Linköpings kommun

Pressinbjudan: Friluftsmuseet lanserar ny kokbok under Mickelsmäss

Dela

Söndagen den 25 september kl 11-16 arrangeras skördefesten Mickelsmäss, med växt- och matmarknad och en rad familjeaktiviteter i Friluftsmuseet Gamla Linköping. I samband med Mickelsmäss lanserar friluftsmuseet även en ny kokbok.

Friluftsmuseet ger ut kokboken Middagsmat & kafferep med några av familjerecepten från museihemmen Villa Lugnet och Solliden. Foto: Friluftsmuseet Gamla Linköping

Friluftsmuseet ger nu ut en kokbok, Middagsmat & kafferep, med några av familjerecepten från museihemmen Villa Lugnet och Solliden tillsammans med fakta och kuriosa kring matlagning och mathållning i gamla tider. Här finns recept på såväl vardagsmat som festligare rätter, tillsammans med en rad kakor till kafferepet.

Varmt välkommen till en bokrelease där vi presenterar kokboken, visar kakbak i järnspis och bjuder på smakprov på kakorna ur receptboken!

Tid: söndag 25 september kl 13.00
Plats: Arbetarhemmet Solliden, Rådmansgatan 11

Elisabeth Andersson och Stina Nilson var två kvinnor som levde med sina familjer i Linköping under 1900-talets första hälft. Deras hem Villa Lugnet och Solliden finns idag bevarade i friluftsmuseets stadskvarter i nästan helt orört skick. En unik skatt och källa för eftervärlden när det gäller att sprida kunskap om levnadsvillkor, mat- och hushållning under det tidiga 1900-talet.

Recepten är hämtade från recepthäften, tidningsurklipp och från Stinas handskrivna, svarta vaxduksbok.

– Solliden och Villa Lugnet är två fantastiska hem som har skänkts till friluftsmuseet för att visa för kommande generationer hur man levde under första hälften av 1900-talet. Tanken på att publicera några av hemmens recept har länge funnits och nu gör vi allvar av den idén. Att prova på de här recepten är att föra en mattradition vidare och på så sätt hålla kulturavet levande, säger Jessica Åkeson, som är redaktör för receptboken.

Förutom bokreleasen blir det även skördefest med växt- och matmarknad och en rad familjeaktiviteter i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Det blir bland annat sortbedömning av äpplen och päron, odlartävling, barnverksamhet på Valla gård, veterantraktorparad och demonstration av gammaldags slagtröskning. Man kommer också att kunna provsitta i en modern skördetröska och traktor.

Se hela programmet under Mickelsmäss

För mer information om kokboken kontakta Jessica Åkeson, 013-20 88 87, jessica.akeson@linkoping.se
För frågor om Mickelsmäss kontakta Kerstin Thornblad, 013 20 70 55, 
kerstin.tornblad@linkoping.se

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum