Byggföretagen

Pressinbjudan: Forum för sund konkurrens och schyssta byggen

Dela

Välkommen att bevaka årets digitala event. Den 30 september samlas företrädare från bygg- och anläggningsbranschen i ett digitalt Forum för sund konkurrens för att ta del av inspirerande exempel, spännande föreläsare, resultat och hinder, nya forskningsresultat och förslag på åtgärder – allt för att uppnå sund konkurrens och ett hållbart samhällsbygge i världsklass.

Claes Thunblad, nationell samordnare, sund konkurrens.
Claes Thunblad, nationell samordnare, sund konkurrens.

Aktörerna i och kring bygg- och anläggningsbranschen arbetar intensivt för nolltolerans mot fusk och svartarbete.

- Snedvriden konkurrens till följd av oseriös och kriminell verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk. Det kan vi som arbetsgivarorganisation aldrig acceptera. Bygg- och anläggningsbranschen ska vara attraktiv, sund och säker, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen och en av konferensens moderatorer.

Vi har en gemensam strategisk agenda, en gemensam vision och sju spelregler för sund konkurrens.

- Sund konkurrens är en ödesfråga och vi som står bakom konferensen är överens om att mer måste göras för att städa upp i branschen. Det är ett unikt tillfälle att samlas och gemensamt staka ut en väg framåt en bättre byggbransch, där fel och fusk tillhör historien, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande och en av konferensens moderatorer.

I vårt digitala forum den 30 september kl 9.00 – 15.00 kan du bland annat ta del av:

- Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Inrikesminister Mikael Damberg om den senaste tidens politiska beslut gällande sund konkurrens, framtidens utmaningar och branschens förutsättningar. 

- Ny forskningsantologi om sund konkurrens presenteras. 17 forskare från Sverige, Finland och Norge beskriver sin syn på nuläget när det gäller sund konkurrens i bygg- och anläggningssektorn och vad som bör göras framöver. 

- Goda exempel från sektorn – så sker kontrollen av underentreprenörer, produktutveckling inom ID06, jämställdhet och sund konkurrens, storbankernas initiativ och myndigheternas samordning. Nätverk som framgångsfaktor och ledarskapets betydelse för sund konkurrens. Livebesök på byggarbetsplatsen.

- En koncern-vd:s berättelse om utmaningar och möjligheter med sund konkurrens och det personliga engagemangets betydelse för resultat.

- Nytt vägledningsmaterial för entreprenörer, privatkonsumenter, professionella och offentliga beställare.

…och mycket mer.

Tid:

30 september kl 9.00 – 15.00

Program:

https://live.digitalamoten.nu/sund-konkurrens/

Anmälan krävs för digital eller fysisk närvaro: https://ui.ungpd.com/Events/c5195d00-8947-498c-89c0-d05aa10722d0

Nyckelord

Kontakter

För mer information, samt intervjuer med de som medverkar i eventet:

Claes Thunblad, nationell samordnare för Sund Konkurrens Byggföretagen, 08-6985828

Bilder

Claes Thunblad, nationell samordnare, sund konkurrens.
Claes Thunblad, nationell samordnare, sund konkurrens.
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Nytt avtal stärker arbetet för en schysst byggbransch26.11.2020 13:50:51 CETPressmeddelande

Byggföretagen och Byggnads har kommit överens om ett nytt Byggavtal inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader. - Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Byggföretagen lanserar forskningsantologi om sund konkurrens18.11.2020 10:43:59 CETPressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en forskningsantologi med fokus på sund konkurrens i bygg- och anläggningsbranschen. Tvärvetenskapliga forskare från Sverige, Norge och Finland beskriver i tolv uppsatser de bakomliggande faktorerna till problemet med osund konkurrens. – Sund konkurrens är ett fokusområde för Byggföretagen. Med hjälp av forskningsantologin belyser vi arbetsmarknadens skuggsidor och tar nästa steg mot en attraktiv, sund och säker bygg- och anläggningsbransch, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen.

Byggnads hotar med strejk för att få mer än märket och förbjuda seriösa bemanningsföretag18.11.2020 10:25:33 CETPressmeddelande

Byggnads har idag varslat om strejk i byggbranschen från den 27 november. Skälet är att man vill ha mer än märket. - Vi är överens om att vi vill ha ordning och reda i en sund byggbransch. Därför har vi lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process och en utökad granskning. Men vi kan inte skriva en överenskommelse som kan stå i strid med svensk lag på det sätt som Byggnads föreslår. Därför förstår vi inte varför man väljer att varsla om strejk mitt under brinnande coronapandemi, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum