Sida

Pressinbjudan: Cash is King inom biståndet – Utdelning av kontantstöd viktig stödåtgärd för att minska fattigdomen i Afrika

Dela

Oberoende forskning från åtta länder i Afrika visar att kontantutbetalningar i sociala trygghetssystem, som exempelvis barnbidrag och pensioner, har bidragit till effektiv fattigdomsminskning. Som exempel har detta kontantstöd medfört att fattiga människor ökat sin konsumtion med 25 % mer än värdet av kontantstödet och att mottagarna i större utstäckning nu äter mer näringsriktig mat. Barnadödligheten har minskat med 5-15 % procent, fler barn kan gå i skolan för att familjerna kan köpa skoluniformer och skolmaterial och omfattningen av barnarbete har minskat.

Forskaren Tia Palermo, Social policy Specialist vid Unicefs forskningsinstitution Innocenti, besöker Sida och berättar om den senaste forskningen om sociala trygghetssystem i Afrika.

Sociala trygghetssystem gynnar inte bara de fattigaste som stödet riktas till utan får också stimulerande effekter på den lokala ekonomin som är större än själva kontantstödet vilket innebär att en dollar som ges till mottagare resulterar i ökad total inkomst i den lokala ekonomin på 1.27 till 2.52 dollar.

När: onsdag den 14 december kl. 12.00 - 13.30

Plats: Sida, Rum 24 Copan, Valhallavägen 199, Stockholm

Anmälan: Kontakta Sidas presstjänst på telefon, tel. 08-698 55 55 eller maila press@sida.se

Mötet hålls på engelska

Sida ökar sitt stöd till sociala trygghetssystem och stödjer nu program för social trygghet i sju länder; Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Mali, Mocambique och DRK och ett nytt stöd förbereds till Etiopien.Sammanlagt har Sida de senaste åren bidragit med över 1,4 miljard kronor till program som når ut till drygt 10 miljoner människor.Det är ett effektivt sätt att minska fattigdom och bryta den fattigdomscykel som gör att nya generationer föds in i ett liv i fattigdom.

En rad studier har visat att fattiga människor har stor nytta av direkt kontantstöd och att fattiga människor överlag väljer att använda kontanterna väl så att de kommer till nytta för att dels motverka akut misär och delvis även för att ta sig ur fattigdom.

De program Sida stödjer för sociala trygghetssystem ser lite olika ut i olika länder. Oftast innehåller de kontantstöd, det vill säga direkt utbetalning av kontanter till de allra fattigaste i samhället. Urvalet av fattiga varierar. I en del länder prioriteras pensioner till äldre, medan det i andra länder är ett riktat stöd där man valt ut de fattigaste i alla åldrar.

Välkomna!

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Forskning på hållbar utveckling visar vägen mot de globala målen10.12.2018 16:24Pressmeddelande

Hur kan fattiga länder göra för att hantera ett förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder. Nu får femton forskningsprojekt dela på omkring 82 miljoner kronor för att kunna forska om klimatanpassning och resiliens, alltså olika systems förmåga att återhämta sig, hantera förändringar och fortsätta utvecklas.

Gammal teknik ger nytt liv till ökenmark med stöd från Sida23.11.2018 07:30Pressmeddelande

Med traditionella tekniker där varje droppe regn tas tillvara har förtorkade och övergivna åkermarker i Burkina Faso odlats upp på nytt. Bonden Yacouba Sawadogo får Right Livelihood-priset för sitt arbete med att sprida kunskapen om de gamla metoderna, som kan få skog att växa i Saharas utkanter. Nu ger Sida 200 miljoner till ett projekt där den traditionella tekniken ska användas i stor skala för att få ökenmark i Burkina Faso att grönska och ge mat.

Pressinbjudan: Vad händer i Guatemala? – Samtal med årets Right Livelihood-pristagare och ILAC19.11.2018 14:15Pressinbjudan

Sida bjuder in till samtal med årets Right Livelihood-pristagare Iván Velásquez, chef för FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (CICIG) och Thelma Aldana, tills nyligen Guatemalas riksåklagare. Iván Velásquez och Thelma Aldana har genom det historiskt unika samarbetet mellan en nationell åklagarmyndighet och en internationell FN-kommission varit mycket framgångsrika i arbetet mot korruption, något som också stärkt allmänhetens förtroende för statliga institutioner. Över 300 fällande domar har avkunnats och ett 60-tal kriminella nätverk identifierats. Rhodri Williams, Senior Legal Expert vid the International Legal Assistance Consortium (ILAC), inleder med att presentera ILACs nyutkomna rapport om rättsstaten i Guatemalas enorma utmaningar. Datum: fredag 23 november 2018 Tid: 10:30 – 12:00 Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller maila till press@sida.se Iván Velásquez och Thelma Aldana besöker nu Sverige för

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum