Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan från Norrköpings Konstmuseum: Stefan Teleman – Allvarsamma lekar

Dela

Stefan Telemans lust att granska samtiden har följt med honom under en mer än sextio år lång konstnärlig praktik. Nu visas hans collage, teckningar, måleri, skulptur och installationer i den första omfattande retrospektiva separatutställningen på Norrköpings Konstmuseum. I Allvarsamma lekar berör Teleman bland annat Sveriges vapenindustri, fördelningen av makt och mediekritik.

Hofbrigaderna, Babels torn,1979. Foto: Ulf Rahmberg
Hofbrigaderna, Babels torn,1979. Foto: Ulf Rahmberg

Utställningen Allvarsamma lekar tar avstamp i en omgestaltad version av installationen Esse et videri - att verka och att synas. Projektet förhåller sig till en militär estetik och ställer frågor kring Sveriges vapenindustri. Maktens anonymitet lyfts vidare fram i en serie digitala bilder där Stefan Teleman på ett underfundigt vis låtit kostymförsedda män jonglera med clownbollar eller försett SEB:s tidigare koncernchefs leende med sylvassa rovdriftiga tänder. 

Stefan Teleman är en konstnär med stort samhällsengagemang, som tog plats på kulturscenen under 1960- och 70-talet. Konsten präglades då av Vietnamkriget, IB affären och Hormoslyr-debatten.

I Riksutställningars regi genomförde han 1976 Betraktelse inför en landsortstidning: Barometern med Christer Themptander (f 1943). I projektet undersökte de vad tidningarnas innehåll stod för samt hur de beskrev verkligheten. I utställningen Allvarsamma lekar återskapas delar av Betraktelse inför en landsortstidning tillsammans med arkivmaterial som beskriver den mediestorm som omgärdade projektet.

I Konstmuseets entré visas även en reproduktion av brigadmålningen Babels torn som Stefan Teleman utförde 1979 tillsammans med gruppen Hofbrigaden på Moderna Museet, Stockholm. Gruppen kritiserade den sittande makten, miljöpolitiken och reklamen. Hofbrigaden kan ses som en förtrupp till dagens graffiti-måleri.

Media är välkommen på en pressvisning inför utställningen. Vid pressvisningen närvarar konstnären Stefan Teleman och utställningsintendenten Helena Scragg.

Datum: torsdag den 26 september
Tid: klockan 10:00
Plats: Norrköpings Konstmuseum

OSA till pressvisningen till konstmuseets intendent för kommunikation, marknadsföring och program senast tisdag 24 september: linn.bennich@norrkoping.se

En viktig del av Stefan Telemans konstnärliga praktik är boken som konstform. Under en tioårsperiod ingick han bland annat i redaktionen för bokförlaget Öppna Ögon – som hade som mål att genom överkomliga priser öka tillgängligheten av bildkonst. På Norrköpings Konstmuseum lyfts detta fram genom ett utställningsrum som ägnas åt temat.

Om Stefan Teleman
Stefan Teleman studerade vid Konsthögskolan i Stockholm 1961-1966. Han finns representerad i museisamlingar så som Moderna Museet, Kalmar Konstmuseum och Norrköpings Konstmuseum och i början av åttiotalet flyttade han till Norrköping. Allvarsamma lekar kan ses som en fortsättning på ett arbete där Norrköpings Konstmuseum undersöker samhället genom konstnärers arbete.

Den officiella invigningen av utställningen Stefan Teleman - Allvarsamma lekar sker på Kulturnatten, lördagen den 28 september klockan 14:00. Stefan Teleman och Helena Scragg samtalar i utställningen kl. 15:00. Utställningen visas till och med 23 februari 2020.

 

Kontakt:

Press och kommunikation:
Linn Bennich, intendent
Telefon: 011-15 26 04

Utställning:
Helena Scragg, intendent
Telefon: 011-15 26 05

___________________________________________________________
Avsändare: Matilda Lindström, presskommunikatör
Telefon: 011-15 12 00

Bilder

Hofbrigaderna, Babels torn,1979. Foto: Ulf Rahmberg
Hofbrigaderna, Babels torn,1979. Foto: Ulf Rahmberg
Ladda ned bild
Stefan Teleman, Självporträtt, 1954. Foto: Mats Arvidsson
Stefan Teleman, Självporträtt, 1954. Foto: Mats Arvidsson
Ladda ned bild
Stefan Teleman, SEB-banken 3, 2010. Foto: Mats Arvidsson
Stefan Teleman, SEB-banken 3, 2010. Foto: Mats Arvidsson
Ladda ned bild
Stefan Teleman, Den heliga familjen, 1976. Foto: Mats Arvidsson
Stefan Teleman, Den heliga familjen, 1976. Foto: Mats Arvidsson
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

____________________________________________________________________

På Norrköpings Konstmuseum vill vi att konsten ska vara tillgänglig för alla och erbjuder därför fri entré till utställningen, guidade visningar två gånger i veckan och ett omfattande pedagogiskt program för skola och fritid. Konstmuseet samarbetar med DigIT, CNEMA, Folkuniversitetet och Stadsbiblioteket. Se www.norrkopingskonstmuseum.se för mer information.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun skapar samverkansformer för att nå längre i arbetet med bortförda barn26.2.2020 09:58:34 CETPressmeddelande

I både Norrköpings kommun och andra kommuner är det inte ovanligt att en eller flera skolbänkar står tomma efter längre lov. I flera av dessa fall finns misstanke om att barnet förts bort för att könsstympas, giftas bort eller skickas på ett så kallat uppfostringsläger. Norrköping kraftsamlar nu för att hitta arbetsformer som mer effektivt förhindrar att barn förs bort och hålls kvar mot sin vilja.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum