Trafikverket

Pressinbjudan: En tyst minut för säkerheten

Dela

Klockan 13.00 på tisdag den 18 oktober stannar verksamheten i 15 minuter på många stora anläggningsbyggen över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö. Upp emot 5000 personer väntas delta.

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket ett stopp i arbetet - en s.k. Stand down för att uppmärksamma säkerhets- och arbetsmiljöfrågor. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Risker kopplade till fordon och maskiner samt arbete i trafikerad miljö uppmärksammas särskilt i år. En fjärdedel av de allvarliga olyckorna och hälften av alla dödsolyckor i anläggningsbranschen de senaste åren har anknytning till dessa risker. 

Media är välkomna att delta vid huvudarrangemanget som i år sker vid Marieholmsförbindelsens byggarbetsplats i Göteborg. Alternativet i Stockholm är projektet BanaVäg Flemingsberg. Även andra byggarbetsplatser i landet tar emot media, lista bifogas.

Göteborg: Marieholmsförbindelsen
Ny vägtunnel under Göta Älv
Samling 12.15 vid Södra Marieholmsbrons fäste i Marieholm (se vägbeskrivning).
Kl. 13.00 startar Stand Down som leds av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Deltar gör även Stein Kleiven och Karl Tholén från projekt Marieholmsförbindelsen samt Magnus Höij vd Svenska Design&Teknikföretagen och Ola Månsson vd Sveriges Byggindustrier.
Säkerhetsväst, skyddsskor och hjälm delas ut på plats, ange sko storlek vid anmälan.
Anmälan till Eva Kraft, kontaktuppgifter nedan

Stockholm: BanaVäg Flemingsberg
Nytt järnvägsspår vid Flemingsbergs station
Samling 12.30 vid Veidekkes etablering, Hälsovägen 2, Flemingsberg
Kl. 13.00 startar Stand Down som leds av projektledare Lennart Bergendahl.
På plats finns även Ali Sadeghi, chef för Trafikverkets verksamhetsområde Investering.
Säkerhetsväst och hjälm delas ut på plats.
Anmälan till Anette Iacobaeus, kontaktuppgifter nedan

Stand Down pågår i 15 minuter, därefter finns möjlighet till intervjuer.

Av säkerhetsskäl är förhandsanmälan obligatorisk.

Bakgrund

  • Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen skall skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är den uttalade utgångspunkten.

  • Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna skall skapa uppmärksamhet och engagemang kring säkerhets- och arbetsmiljöfrågor och lyfta fram risker och åtgärder. Stand down arrangeras i år för fjärde året i rad.

Kontakter

Anmälan Marieholmsförbindelsen:
Eva Kraft 076-770 96 73 eva.kraft@trafikverket.se

Anmälan BanaVäg Flemingsberg:
Anette Iacobaeus, 070-724 58 98, anette.iacobaeus@trafikverket.se

Allmänna frågor om Stand Down:
Karin Palmblad, projektledare
070-724 70 00 karin.palmblad@trafikverket.se

Agneta Eklund, presskommunikatör
070-762 25 05 agneta.eklund@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour 0771-31 15 00

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum