Svenska institutet

Pressinbjudan: Från Nils Holgersson till Lisbeth Salander – om litteraturens roll för berättelsen om Sverige

Dela

Det svenska deckarundret, med Stieg Larsson och Henning Mankell i spetsen, har ökat omvärldens intresse för Sverige och svensk litteratur. Men vilken betydelse har svensk litteratur egentligen haft för omvärldens bild av Sverige under årens lopp?

Onsdagen den 11 maj klockan 08:30–10:00 bjuder Svenska institutet in till frukostsamtal om litteraturens roll för bilden av Sverige. På vilket sätt kan böcker hjälpa till att forma en nationell identitet? Och hur påverkar den svenska litteraturen berättelsen om Sverige i dag?

Anna Bohlin, fil.dr. i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, inleder med en kort presentation kring nationalism i Selma Lagerlöfs böcker om Nils Holgersson. Därefter diskuteras frågorna vidare i ett panelsamtal tillsammans med Svante Weyler, förläggare, författare och journalist; Henrik C Enbohm, projektledare för litteratur på Svenska institutet; och Anna Bohlin. Samtalet modereras av Anna Knutsson, kommunikationsstrateg på Svenska institutet. 

VAR? Svenska institutet, Slottsbacken 10, Stockholm
NÄR? Onsdagen den 11 maj klockan 8.30 - 10.00 (frukost serveras från klockan 8.00). 

Anmäl dig till anna.knutsson@si.se senast tisdag 10 maj kl. 15.00.

Varmt välkommen!

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum