Försäkringskassan

Pressinbjudan: Bättre kontroller av föräldrapenning

Dela

Tisdagen den 24 september bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om förändringar inom kontroll av föräldrapenning.

Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under hösten införs en ny form av kontroll av föräldrapenning för att undvika att fel ersättning betalas ut. Under frukosten kommer vi också informera om Försäkringskassans arbete med att utveckla våra system och införa fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen.

Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj, samt Pia Tegnér, verksamhetsutvecklare. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer.

Tid: 08.30 – 09.00, tisdagen den 24 september

Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, Telefonplan

Smörgås och kaffe kommer att serveras.

Vänligen anmäl intresse att delta:

Jonatan Ohlin, pressekreterare

072-583 97 78, jonatan.ohlin@forsakringskassan.se

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Kraftig ökning av uttaget av tillfällig föräldrapenning7.5.2020 09:11:01 CESTPressmeddelande

Utbetalningen av tillfällig föräldrapenning (VAB) har ökat kraftigt under årets första månader. Under april i år fick föräldrar och närstående ersättning för vård av barn för 1,3 miljarder kronor. För samma period året innan låg siffran på 683 miljoner kronor. Ungefär 100 000 fler föräldrar och barn var hemma med ersättning i april 2020 än som var fallet i april 2019. Det visar Försäkringskassans statistik som publiceras idag.

Statens kostnader för socialförsäkringen ökar kraftigt med covid-194.5.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Statens kostnader för socialförsäkringen väntas öka under 2020 till följd av ett kraftigt ökat antal ansökningar inom sjukpenning, tillfällig föräldrapenning samt ersättning för höga sjuklönekostnader. År 2019 uppgick utgifterna för socialförsäkringen till 218 miljarder kronor. Under 2020 beräknas utgifterna att öka med cirka 10 miljarder på grund av utbrottet av covid-19. Samtidigt väntas utgifterna för det statliga tandvårdsstödet sjunka under 2020 – även det en direkt konsekvens av virusutbrottet.

Färre ansökte om sjukpenning under 201922.4.2020 15:00:00 CESTPressmeddelande

Det totala antalet pågående sjukfall i Sverige minskade något under 2019, och även startade sjukfall på grund av psykisk ohälsa minskade under året. Antalet nybeviljade ansökningar om aktivitetsersättning ökade under 2019 medan antalet personer som nybeviljades sjukersättning fortsätter ligga stabilt på en historiskt sett låg nivå. Detta visar den årliga rapporten Sjukfrånvarons utveckling som Försäkringskassan lämnade till regeringen den 22 april 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum