Brå

Pressinbjudan – Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder

Dela

Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort en jämförande studie om det dödliga skjutvapenvåldet och andra typer av dödligt våld i Sverige, jämfört med andra länder i Europa. Resultaten presenteras vid en digital presskonferens den 26 maj kl 9.00.

Brå har på regeringens uppdrag studerat skjutningar och andra våldsmetoder vid dödligt våld i Sverige och ett antal andra länder i Europa. I uppdraget har ingått att analysera nivåerna och utvecklingen av dödligt skjutvapenvåld, att relatera detta till andra våldsmetoder vid dödligt våld samt att, i den utsträckning det är möjligt, beskriva det dödliga skjutvapenvåldet utifrån uppgifter om brottsoffrens kön, ålder etc.

Program:

  • Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, presenterar resultaten.
  • Håkan Jarborg, chef, Utvecklingscentrum Syd/Polismyndigheten, kommenterar rapportens resultat samt vilka framgångsfaktorer respektive utmaningar polisen ser i arbetet mot det dödliga skjutvapenvåldet.
  • Karin Svanberg, enhetschef, Brå, berättar bl a om strategin Group Violence Intervention (GVI) som Brå initierat i Sverige, samt vägen framåt i arbetet med GVI.

Tid: onsdagen den 26 maj 2021, kl 9.00

Plats: Digitalt via Zoom

Föranmälda journalister kan få möjlighet att ställa frågor via Zoom.

Anmälan till presskonferensen är obligatorisk och görs via e-post: press@bra.se. Presslegitimation krävs.

Vid anmälan var vänlig uppge fullständigt namn, redaktion, e-post, mobilnummer samt bifoga en kopia på presslegitimationen för den journalist som ska medverka.

För ytterligare information, kontakta Brås presstjänst; tfn: 072-99 58 500 eller e-post: press@bra.se

Välkommen!

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Dödligt skjutvapenvåld har ökat i Sverige, men inte i övriga Europa26.5.2021 10:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter en längre period med en minskande trend började det dödliga skjutvapenvåldet öka vid mitten av 00-talet i Sverige, och har fortsatt så sedan dess. Från och med 2013 tilltog ökningen och återspeglas då även i det dödliga våldet generellt. I de flesta andra länder i Europa har det dödliga våldet, både generellt och med skjutvapen, fortsatt att minska. Det visar en ny rapport från Brå som gjort en europeisk jämförelse av det dödliga skjutvapenvåldet sedan millennieskiftet.

Snabbare utredningar med högre kvalitet när särskild sexualbrottsbrottsgrupp tog över våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord29.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2019 utreder en särskild sexualbrottsgrupp alla våldtäktsärenden hos polisområde Stockholm Nord. Specialiseringen har lett till högre kvalitet i ärendena samtidigt som utredningstiderna har kortats. Men antalet ärenden som har redovisats till åklagare har bara ökat marginellt. Det visar en utvärdering från Brå.

Stoppade bidrag och höjd skatt hindrar terrorfinansiering28.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Det är svårt att utreda och bevisa finansiering av terrorism, och endast ett fåtal har dömts de senaste tio åren. I stället spelar andra åtgärder som exempelvis beslut om skattetillägg eller återkrav av bidrag en viktig roll i att förhindra och förebygga misstänkt terrorfinansiering. Det finns en etablerad samverkan mellan myndigheter idag men informationsdelningen är i vissa fall bristfällig. Det visar en ny rapport från Brå.

Unga som döms för rån eller våld eller hot mot tjänsteman har störst risk att fortsätta begå brott13.4.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Pojkar som lagförs för rån och flickor som lagförs för våld eller hot mot tjänsteman, som första brott, är de som har störst risk att fortsatt begå många brott. En tidig brottsdebut och en mer avancerad brottslighet än andra jämnåriga är också vanligare bland unga som fortsätter att begå många brott. Det visar en ny rapport från Brå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum