Rymdstyrelsen

Pressinbjudan: Följ uppsändningen av James Webb-teleskopet live med oss

Dela

Stockholms universitet och Rymdstyrelsen bjuder in till rymdvaka onsdagen den 22 december klockan 12:30-15:00 på AlbaNova universitetsscentrum för att följa uppsändningen av James Webb-teleskopet.

James Webb-teleskopet. Illustration: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez
James Webb-teleskopet. Illustration: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Äntligen är det dags för uppsändningen av James Webb-teleskopet, efterträdaren till det välkända Hubbleteleskopet och den största satsningen inom rymdbaserad astronomi på trettio år! Går allt som planerat kommer James Webb-teleskopet ge oss helt nya insikter inom en rad områden, alltifrån hur tiden strax efter Big bang kan ha sett ut till hur galaxer skapas, och även kunna utforska så kallade exoplaneter utanför vårt solsystem.

- Vi kommer kunna upptäcka saker som vi inte ens kunnat ana, säger Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet, till Rymdstyrelsen.

Läs mer här om hur svenska forskare och industri varit med och bidragit till teleskopet

På rymdvakan kommer du utöver livesändningen från den europeiska rymdbasen Kourou i Franska Guyana även kunna ta del av spännande panelsamtal och korta föredrag.

Ta även chansen att prata med några av de svenska forskare som varit med och bidragit till teleskopet eller som ska använda data från det i sin forskning.

Då det lackar mot jul ger vi oss även på att visualisera James Webb-teleskopet i form av ett stort pepparkaksbygge.

Läs mer om James Webb hos Rymdstyrelsen

Boka in den 22 december för att vara med på vår historiska rymdvaka i Oskar Klein-salen vid Albanova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21.

Mottagning vid ingången sker från klockan 12:10. För att närvara krävs giltigt COVID-19 vaccinationsbevis och legitimation, kontroll sker vid ingången.

Anmälan skickas till Johan Marcopoulos, Rymdstyrelsen, johan.marcopoulos@snsa.se senast den 16/12. Antalet platser är begränsat.

Vid frågor, kontakta:

Johan Marcopoulos, Rymdstyrelsen, johan.marcopoulos@snsa.se , 070-640 64 88

Jens Melinder, Stockholms universitet, jens@astro.su.se , 070-647 18 56

Göran Östlin, Stockholms universitet, ostlin@astro.su.se , 08-553 785 13

Bilder, animationer, filmer och annat material om Webb hittar du här:

Hos den europeiska rymdorganisationen ESA

Hos den amerikanska rymdorganisationen NASA

Nyckelord

Kontakter

Bilder

James Webb-teleskopet. Illustration: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez
James Webb-teleskopet. Illustration: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.

Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande

På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum