Sida

Pressinbjudan: Cash is King inom biståndet – Utdelning av kontantstöd viktig stödåtgärd för att minska fattigdomen i Afrika

Dela

Oberoende forskning från åtta länder i Afrika visar att kontantutbetalningar i sociala trygghetssystem, som exempelvis barnbidrag och pensioner, har bidragit till effektiv fattigdomsminskning. Som exempel har detta kontantstöd medfört att fattiga människor ökat sin konsumtion med 25 % mer än värdet av kontantstödet och att mottagarna i större utstäckning nu äter mer näringsriktig mat. Barnadödligheten har minskat med 5-15 % procent, fler barn kan gå i skolan för att familjerna kan köpa skoluniformer och skolmaterial och omfattningen av barnarbete har minskat.

Forskaren Tia Palermo, Social policy Specialist vid Unicefs forskningsinstitution Innocenti, besöker Sida och berättar om den senaste forskningen om sociala trygghetssystem i Afrika.

Sociala trygghetssystem gynnar inte bara de fattigaste som stödet riktas till utan får också stimulerande effekter på den lokala ekonomin som är större än själva kontantstödet vilket innebär att en dollar som ges till mottagare resulterar i ökad total inkomst i den lokala ekonomin på 1.27 till 2.52 dollar.

När: onsdag den 14 december kl. 12.00 - 13.30

Plats: Sida, Rum 24 Copan, Valhallavägen 199, Stockholm

Anmälan: Kontakta Sidas presstjänst på telefon, tel. 08-698 55 55 eller maila press@sida.se

Mötet hålls på engelska

Sida ökar sitt stöd till sociala trygghetssystem och stödjer nu program för social trygghet i sju länder; Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Mali, Mocambique och DRK och ett nytt stöd förbereds till Etiopien.Sammanlagt har Sida de senaste åren bidragit med över 1,4 miljard kronor till program som når ut till drygt 10 miljoner människor.Det är ett effektivt sätt att minska fattigdom och bryta den fattigdomscykel som gör att nya generationer föds in i ett liv i fattigdom.

En rad studier har visat att fattiga människor har stor nytta av direkt kontantstöd och att fattiga människor överlag väljer att använda kontanterna väl så att de kommer till nytta för att dels motverka akut misär och delvis även för att ta sig ur fattigdom.

De program Sida stödjer för sociala trygghetssystem ser lite olika ut i olika länder. Oftast innehåller de kontantstöd, det vill säga direkt utbetalning av kontanter till de allra fattigaste i samhället. Urvalet av fattiga varierar. I en del länder prioriteras pensioner till äldre, medan det i andra länder är ett riktat stöd där man valt ut de fattigaste i alla åldrar.

Välkomna!

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Pressinbjudan: Stockholm Internet Forum, SIF19: Det krympande demokratiska utrymmet online - mobilisering för ett fritt, öppet och säkert internet10.5.2019 14:42:54 CESTPressinbjudan

Sedan ett antal år tillbaka har det demokratiska utrymmet online krympt och läget är både allvarligt och akut. Repressiva åtgärder har ökat mot det civila samhället, journalister, minoriteter och andra förändringsaktörer. Vi står vid ett vägskäl; ska internet ska vara en tillgång för att stärka demokratin – eller ska det tillåtas vara ett verktyg för att begränsa och krympa det demokratiska utrymmet. Färdriktningen sätt nu och frågorna är många: Hur ska vi kunna garantera ett fritt, öppet och säkert internet? Hur gör vi för att fler människor, särskilt kvinnor, får tillgång till internet? Hur ser ansvaret ut? Går det att stärka ansvarsutkrävandet för brott mot de mänskliga rättigheterna online? Dessa frågor kommer att diskuteras på Stockholm Internet Forum, SIF19, som arrangeras för sjätte gången. Under två dagar kommer 500 nätaktivister, journalister och andra demokratiföreträdare från närmare 100 länder att diskutera internets roll som positiv kraft för utveckling och demokrati och h

Stora förväntningar på nytt globalt nätverk för hållbara investeringar15.4.2019 21:00:00 CESTPressmeddelande

Idag, den 15 april 2019, presenteras nätverket Global Investors for Sustainable Development, GISD. Världen behöver investeringar på 90 biljoner dollar (alltså 90 följt av tolv nollor) för att kunna nå målen i Agenda 2030. Det är också viktigt för investerarna att se hållbara möjligheter att placera pengar, samt att använda de 17 globala målen för att identifiera hållbarhetsrisker. Därför presenterar FN det nya nätverket, som bland annat inspirerats av det svenska nätverket Swedish Investors for Sustainable Development SISD.

Sida ger stöd till cyklondrabbade i Moçambique, Malawi och Zimbabwe26.3.2019 18:38:47 CETPressmeddelande

Hjälpbehoven är enorma efter cyklonen Idais framfart där stora landområden har lagts under vatten, förstört byggnader och raserat infrastruktur. Katastrofen har krävt ett stort antal människoliv, många saknas fortfarande och hundratusentals har blivit hemlösa. Sida ger nu snabba stöd till både koordinering av hjälpinsatser och till akuta insatser för drabbade. Sida ger också stöd till den svåra torkan som samtidigt pågår i västra Zimbabwe med nära 3 miljoner mycket svårt undernärda.

Pressinbjudan: Ingen ska lämnas utanför – men hur? Seminarium om funktionsnedsättning i biståndet25.3.2019 13:36:53 CETPressinbjudan

I dag lever en miljard människor med någon form av funktionsnedsättning, enligt FN:s utvecklingsprogram. Att ingen ska lämnas utanför och att mänskliga rättigheter ska respekteras är en central fråga. De globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 är tydliga med att personer med funktionsnedsättning inkluderas. Svenskt bistånd ska nå de allra fattigaste och mest marginaliserade genom att utgå från deras perspektiv. Men hur gör vi det? Och vad händer om vi inte gör det? När: torsdag 28 mars, 2019 Tid: 09:30 – 12:00 (Registrering från kl. 09:00) Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Arrangörer: Sida, MyRight och Myndigheten för delaktighet Det finns ett tydligt samband mellan fattigdom, utveckling och funktionsnedsättning. Människor med funktionsnedsättningar löper större risk att bli fattiga – samtidigt som fattigdom kan leda till en ökad risk för funktionsnedsättning. I flera samhällen tillhör personer med funktionsnedsättning de mest stigmatiserade, diskriminerade och marginaliserade gru

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum