Trafikverket

Pressinbjudan: Hallandsåstunneln övervakas från Malmö

Dela

Det mångåriga bygget av Hallandsåstunneln är slutfört och den 13 december börjar tågen gå genom åsen. I samband med detta tar trafikcentralen i Malmö över tågdrift och övervakning. Media bjuds in dit till en pressträff den 3 december.

Tillsammans med drifttekniker på trafikcentralen visar Hallandsåsprojektets chef Erik Lööv hur övervakningssystemet fungerar och hur tågstyrningen går till.

– Kraven på säkerhet i de båda tågtunnlarna och i de många mellantunnlarna är rigorösa och övervakningsanläggningen är nydanande och innovativ, säger Erik Lööv. Järnvägsanläggningen övervakas med värmekameror och tunnlarna med zoomningsbara kameror och fisheyekameror.

Välkommen på pressträff!
När: Torsdag 3 december klockan 10.00-11.00.

Var: Trafikverkets trafikcentral på Byggmästaregatan 17 i Malmö.
Hitta dit: Enirokarta
Anmälan:
Görs snarast till presskommunikatör Bodil Sonesson, bodil.sonesson@trafikverket.se.

Hallandsåstunneln ersätter det kurviga och branta enkelspåret över Hallandsås, som invigdes 1885. Det har utgjort en rejäl flaskhals på Västkustbanan, som går mellan Göteborg och Lund. I och med tunneln kan godstågens vikt fördubblas och istället för dagens fyra tåg per timme kan banan trafikeras av 24 tåg per timme. Tunnelbygget startade 1992. Fem år senare stoppades det på grund av miljöproblem. En tredjedel av tunneln var då byggd. 2003 återupptogs tunnelbygget och den 13 december 2015 tas den i bruk.

Nyckelord

Kontakter

Bodil Sonesson, presskommunikatör,
0702-83 99 05
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum