Trafikverket

Pressinbjudan: Bro ökar säkerheten för djur och bilister

Dela

Trafikverket bygger en ekodukt på väg E65 mellan Svedala och Skurup, i området runt Lemmeströtorp. Detta för att djuren tryggt ska kunna passera vägen och antalet olyckor minska. Media hälsas välkomna för att få mer information om arbetet.

Väg E65 är starkt trafikerad och fungerar som en barriär i landskapet. Djur undviker att passera vägen på grund av detta, och när de väl försöker så är risken för olyckor stor. Genom ekodukten väntas antalet viltolyckor i området att minska. På så sätt skyddas djurbeståndet, inte minst av kronhjortarna som finns i området.

– Ekodukten ökar säkerheten för både människor och för djur. Den blir en av de största viltpassagerna i södra Sverige, säger projektledare Lars Sätmark på Trafikverket.

I varje projekt, stort som smått, tar Trafikverket hänsyn till djurens bästa. En ekodukt är en bro som är till för att både stora och små djur ska kunna ta sig över vägen på ett skyddat sätt.

Den 40 meter breda ekodukten kommer gå över E65 mellan naturreservatet Lemmeströtorp intill Börringe bygdegård, över till de sanka markerna söder om E65. Omgivningen på och kring bron anpassas i högsta möjliga mån till den befintliga vegetationen för att det ska bli så naturligt som möjligt för djuren.

– Ekodukten väntas ha en positiv inverkan på kronhjortspopulationen, genom att risken för inavel minskar när de kan röra sig mer fritt, säger Lars Sätmark.

Byggnationen startade i mars månad och väntas pågå till våren 2019.

Media hälsas välkomna för att få mer information om arbetet.

Tid: Tisdagen 24 april, klockan 11.00. Plats: Börringe Bygdegård, Bygdegårdsvägen 25 i Svedala..

Mer information

https://www.trafikverket.se/e65-ekodukt

Kontakter

Lars Sätmark, projektledare Telefon: 010-124 26 51
E-post: lars.satmark@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum