Trafikverket

Pressinbjudan: Byggklart i Åstorp och på Söderåsbanan

Dela

Järnvägsknuten Åstorp har sen i våras fått en helt ny bangård. Samtidigt har Söderåsbanan rustats upp och är klar att ta emot den ökade godstrafik, som trafikstarten genom Hallandsåstunneln innebär. I morgon är det pressvisning i Åstorp och Billesholm.

I Åstorp sammanstrålar fem nordvästskånska järnvägar. Bangården, som var gammal och sliten, har genom totalombyggnad fått både ökad kapacitet och driftsäkerhet. Tågtrafiken har påverkats en hel del, med helgavstängningar sen i april och i somras med åtta veckors stopp. Men från den 4 oktober går pågatågen åter enligt ordinarie tidtabell på Skånebanan.

Upprustningen av Söderåsbanan, etapp två, möjliggör ökad godstrafik och förbereder även för framtida pågatågstrafik. Banan har förstärkts och signalsystemet har byggts om så att tågen kan fjärrstyras från Malmö. Fler tåg kan använda banan och hastigheten kan höjas. En rad obevakade övergångar har tagits bort.

I Billesholm finns ett nytt mötesspår för tågen och en gång- och cykeltunnel har byggts. Den femte oktober börjar godstågen åter rulla på banan.

Media välkomnas ut på plats

Åstorp
Tid:
torsdag 1 oktober klockan 11.00.
Plats: Samling framför stationshuset.

Billesholm
Tid:
torsdag 1 oktober klockan 13.30.
Plats: Samling vid stationshuset.


Läs mer om upprustningen av Åstorps bangård och Söderåsbanan på Trafikverkets hemsida:
Åstorps bangård
Söderåsbanan


Nyckelord

Kontakter

Maciej Zakrewski, projektledare, 0730-62 27 76
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum