Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan från Norrköpings Konstmuseum: Birgit Ståhl-Nyberg – Det nya modet

Dela

Norrköpings Konstmuseum presenterar konstnären Birgit Ståhl-Nyberg (1928-1982) som med mod och vilja lät konsten ta plats i det offentliga samtalet. Med ett djärvt måleri skildrades folkmyllret i shoppinggallerior, förortstorg och kollektivtrafik.

Det nya modet, 1972 © Birgit Ståhl-Nyberg, Foto: Per Myrehed/ Norrköpings Konstmuseum
Det nya modet, 1972 © Birgit Ståhl-Nyberg, Foto: Per Myrehed/ Norrköpings Konstmuseum

Hos Birgit Ståhl-Nyberg står livet och konsten i direktkontakt. Hon uppmärksammade de sociala klyftorna i samhället, men också det som för oss samman och relationen mellan individ och kollektiv. Lördagen den 29 september invigs utställningen av Fil. dr. Johanna Rosenqvist, Universitetslektor vid Linnéuniversitetet. Utställningen visas till och med den 24 februari 2019

Media är välkomna på pressvisning!

Datum: torsdag 27 september
Tid: klockan 10:00
Plats: Norrköpings Konstmuseum

Medverkande: vid pressvisningen närvarar sonen Mikael Nyberg samt utställningsintendent Helena Scragg.
OSA till pressvisningen senast onsdag 26 september till Intendenten för kommunikation, marknadsföring och program; matilda.lindstrom@norrkoping.se

 

Birgit Ståhl-Nyberg (1928-1982) föddes i en arbetarfamilj i Hammerdal, Jämtland. Som så många andra unga vid den här tiden gjorde hon en klassresa. 1951 flyttar hon sig till Stockholm för arbete och studier; året därpå kom hon in på Konstakademins målarskola. Här mötte hon bland annat kubismen och den franska konstnären Fernand Léger. I Birgit Ståhl-Nybergs bildvärld ställs urbana miljöer i relief mot landskap och huskroppar från hennes barndomslandskap.

Det är i år 40 år sedan Birgit Ståhl-Nybergs konst visades på Norrköpings Konstmuseum. Utställningens curator Folke Lalander skrev 1978 i katalogförordet att hennes bilder berättar ”om tillståndet i dagens svenska samhälle”. I backspegeln uppfattar vi konsten som tidsdokument över 1960-1980-talet, en tid i Sverige då auktoriteter ifrågasattes och utmanades, också inom konstvärlden. Birgit Ståhl-Nyberg är fortsatt aktuell när klyftor mellan stad och land debatteras och ensamhet bidrar till försämrad folkhälsa. Även hennes analys av ojämlika maktstrukturer ekar välbekant i ljuset av #MeToo-rörelsen.

Birgit Ståhl-Nyberg ville att konsten skulle möta människorna i vardagen, därför arbetade hon ofta i monumentalt format. Gestaltningen av Akalla Tunnelbanestation blev en viktig milstolpe i karriären, med inspiration av författaren Ernst Fishers bok Konstens nödvändighet.

”Konsten är nödvändig för att människan skall kunna vinna kunskap om att förändra världen. Men konsten är också nödvändig i kraft av den magi som finns inneboende i den”.
Ernst Fischer, Konstens nödvändighet, 1959

Birgit Ståhl-Nyberg hade modet och viljan att ta plats i det offentliga samtalet genom sin konst. Därför vill Norrköpings Konstmuseum att utställningen ska inspirera till samtal och dialog också bland museets besökare. Vilka frågor är viktiga för dig och konstmuseets gemensamma framtid i Norrköping? Norrköpings Konstmuseum arbetar för att konsten ska vara tillgänglig för alla och erbjuder därför fri entré, visningar två gånger i veckan och ett omfattande pedagogiskt program för skola och fritid.

Utställningen är ett samarbete med Uppsala konstmuseum, Mjellby konstmuseum och familjen Nyberg. Birgit Ståhl-Nyberg, Det nya modet, visas i Galleri 3 & 4.

I samband med utställningen utger bokförlaget Arena Det nya modet - en rikt illustrerad bok om och med konstnären Birgit Ståhl-Nyberg. Texter av Sara Lidman, Birgit Ståhl-Nyberg och Mikael Nyberg. Efterord av Daniel Werkmäster, Helena Persson och Karolina Petersson.

Kontakt:

Helena Scragg
Titel: intendent, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 011-152605 
helena.scragg@norrkoping.se

Matilda Lindström
Titel: intendent kommunikation, marknadsföring och program, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 0730-20 26 04
matilda.lindstrom@norrkoping.se

______________________________________________________________________
Avsändare: Norrköpings Konstmuseum 
Telefon: 011-15 26 00

Bilder

Det nya modet, 1972 © Birgit Ståhl-Nyberg, Foto: Per Myrehed/ Norrköpings Konstmuseum
Det nya modet, 1972 © Birgit Ståhl-Nyberg, Foto: Per Myrehed/ Norrköpings Konstmuseum
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum