lennart Thuresson), samt kommunens dricksvattenförsörjning (Elna Håkansson, Karlshamn Energi AB). Fortsatt promenad längs å-fåran ned till kvarnen, information om flottleden, såg och kvarn (länsstyrelsen Karl-Oskar Erlandsson).
11:15 Skogsvandring söderut med start vid parkeringen. Vi passerar olika bestånd; plockhuggen blandskog, strandnära skog och svämlövskog (skogsägare Lennart Thuresson, Anna Hermansson och Ola Runfors Skogsstyrelsen).
12:00 LUNCH
13:00 Avfärd till Hakafors längs väg 29. I Hakafors beskrivs utrivning av dammen och successionen efter det, (markägare Bengt Wallin berättar, tillsammans med länsstyrelsen, Skogsstyrelsen). Tid för diskussion och frågor.
14:00 Avfärd till Yttra Källehult.
14:15 Samling vid parkeringen, information om beståndet, skötsel, åtgärder, diken med mera (skogsägare Lennart Thuresson). Promenad ner i skogen. Diskussion och reflektion.
ca 15:00 Fika och avslutning (Skogsstyrelsen, länsstyrelsen)

Kontakt:

Anna Hermansson, skogskonsulent, Blekinges distrikt, 0730-24 54 98 anna.hermansson@skogsstyrelsen.se

Ola Runfors, skogskonsulent, Blekinges distrikt, Skogsstyrelsen, 0706-90 57 15 ola.runfors@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036 - 35 93 30, 076 - 785 93 30 annalena.olausson@skogsstyrelsen.se

Mer fakta
Fältdagen är en del av arbetet i den samverkansprocess som Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Blekinge län bedriver inom EU-projektet Grip on Life IP. I Grip on Life arbetar myndigheter, skogsägarföreningar och intresseorganisationer tillsammans för att kombinera ett modernt skogsbruk med hänsyn till skogens värdefulla vattendrag och våtmarker. I Blekinge ska vi, tillsammans med de som lever, verkar och har intresse i Lyckebyån och Mieån, arbeta fram långsiktigt hållbara åtgärdsplaner för de båda åarna. Mer information finns på www.griponlife.se.

Nyckelord

Bilder

Vägbeskrivning till fältdagen.
Vägbeskrivning till fältdagen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum