Trafikverket

Pressinbjudan: Beredskapsövning Blå Kongo

Dela

Trafikverket Projekt Hallandsås bjuder in media till beredskapsövningen Blå Kongo den 3 november. Övningen har planerats och genomförs tillsammans med Räddningstjänsten i Båstad, Ambulanssjukvården i Region Skåne och Polismyndigheten Region Syd.

Bakgrund
Den 13 december 2015 öppnar tunneln genom Hallandsåsen för trafik. Anläggningen består av 8,7 km dubbelspår, med spåren placerade i separata tunnelrör. Totalt förbinder 19 tvärtunnlar de två spårtunnlarna.

Under 2014 har arbetet med att planera för beredskap för olyckor och tillbud i anslutning till järnvägstunneln genom Hallandsåsen genomförts med hög intensitet. Under våren och försommaren 2015 har anläggningen provats av, för att senare under sommaren och tidig höst 2015 nyttjas för att genomföra utbildning och momentövningar.

Övningen
Det övergripande syftet med övningen är att validera den samlade förmågan hos deltagande myndigheter att hantera en insats i tunnlarna genom Hallandsås utifrån befintlig anläggning och teknik samt överenskomna rutiner och grundprinciper. Övningen syftar vidare till att ge deltagarna möjlighet att öva under verklighetsliknande förhållanden.

Övningen kommer genomföras som en övning med fältenheter med grund i MSBs övningsvägledning. Inspel i övningen kommer ske från markörer på ett så verklighetstroget sätt som möjligt. Under övningen skall samband ske på samma sätt som man normalt genomför samband.

På övningen kommer resurser från följande organisationer att delta och övas:

  • Räddningstjänsten i Båstad och nordvästra Skåne
  • Ambulanssjukvården i Region Skåne/RSPE
  • Polismyndigheten Region Syd
  • Trafikverket Trafikledning och Underhåll
  • SOS
  • Tågoperatör
  • Markörer från ett antal frivillig-organisationer

    På övningsdagen kommer deltagande media att få en övergripande presentation av scenariot samt därefter ha möjlighet att följa övningsförloppet från ett för ändamålet upprättat tält i direkt anslutning till övningsområdet.

Praktisk information
Övningen äger rum den 3 november i tunnlarna genom Hallandsås och omkringliggande områden. Under övningen kommer en lättare lunch att serveras. Delar av programmet genomförs utomhus, så varma kläder rekommenderas.
Samling inför övningen sker vid Trafikverkets platskontor i Förslöv, med adressen Vistorpsvägen 96.

Program
11.00
Samling utanför utställningen om Hallandsås. Gemensam transport med buss till tältet inne på   övningsområdet.
11.20-13.00 Övningen följs inne i tältet med hjälp av kamerabilder, bildspel samt via översikt övningsplatsen i Förslöv.
Cirka 13.00 ”Presskonferens” om händelsen (inte om själva övningen, utan hur en presskonferens hade varit om olyckan skett på riktigt). Media är välkomna att spela med och ställa frågor kring olyckan.
Cirka 13.30 Gemensam återfärd med buss till utställningen.
OSA senast den 2/11 till kommunikatör Victoria Tiblom, 070-724 51 90, victoria.tiblom@trafikverket.se

Varmt välkomna!

Nyckelord

Kontakter

Victoria Tiblom, kommunikatör, 070-724 51 90
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum