Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Byggelever från Norrköpings lärlingsgymnasium bygger upp Icehotel Jukkasjärvi

Dela

Tolv byggelever från lärlingsgymnasiet åker snart 20 mil norr om polcirkeln för att medverka i uppbyggnaden av ishotellet. Med nya verktyg ska de lära sig att bygga i snö, is och snis. Det är ett unikt samarbete som Lärlingsgymnasiet och Icehotel hoppas på blir långsiktigt.

– Jag har förberett eleverna på att det kan bli allt från hårt arbete, minus 40 grader och mörker till magisk natur med fantastiska norrsken, säger Jonas Anderstedt, bygglärare och initiativtagare till samarbetsprojektet.

Under 30 års tid har ishotellet byggts upp på nytt inför vintersäsongen, med konstnärer från hela världen som inreder och skapar konst i hotellet. Grundstommen och många rum är byggt av ett rutinerat byggteam, där flera personer har en koppling till Norrköping. Jonas Anderstedt har medverkat i bygget av ishotellet under flera säsonger, och han ser en stor potential i att låta byggeleverna få vidga sina vyer i en främmande och spännande miljö. Alla elever från årskurs 3 på byggprogrammet har fått ansöka om att åka, och de tolv som blivit antagna åker parvis under en vecka var.
– Jag är nyfiken på hur man kan få bärigheten i väggar och tak, och jag vill lära mig mer om natur och livsstil i norra Sverige. Den här resan kommer ge mig mycket erfarenhet, och jag tror att det är något som skulle sticka ut på mitt CV, säger Albin Born, en av de elever som blivit antagna.

Att inleda den här typen av samarbete ligger helt i linje med lärlingsgymnasiets ambitioner. Skolan ser dessutom en utvecklingspotential med att i framtiden också låta elever inom andra yrkesinriktningar delta. Malin Franck, VD på Icehotel, tycker det är både viktigt och roligt att föra vidare den kunskap som finns av att skapa av is och snö, på hotellet.
– Det är ett hantverk som har förfinats i 31 år, och vi är stolta av att kunna dela med oss av det till eleverna, säger hon.

Media är varmt välkomna att delta under pressträffen.

Datum: Tisdag den 20 oktober
Tid: klockan 16.00 – 17.00. (Tillfälle för frågor, samt enskilda intervjuer, från 16:30.)
Plats: Utanför Östsvenska Handelskammaren, Dalsgatan 13, Norrköping. Platsen kommer att förvandlas till en miljö som påminner om Jukkasjärvi. Kanske möter du en ren, kanske blir det både snö och kallt.


Medverkande:
Mikael Karlsson, rektor Norrköpings lärlingsgymnasium, Jonas Anderstedt, bygglärare och initiativtagare till samarbetsprojektet, elever från Norrköpings lärlingsgymnasium, representanter från Icehotel och Norrköpings kommun.

På grund av coronapandemin ber vi er att meddela om ni kan närvara till: Anna Thor.


Kontakt
Anna Thor
Titel: Koordinator Norrköpings lärlingsgymnasium.
Telefon: 0701-70 10 21

________________________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Brister i hantering av ärende till socialnämndens behandlingsutskott29.10.2020 11:00:00 CETPressmeddelande

Ett ärende som var anmält till socialnämndens behandlingsutskott togs inte upp på sammanträdet trots att handlingarna skickats in. Ärendet rörde en person som var omedelbart omhändertagen enligt lagen om vård av missbrukare (LVM). Eftersom ärendet inte togs upp på sammanträdet skickades inte ansökan in till rätten varpå personen var fortsatt frihetsberövad i ungefär tolv timmar. Socialkontoret ser allvarligt på händelsen och anmäler till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum