Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Ester Almqvist möter Rejmyre Art Lab på Norrköpings Konstmuseum

Dela

I april öppnar Norrköpings Konstmuseum två utställningar som berättar olika historier om människans liv och arbete. Båda utställningarna har anknytning till landsbygden; Ester Almqvist i Småland runt sekelskiftet 1900 och Performing Labour i den östgötska skogen på den lilla bruksorten Rejmyre med centrum kring glasbruket ungefär 100 år senare.

Vänster: Ester Almqvist, Sågverket, Decembersol, 1914. Höger: Daniel Peltz, En fristad i Rejmyre, 2018.

Jag lever i två världar. Ester Almqvist och konstlivet 1890-1934
Ester Almqvist (1869-1934) var en i sin samtid uppskattad konstnär med en stor vänkrets, gedigen utbildning, flitig utställare och en kort tid medlem i Konstnärsförbundet – ändå har hennes konstnärskap länge förbigåtts. Först under senare år har hon lyfts fram igen. Tack vare ett nära samarbete mellan konstmuseerna i Norrköping och Malmö kan utställningen Jag lever i två världar. Ester Almqvist och konstlivet 1890-1934 ge en helhetsbild av henne jämte samtida lärare och kollegor. Nationalromantikens giganter – Carl Larsson, Karl Nordström och Gustaf Fjaestad – möter kvinnliga konstnärer kring Ester Almqvist som drev på modernismens genombrott i Sverige – Vera Nilsson, Siri Derkert, Tora Vega Holmström. Sekelskiftets många spänningar, mellan industri och hantverk, stad och land, Sverige och Europa, är framträdande i Almqvists konstnärskap. Hon kämpade inte bara mot den medfödda ryggskadan, utan även för rätten att förverkliga sig som konstnär och att leva ett fritt liv som kvinna.
Utställningsperiod: 7 april till 2 september 2018

Performing Labour
I utställningen Performing Labour visar tre konstnärer konstverk inspirerade av Reijmyre Glasbruk. De nya verken tar fasta på begreppet ”arbete”. Sissi Westerberg har för utställningen skapat ”pausblåsare”, lustfyllda objekt som svarar fysiskt på glasblåsarnas dagsrytm. David Larsson förhåller sig till landskapet och har lyft in skogen i utställningen. Daniel Peltz verk är en fristad för arbetslösa elefanter från Myanmar; en fristad där invånare, elefanter och konst verkar i samspel med varandra. Rejmyre Art Lab startades av Sissi Westerberg och Daniel Peltz för tio år sedan och har sedan dess bjudit in konstnärer från hela världen till Rejmyre i Östergötland.
Utställningsperiod: 7 april till 19 augusti 2018

Media är välkomna till en pressvisning av utställningarna:

Datum: torsdag den 5 april
Tid: klockan 10.00
Plats: Norrköpings Konstmuseum

För bilder, se Relaterat Bilder & Videor längst ner på den här sidan.
Pressbilder finns även på www.norrkopingskonstmuseum.se/press.

Kontaktpersoner:
Linn Bennich
Titel: intendent kommunikation, marknadsföring & program
Telefon:0730-20 26 04 eller 011-15 26 04
E-post: linn.bennich@norrkoping.se

Martin Sundberg (Jag lever i två världar. Ester Almqvist och konstlivet 1890-1934)
Titel: intendent samlingen Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 011-15 26 06 eller 0725-81 27 75
E-post: martin.sundberg@norrkoping.se

Helena Scragg (Performing Labour
Titel: utställningsintendent Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 011-15 26 05 eller 0730-20 29 50
E-post: helena.scragg@norrkoping.se
__________________________________________________________________
Avsändare: Iréne Lidén, presskommunikatör
Telefon: 011-15 11 24

 
 

Nyckelord

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Let's create Norrköping! 
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag. 
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let's create Norrköping!

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum