Stockholms stad

Pressinbjudan: Elektrifieringspakten håller konferens i stadshuset 2 maj

Dela

Elektrifieringspakten, grundad av Stockholms stad tillsammans med Ellevio, Scania och Volkswagen, håller 2 maj en konferens i Blå hallen i Stadshuset. Temat för konferensen är ”För en utsläppsfri trafik i innerstaden 2030 – tillsammans mot målet”. Under halvdagskonferensen samlas cirka 330 deltagare och får lyssna till forskare, experter, näringsliv, Stockholms stads tjänstemän och politiker som på olika sätt arbetar för att öka elektrifieringen av Stockholms trafik.

Laddning av elbil. Foto: Lennart Johansson.
Laddning av elbil. Foto: Lennart Johansson.

Elektrifieringspakten startades 2021 och leds av Stockholms stad och medgrundarna Ellevio, Scania och Volksvagen. Syftet med pakten är att utbyta idéer och erfarenheter med målet att inspirera och underlätta för företag och organisationer att delta i omställningen till en utsläppsfri trafik i Stockholm. Paktens medlemmar bidrar med kompetens och engagemang för att tillsammans möjliggöra den förändring som krävs för ett klimatneutralt Stockholm 2030.

–Staden behöver öka elektrifieringstakten ytterligare och för att växla upp behöver vi arbeta tillsammans med branschen inom Elektrifieringspakten. För att nå målet om en utsläppfri trafik i innerstaden 2030 behöver vi hitta nya lösningar, säger Gunilla Glantz, trafikdirektör i Stockholms stad.

Under konferensen kommer deltagarna att diskutera utvecklingen sedan pakten startades och vilka steg vi nu behöver ta tillsammans för att öka takten i elektrifieringen och utbyggnaden av laddinfrastrukturen. Flera utställare kommer också att vara på plats i Blå hallen och utanför stadshuset kommer elbilar och en eldriven lastbil visas upp.

Sedan starten har antalet medlemmar i elektrifieringspakten ökat stadigt och är nu uppe i drygt fyrtio organisationer som träffas flera gånger om året för att diskutera gemensamma utmaningar inom områden som publik laddinfrastruktur, icke publik laddinfrastruktur, laddning för tunga fordon och elförsörjningsfrågor.

–Volkswagen var det bilmärke som sålde flest elbilar i Sverige under 2021. Något vi dock gärna vill se, är att ännu fler som bor i Stockholm har möjlighet att gå från fossilt till eldrivet. En avgörande faktor där är laddinfrastruktur och det är något som inte minst visat sig i egna undersökningar som vi gjort bland elbilskunderna. Man måste helt enkelt kunna ladda där man bor – oavsett om man bor i villa eller flerfamiljshus – och genom vårt engagemang i Elektrifieringspakten vill vi vara med och driva på den utvecklingen, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Personbilar Sverige.

–Att lägga grunden för det laddbara transportsamhället är inte bara en nyckelåtgärd för att minska klimatpåverkan; det är även en av de snabbaste marknadsrörelserna vi sett. Vi på Ellevio är fast beslutna om att snabbt bygga den elnätsinfrastruktur som är förutsättningen för att elektrifieringen av Stockholms transportsektor ska kunna accelerera. Elektrifieringspakten ger oss en kraftfull plattform för samverkan för att adressera och undanröja hinder, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

–Efterfrågan på eldrivna lastbilar ökar, men för att lyckas med elektrifieringen måste vi säkra kapaciteten i elnäten och bygga ut laddinfrastrukturen. Genom vårt samarbete inom Elektrifieringspakten stakar vi ut en gemensam väg framåt, säger David Källsäter, VD Scania Sverige.

Vad:     Elektrifieringspaktens konferens ”För en utsläppsfri trafik i innerstaden 2030 – tillsammans mot målet”

När:     2 maj klockan 12.30-17.00.

Var:      Blå hallen, Stadshuset. Ingång från Borgargården.

OBS! Anmälan krävs! Ta med legitimation. Anmäl dig till malinda.flodman@stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretMalinda Flodman, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

Tel:08-508 26 278malinda.flodman@stockholm.se

Bilder

Laddning av elbil. Foto: Lennart Johansson.
Laddning av elbil. Foto: Lennart Johansson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Ungdomsorkestrar från Järva, Skärholmen och Farsta intar Berwaldhallen 22 maj 202213.5.2022 09:58:38 CEST | Pressmeddelande

160 ungdomar från stadens förorter spelar på Berwaldhallen tillsammans med musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester, under ledning av konferencier Kalle Moraeus. Genom Kulturskolans orkesterskola El Sistema Stockholm intar de unga musikerna scenen den 22 maj kl. 15:00, då deras läsår avslutas i ett sprakande musikaliskt firande. Välkommen även på genrepet 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum