Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan: Ett något överväldigar förståndet – en samlingsomhängning i flera avsnitt

Dela

Norrköpings Konstmuseums nya samlingsomhängning ”Ett något överväldigar förståndet” bereder väg för en annorlunda läsning av konstsamlingen. I stället för att hänga om allt på en gång finns berättelsen om modernismen kvar som en klangbotten, men med tolv mindre omhängningar med olika teman, som visar konstverken i ett nytt ljus.

Tavelväggen,1977, Dick Bengtsson. Foto Pär Myrehed
Tavelväggen,1977, Dick Bengtsson. Foto Pär Myrehed

– En samling kan presenteras på många olika sätt och genom infogade hängningar hoppas vi kunna ruska om och förändra, och därigenom bidra till att hitta nya spår och infallsvinklar in i museets fantastiska samling, säger Martin Sundberg, intendent samling, arkiv och bibliotek.

Samlingen har länge presenterats under temat Det modernas framväxt och besökaren har kunnat följa den svenska konstens utveckling från 1800-talets friluftsmåleri fram till våra dagar. Det kan beskrivas som en berättelse, en tydlig utveckling med orsakssamband. Men vad händer om man försöker sig på en annan läsning? Den nya rubriken Ett något överväldigar förståndet är lånad från poeten Emily Dickinson som på detta sätt försökte att beskriva hur det känns att läsa en dikt baklänges.

– Detta projekt har låtit sig inspireras av Dickinson för att bryta med konventioner som till exempel en kronologisk hängning – och på så sätt hitta andra, förhoppningsvis överraskande vägar genom samlingen. Det finns inte bara en enda historia, en utveckling, utan många olika trådar att nysta i. Tanken med samlingsomhängningen är att den ska synliggöra alternativa ingångar, säger Martin Sundberg.

Utifrån tolv övergripande begrepp som också pekar på fenomen utanför konsthistorien, som tillexempel ”ritual”, ”maskering” och ”censur”, presenteras genom omhängningen konstverk utöver de välkända. Gammalt blandas med nytt och olika genrer förs samman och leder vägen genom samlingen.

Ett något överväldigar förståndet är ett nytt grepp som aktiverar Norrköpings Konstmuseums samling och ger nya ingångar både till konsthistorien och vår egen tid. Det blir en rikare, men också spretigare presentation som skapar oväntade möten och tvära kast som bidrar till nya synsätt, säger Helena Persson, museichef.

För att ytterligare bredda perspektiven samarbetar Konstmuseet med Stadsbiblioteket, som visar böcker ur Finspongssamlingen, och med Cnema, som visar filmer i anslutning till de tolv begreppen.

Media bjuds in till pressvisning!

Datum: torsdag den 21 april
Tid: 10:00 – 11:30
Plats: Norrköpings Konstmuseum

Medverkande: Martin Sundberg, intendent samling, arkiv bibliotek, Helena Persson, museichef

OSA till pressvisningen till konstmuseets intendent för marknadsföring och program: matilda.glans@norrkoping.se

Kontakt:
Martin Sundberg
Titel: intendent samling, arkiv, bibliotek
Telefon: 0725-81 27 75
Mejl: martin.sundberg@norrkoping.se

Matilda Glans
Titel: intendent marknadsföring & program
Telefon: 0730-20 26 04
Mejl: matilda.glans@norrkoping.se

Helena Persson
Titel: museichef
Telefon: 011-15 26 02
Mejl: helena.persson@norrkoping.se

Konstsamlingen
Norrköpings Konstmuseum har en av Sveriges främsta samlingar av svensk modernism och samtidskonst. På museet kan du se delar av samlingen men även tillfälliga utställningar med samtida konstnärer. Konstmuseet har alltid införlivat det samtida och aktuella och arbetar utifrån ett jämlikt perspektiv.

Förutom måleri och skulptur finns en stor mängd verk på papper, både grafik och teckningar. Internationella storheter, som Albrecht Dürer och Rembrandt, samsas med modernister som Sigrid Hjertén och Vera Nilsson. Samlingen har vuxit över lång tid och tack vare donationer har den fått en egen karaktär. I utställningar och i gallerierna 1 och 2 kan man möta samlingen och stifta bekantskap med nya och gamla favoriter – allt från Isaac Grünewald till Martina Müntzing.

För tillfället pågår arbetet med att digitalisera och göra samlingen sökbar via museets hemsida, så att även det som finns i gömmorna blir tillgängligt.

_______________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Tavelväggen,1977, Dick Bengtsson. Foto Pär Myrehed
Tavelväggen,1977, Dick Bengtsson. Foto Pär Myrehed
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum