Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan från Norrköpings Konstmuseum: Lovisa Ringborg – Phantom Limbs

Dela

Lovisa Ringborgs verk beskrivs ofta som att de är på en glidande skala mellan dröm och verklighet. Utställningen Phantom Limbs, som kan översättas till fantomsmärta, handlar om det osynliga men ändå förnimbara – den inre upplevelsevärlden i relation till den yttre.

Lovisa Ringborg,  Sleepers, 2018, foto av skulpturer: Jean Baptiste Béranger
Lovisa Ringborg, Sleepers, 2018, foto av skulpturer: Jean Baptiste Béranger

I utställningen visas skulptur, fotografi och video. Centralt för utställningen är skulpturgruppen Sovarna (2018) som vilar direkt på museets golv. De sköra djuren befinner sig i en förvandlingsprocess och kommunicerar något ursprungligt och existentiellt.

Lovisa Ringborg har varit verksam som konstnär i 10 år och arbetar med en variation av uttryck, främst video, skulptur och fotografi.

”Jag tänker på en förlorad vän, en dröm, en plats man minns och längtar till. En händelse eller ett trauma som inträffat för länge sedan kan fortsätta att påverka en familj i generationer framåt. Allt det där som kan vara svårt att formulera och definiera, men som finns där ändå” Lovisa Ringborg

Förvandlingsprocesser är ett av utställningens underliggande teman och manifesterar sig i triptyken The Washing (2018). Händer tvättar tyger i ett rosafärgat vatten. Verket lyfter fram den mest grundläggande av handlingar; omhändertagandet av barnen, de sjuka och de döda - som tas hand om genom tvättandet av deras kroppar. ”Det är något vardagligt och storslaget samtidigt. Allt förfaller om ingen sköter om det där.” Lovisa Ringborg.

Media är välkomna på pressvisning inför utställningen. Vid pressvisningen närvarar konstnären Lovisa Ringborg samt utställningskommissarie Helena Scragg.

Datum: torsdag den 16 maj
Tid: klockan 10:00
Plats: Norrköpings Konstmuseum

OSA till pressvisningen till konstmuseets intendent för kommunikation och program: matilda.lindstrom@norrkoping.se

Utställningen
Lovisa Ringborg - Phantom Limbs invigs lördagen den 18 maj klockan 14:00. DJ Jenna Hultén spelar i anslutning till vernissagen. Lovisa Ringborg och Helena Scragg samtalar på plats klockan 15:00.

I samband med utställningen utkommer bokförlaget Max Ström med boken Phantom Limbs, av Lovisa Ringborg. Boken har formgivits av Patric Leo. Boken får internationell distribution genom bokförlaget Thames & Hudson och kommer därmed även att synas på konstmuseer runt om i världen.

Om konstnären
Lovisa Ringborg (f 1979) är utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg. Utställningen på Norrköpings Konstmuseum är hennes första separatutställning vid ett svenskt museum, där flera verk visas för första gången.

Utställningen Lovisa Ringborg - Phantom Limbs visas på Norrköpings Konstmuseum till och med den 6 oktober 2019.

Kontakt:
Press och kommunikation:
Matilda Lindström, intendent
Telefon: 011-15 26 04
epost: matilda.lindstrom@norrkoping.se

Utställning:
Helena Scragg, utställningskommissarie
Telefon: 011-15 26 05
epost: helena.scragg@norrkoping.se

___________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Lovisa Ringborg,  Sleepers, 2018, foto av skulpturer: Jean Baptiste Béranger
Lovisa Ringborg, Sleepers, 2018, foto av skulpturer: Jean Baptiste Béranger
Ladda ned bild
Lovisa Ringborg, The Washing, 2018
Lovisa Ringborg, The Washing, 2018
Ladda ned bild
Lovisa Ringborg, Ghost, 2018
Lovisa Ringborg, Ghost, 2018
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun skapar samverkansformer för att nå längre i arbetet med bortförda barn26.2.2020 09:58:34 CETPressmeddelande

I både Norrköpings kommun och andra kommuner är det inte ovanligt att en eller flera skolbänkar står tomma efter längre lov. I flera av dessa fall finns misstanke om att barnet förts bort för att könsstympas, giftas bort eller skickas på ett så kallat uppfostringsläger. Norrköping kraftsamlar nu för att hitta arbetsformer som mer effektivt förhindrar att barn förs bort och hålls kvar mot sin vilja.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum