Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan: Dansa med Noa – Internationellt och unikt danssamarbete

Dela

Dansa med Noa är ett internationellt projekt med flera unika samarbeten, där dansare och koreografer från Sverige och Norge gör tolkningar och nya koreografier i Norrköpings Konstmuseums utställning Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion.

Noa Eshkol chamber dance group. Pressbild: Felix Grünschlob.
Noa Eshkol chamber dance group. Pressbild: Felix Grünschlob.

Dansa med Noa är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum och Dans i Öst/Region Östergötland. Noa Eshkol (1924-2007) var pionjär inom många områden och verkade både som dansare, koreograf och bildkonstnär. Dansprojektet knyter an till utställningen Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion, med avstamp i hennes praktik undersöks hur kroppen kan uttrycka erfarenheter på ett ordlöst plan. Utställningen presenterar ett stort material av Eshkols gigantiska textila väggmattor tillsammans med arkivmaterial och filmer som knyter an till hennes koreografier.

– Dans är en förgänglig upplevelse som bygger på fysisk närvaro i tid och rum. Därför har vi tillsammans med Konstmuseet skapat förutsättningar för dansare att skapa kunskapsutbyte mellan utövare och publik, säger Anna Ljung, Dansutvecklare Dans i Öst/Region Östergötland.

Dansare från Sverige och Norge har knutits till projektet. De svenska dansarna och tillika koreograferna Helena Franzén och Tea Harryson utgår från Noas praktik, men gör sina egna tolkningar. Under utställningsperioden visar de flera danssolon på plats i utställningen. De norska dansarna Solveig Styve Holte och Janne-Camilla Lyster besöker konstmuseet under våren och framträder i samband med Kulturnatten i Norrköping den 23-25 september.

– Genom soloframträdanden, workshops och en danskurs välkomnar vi publiken till ett lustfyllt och annorlunda sätt att uppleva konst på Norrköpings Konstmuseum, säger Charlotta Arildsson, Kulturkoordinator Norrköpings Konstmuseum

Som en grand final gör Noa Eshkols dansgrupp The Chamber Dance Group ett exklusivt gästspel under Kulturnatten på Konstmuseet och framträder med koreografier skapade av Noa Eshkol.

Media bjuds in till pressträff!

Datum: 27 april
Tid: klockan 13.00
Plats: Norrköpings Konstmuseum, Kristinaplatsen

Medverkande: Helena Franzén, koreograf och dansare, Tea Harryson, dansare och koreograf, Charlotta Arildsson, Koordinator Konstmuseet, Anna Ljung, Dansutvecklare Dans i Öst/Region Östergötland, Helena Scragg, utställningsintendent, Konstmuseet.

Helena Franzén är koreograf och dansare med över 30 års erfarenhet. Helena är hängiven rörelsens gränslösa variationsrikedom och verken präglas av det precisa i rörelsekvalitet och uttryck. Hon är en eftertraktad lärare och mentor och undervisar regelbundet på olika dansutbildningar runtom i världen. Reverberate är ett nytt danssolo och film av Håkan Jelk som Helena Franzén skapat speciellt för utställningen.

Tea Harryson frilansar som dansare och koreograf och är baserad i Stockholm. Hon är medlem i Norrköpingsbaserade Blauba Danskollektiv, som har fokus på uppsökande scenkonst för barn och unga, med utgångspunkt i Östergötland. Solot är ett utforskande arbete som kommer vara i en föränderlig process under hela utställningsperioden. Tea inspireras av Noa Eshkols närhet till kropp och rörelse, komplexitet och det mjuka, enkla och avskalade. I detta solo får dansen stå i fokus.
Tea kommer genomföra flera danssolon med efterföljande workshop samt Dansmaskinen som är en intensiv workshop där du som deltagare får möjlighet att fördjupa dig i dans och rörelse samt vara med i föreställningen Dansmaskinen. Workshopen genomförs under juni och vänder sig till alla över 16 år. Mer information på Konstmuseets hemsida.

Mer info om Helena Franzén och Tea Harrysons solon, workshops och Dansmaskinen:
https://www.norrkopingskonstmuseum.se/utstallning/dansa-med-noa/

Dansa med Noa är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum, Dans i Öst/Region Östergötland, Oslo Kunstforening och Judisk Kultur i Sverige. Med stöd av Nordisk Kulturfond och Artis. Dansa med Noa | Norrköpings konstmuseum (norrkopingskonstmuseum.se)

Kontakt:
Charlotta Arildsson
Titel: Koordinator, Norrköpings Konstmuseum
Mejl: charlotta.arildsson@norrkoping.se
Telefon: 072-244 08 75

Anna Ljung
Titel: Dansutvecklare, Dans i Öst/Region Östergötland
Mejl: anna.ljung@regionostergotland.se
Telefon: 010-103 65 15

Matilda Glans
Titel: Intendent marknadsföring och program
Mejl: matilda.glans@norrkoping.se
Telefon: 0730-20 26 04

_____________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072 584 72 15

 

Bilder

Noa Eshkol chamber dance group. Pressbild: Felix Grünschlob.
Noa Eshkol chamber dance group. Pressbild: Felix Grünschlob.
Ladda ned bild
Helena Franzén. Pressbild: Håkan Jelk.
Helena Franzén. Pressbild: Håkan Jelk.
Ladda ned bild
Tea Harryson. Pressbild: Per Eneqvist
Tea Harryson. Pressbild: Per Eneqvist
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum