Norrköpings kommun

Pressinbjudan från Norrköpings stadsmuseum: Föräldralösa bilder

Dela

Analoga bilder, mobilbilder, selfies, sociala medier, molnet. Tusentals bilder tas i Norrköping varje dag. Hur använder vi dem, äger vi dem ens, kan vi lita på att de inte är manipulerade eller används för övervakning? Och hur kommer våra barn och barnbarn att kunna hitta dessa bilder i framtiden?

Foto: Norrköpings stadsmuseum
Foto: Norrköpings stadsmuseum

Föräldralösa bilder är en utställning om vanliga Norrköpingsbors och besökares ,användning av bilder, fotografier och familjefilmer, då och nu – och kanske i framtiden. Alla bilderna i utställningen är upphittade. Vilka syns på bilderna och vem tog dem? Utställningen använder det som sin utgångspunkt, att vi inte vet något om bildernas historia. Detta innebär ett särskilt ansvar; att ta hand om de “föräldralösa bilderna” med respekt, men också med en möjlighet att skapa nya berättelser med hjälp av dem.

I utställningen får man se bilder visade på gamla, nya och kanske framtida sätt. Under utställningsperioden kommer besökare att bjudas in till att själva delta i bildinsamlandet samt till diskussioner och workshops kring bildanvändande.

Utställningen är en samproduktion mellan Konstantin Economou, Norrköpings stadsmuseum och Kultur-, samhälle- och mediegestaltning på Linköpings universitet, och invigs under Kulturnatten.

Media är välkomna på pressvisning inför invigningen av utställningen.

Medverkande: Anna Häll, museipedagog samt Konstantin Economou, initiativtagare till utställningen

Datum: torsdagen den 26/9
Tid: klockan 14:00
Plats: Norrköpings Stadsmuseum

Mer information om utställningen

Kontakt:
Anna Häll
Titel: museipedagog, Norrköpings stadsmuseum
Telefon: 011-15 26 28

________________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Norrköpings stadsmuseum
Foto: Norrköpings stadsmuseum
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Rådhusets klockor ringer för att hylla alla kommuninvånare13.5.2020 18:24:58 CESTPressmeddelande

Den här veckan infaller den nationella krisberedskapsveckan – en vecka som syftar till att höja människors beredskap för olika kriser i samhället. Just nu är vi dock mitt i en pågående kris, och många jobbar hårt för att på olika sätt stötta varandra. Fokus på krisberedskapsveckan ligger därför i år på att lyfta alla goda insatser som görs. Som ett led i det låter Norrköpings kommun klockspelet ringa för att hylla alla kommunens invånare.

Kultur- och fritidsnämndens stipendiater utsedda13.5.2020 09:52:27 CESTPressmeddelande

Den 12 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden vilka nio personer som tilldelas årets stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Årets Moa Martinson stipendium gick till konstnären och filmregissören Maja Borg. Den unga sångerskan Moa Karlén fick kulturstipendiet till unga lovande talanger, Isak Pettersson, IFK Norrköping fick Jonas Jacobssons stipendium och Pernilla Wibergs stipendium gick i år till Tuvalisa Rosenquist, Tjalve.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum