Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan: Dansa med Noa – unik samverkan kring utställning på Norrköpings Konstmuseum

Dela

I samband med Nordens första större utställning med Noa Eshkol – Noa Eshkol: Rules, Theory and Passion, inleds ett unikt projekt där professionella dansare har bjudits in för ett samverkansarbete kring utställningen när den når Norrköping. Under rubriken Dansa med Noa deltar dansarna i det pedagogiska publikarbetet med målet att föra ut upplevelsen av och förmedla Noa Eshkols konstnärskap. Bakom projektet står Norrköpings Konstmuseum och Dans i Öst, Region Östergötland.

Promenade, Noa Eshkol, foto: T. Brenner
Promenade, Noa Eshkol, foto: T. Brenner

Utställningen med konstnären, dansaren, koreografen och teoretikern Noa Eshkol – Noa Eshkol: Rules, Theory and Passion produceras av Norrköpings Konstmuseum tillsammans med Oslo Kunstforening och Judisk Kultur i Sverige. Under hösten visas utställningen i Oslo. Våren 2022 kommer den till Norrköpings Konstmuseum, men dansarna – Helena Franzén och Tea Harrysson – har redan nu bjudits in för att dela sin kunskap och kompetens med medarbetare på museet och inom Dans i Öst. Samverkan väntas bland annat kunna resultera i workshops, föreställningar eller olika visningar av utställningen.

– Det är mycket glädjande att vi genom projektet Dansa med Noa ges möjlighet att föra ut upplevelsen av utställningen och förmedla Noa Eshkols konstnärskap till en större publik. Eftersom Noa Eshkol var både dansare och konstnär är detta en möjlighet för oss att förstå henne bättre. Vi hoppas att samspelet mellan dans och konst ska ge deltagarna redskap att möta sig själva i en föränderlig samtid, säger Helena Persson, chef för Norrköpings Konstmuseum.

– Det är unikt att ett konstmuseum, i det här fallet tack vare Region Östergötland, kan anställa två dansare under så lång tid för att genomföra ett nära samarbete med museets personal. Liknande projekt av mer tillfällig karaktär har genomförts på konstmuseer tidigare, men detta är ett fördjupat arbete för att förstå en konstnärs gärning och kommunicera den gentemot publik. Både Helena Franzéns och Tea Harrysons koreografiska arbete har många beröringspunkter med Noa Eskhol. I deras arbete hävdar de båda kroppen och dess inneboende intelligens. Genom kroppen söker de strukturer av upprepningar, paralleller, ytor, inre musikalitet i en icke hierarkisk process, säger utställningsintendent Helena Scragg.

Dansprojektet Dansa med Noa finansieras av Dans i Öst/Region Östergötland, Nordisk Kulturfond, Konstnärsnämnden, Oslo kunstforening, Föreningen Judisk Kultur i Sverige och Norrköpings Konstmuseum.

Media välkomnas till uppstarten av den konstnärliga processen och för att träffa de två dansarna och koreograferna Helena Franzén och Tea Harryson som bjudits in för att arbeta utifrån utställningen.

Pressträffen sker i enlighet med rådande restriktioner kopplat till covid-19.

Medverkande: Helena Franzén, dansare och koreograf, Tea Harrysson, dansare och koreograf, Helena Scragg, utställningsintendent Norrköpings Konstmuseum samt Anna Ljung, dansutvecklare Dans i Öst, Region Östergötland

Datum: torsdag den 19 augusti
Tid: klockan 14:00
Plats: Norrköpings Konstmuseum

Kontakt Norrköpings Konstmuseum:
Charlotta Arildsson
titel: koordinator förmedling Noa Eshkol: Rules, Theory and Passion.
Telefon: 011-15 29 24
Mejl: charlotta.arildsson@norrkoping.se

Linn Bennich
Titel: intendent kommunikation, marknadsföring & program
Telefon: 011-152604/0730-202604
Mejl: linn.bennich@norrkoping.se

Kontakt Dans i Öst:
Anna Ljung
Titel: dansutvecklare
Telefon: 010-103 65 15
Mejl: anna.ljung@regionostergotland.se

Noa Eshkol: Rules, Theory and Passion
Utställningsperiod Norrköping: 16 mars – 2 oktober 2022.
Utställningsperiod Oslo: 28 augusti – 14 november 2021.
Curatorer: Marianne Hultman och Helena Scragg.
Utställningen omfattar hela Noa Eshkols konstnärskap.

Noa Eshkol: Rules, Theory and Passion

Noa Eshkol
Noa Eshkol (1924-2007): påbörjade sin yrkeskarriär på 1950-talet som dansare, koreograf och teoretiker. 1954 grundade hon The Chamber Dance Quartet i Holon utanför Tel Aviv, Israel. Eshkol strävade efter att fånga och analysera kroppens rörelser och skapade därför ett notationssystem tillsammans med sin elev, den blivande arkitekten Avraham Wachman. Systemet dokumenterade och kommunicerade fysisk rörelse och kunde användas bortom dansen, som ett verktyg inom zoologi, psykologi, neurologi och medicin. I Noa Eshkols dans var regler och teori integrerade, men den till synes strikta disciplinen gav en ram för att uttrycka passion, lust och ren kreativitet. Utställningen visas 26 mars – 2 oktober 2022 på Norrköpings Konstmuseum och visas just nu i Oslo.

Helena Franzén
Efter utbildningen på Balettakademien i Stockholm och koreografutbildningen på Stockholms konstnärliga högskola, har Helena Franzén varit verksam som koreograf och dansare i över 30 år och koreograferat över 90 sceniska verk. Helena Franzén har turnerat i Skandinavien, Europa och USA. Hon är en eftertraktad lärare och mentor och undervisar teknikklasser och repertoar för kompanier i Europa och Skandinavien. Helena har gjort verk för bland andra GöteborgsOperans danskompani, Skånes Dansteater, Norrdans, Nytt Dansk Dansteater i Köpenhamn, Regionteater Väst samt The Edge i London. Parallellt med scenföreställningar arbetar Helena med dansfilm och hennes filmer har bland annat presenterats på flera internationella dansfilmfestivaler som Scottland festival Screen on Dance, Tessaloniki Dance festival och Stockholm Screendance. 2019-2020 presenterades en omfattande retrospektiv utställning, Mitt dansande liv på Dansmuseet i Stockholm.

Tea Harryson
Tea Harryson frilansar som dansare och koreograf och är baserad i Stockholm. Hon är medlem i Norrköpingsbaserade Blauba Danskollektiv, som har ett starkt fokus på uppsökande scenkonst för barn och unga, med utgångspunkt i Östergötland. Hon medverkar som dansare och koreograf i danskollektivet IN Action, även detta baserat i Östergötland. Teas arbete som pedagog är brett och hon undervisar dans för nybörjare i alla åldrar samt dans för professionella dansare. Efter sin kandidatexamen i Dansprogrammet på Dans- och Cirkushögskolan 2013 har Tea främst arbetat i kollektivt skapande processer, i många olika konstellationer. Ett återkommande tema är fascination och kärlek för repetition av rörelse och uthållighet, något hon under många år arbetade med som dansare och koreografisk assistent i Lea Martinis verk Tanzplage. I relation till hennes egen danspraktik är det Noa Eshkols fokus på kroppens rörelsemöjligheter och rumsliga riktningar som engagerar Tea. Samt hur Eshkols danser är en djupdykning, på ett organiserat och levande sätt, i kroppens olika rörelseplan, vilket är något Tea kommer fokusera på att förmedla på olika sätt under utställningen.

_____________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Promenade, Noa Eshkol, foto: T. Brenner
Promenade, Noa Eshkol, foto: T. Brenner
Ladda ned bild
Helena Franzén, foto: Joachim Franzén
Helena Franzén, foto: Joachim Franzén
Ladda ned bild
Tea Harrysson, foto: Per Enequist
Tea Harrysson, foto: Per Enequist
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Anna Sjödahl – All denna jävla lycka16.9.2021 15:17:36 CEST | Pressinbjudan

Norrköpings Konstmuseum presenterar för första gången en omfattande retrospektiv med konstnären Anna Sjödahl. All denna jävla lycka samlar över fyrtio år av Anna Sjödahls rika konstnärskap genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckning och skulptur. Politiskt laddade verk som Vår i Hallonbergen möter i utställningen mindre kända sidor som landskapsmåleriet från Ukna-dalen, reflektioner över gränsdragningen mellan konst/vetenskap och djupdykningen i hennes egen släkts kvinnoöden.

Ny uppsökande verksamhet riktat till unga i utsatta områden15.9.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har socialkontoret i Norrköpings kommun, på uppdrag av socialnämnden, påbörjat sin uppsökande verksamhet som riktar sig till ungdomar i utsatta områden. Målgruppen är barn och ungdomar som är i riskzonen för att utveckla, eller som redan har utvecklat, ett normbrytande beteende. Det uppsökande teamet ska aktivt söka upp barn och unga i de socialt utsatta områdena och prata med dem på deras villkor och utifrån barnets bästa. Allt i nära samverkan med bland annat polis, skolor och föreningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum